újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Húsvéti sonkaleves

Látogatók száma: 44

Eredetileg a naplómba akartam írni, de véletlenül ide sikeredett..

Most dél után ledőltem egy kicsit, ez a szél minden erőmet elviszi. Csak én vagyok ilyen fáradt? Lehet, hogy már tényleg utolért a béna öregség..

Reggel bementem a városba, ez már önmagában fáraszt, alig lehet leparkolni, amikor meg nagynehezen bejutok a bevásárlóközpontba, hát az a sok ember..Nem is értem, ünnepek előtt mindenki éhen akar halni. Jó magyar szokás szerint az ünnepi hangulat a hasunkon keresztül csapódik le..Na, de ez van.

Hogy a tárgynál maradjak, a kifőtt sonka levéből finom levest lehet készíteni, én szeretem..

A húsvét egyik jellegzetes étele a sonka, amelyet változatosan és ízletesen tudunk elkészíteni. Bemutatunk 3 remek húsvéti sonkaleves receptet.


Húsvéti sonkaleves 1.

Hozzávalók: 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt), 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vöröskáposzta, gomba, kelbimbó stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk. Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. A húst rostjaira merőlegesen nagyon apró kockákra vágjuk. Míg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vagdaljuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt. Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort. A levesestálba mert, forró levest elkeverjük a tejszínnel és a tormával. Különlegesen finom és kiadós leves.

Húsvéti sonkaleves 2.

Hozzávalók: 40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt.

A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.) A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük. Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk.
Húsvéti sonkaleves 3.

1 füstölt hátsó sertéscsülköt puhára főzve kicsontozunk, rostjára merőlegesen felkockázzuk. Bőréről leszedve a felesleges zsírt, a bőrt laskára vágjuk. Megtisztítva 3 sárga-, 2 fehérrépát, fél zellergumót, ökölnyi fehér-, vörös-, kelkáposztát, 25 dkg gombát, laskára vágjuk, majd a csülök főzőlevében puhára főzzük. Hozzáadva a csülökhúst, 2 dl tejfölt, 2 dl tejszínt, 2 dl asztali bort, összeforraljuk. Aprított petrezselyemzölddel hintjük. Tálaláskor 1 csapott kk. frissen reszelt tormát téve a tányérba, rámerjük a levest.
/Nőinetcafe/

A cikket írta: Ilona

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Kedves Ilike!

Látod? Én sokkal komolyabban veszem az írásod.
Megfeledkeztél rólunk, de elnézem neked...

Viszont muszáj leírnom, nem hasztalan tetted ide fel a cikked.
Alkalmaztam, igaz, csak pár napra rá, de minden adott volt hozzá...

Éhes voltam nagyon, már nem először, ezt elmondhatom...
De jó szokásomhoz hűen - mentsük, ami menthető - üvegekbe töltöttem.
Mi mást, a sonkalevet (esetemben a csülök főzőlevét).
Ugyanakkor egy nagyon finom marhahúslevest is főztem,
aminek a zöldségei - mit ad Isten - megmaradtak az ünnepek alatt.
Ollé! A világ oly nagyszerű! Fél óra alatt összedobtam
mondhatom így utólag.
Eszméletlen finom sonkalevest főztem a maradék leveket összeöntögettem.
Kb. egy liter, vagy kicsivel több... Én rántással sűrítettem.

A rántást felöntöttem ezzel az eleggyel. A maradék sonkát, a zöldségeket (minden benne volt, de már előre főzötten, amit te a receptben felsoroltál)
a sonkát (csülköt) apró kockákra vágtam és beletettem.
Mindezt felforraltam.

A lényeg, hogy a tejfölt egy kis majonézes tormával, kevés lével simára kavartam.
Mindezt fél óra alatt megalkottam.

Végre ehettem volna, de akkor eszembe jutott...
Az már csak egy ráadás volt. Élvezzük a napot!
Három tojást mindebbe lágyan beleengedtem.
mint Laci bácsitól tudom, óvatosan...
Mit mondjak? Mennyei levest főztem!
És az utolsó cseppig mind megettem. :-)

Jó étvágyat! És ha még van sonkaleved, el ne mulaszd. Soha vissza nem térő alkalom ez! :-)

Puszi,
Éva
Szia Ilike!

Én valami egészen másban gondolkodom... Biztosan finom lehet a sonkaleves is, bár még nem ettem ilyet. Nem sok az eltérés, bármelyiket nézem.
A sonka levét sokféleképpen fel szoktam magam is használni. Ráadásul az enyém csülök. Lényegesen lágyabb az íze, nem olyan durván füstölt.
Egy-két napig leszűrve eláll, aztán majd meglátom mire használom... bármilyen főzeléket felönthetek vele, csak finomabb lehet tőle.

Puszillak,
Éva
Máris megéheztem! Köszönjük a recepteket! :)

Pussz,

Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: