Szüreteltünk
Látogatók száma: 60
A mai szüret után, amikor ebédeltünk mamával és nenével, azt mondtam:
- Papa, ha látna, most két dolgon lepődne meg. Az első, hogy a halála után én csinálom a szőlőt egy egész kis "segédmunkás besegítéssel", amikor távol tart a munkám, de a "vezénylésem" alatt megy minden.
A második, hogy mindezek ellenére mégis - ahogy ma mondták "MB1-es" a szőlőm, míg másnak jó, ha három egészséges szem maradt egy fürtön. Mert ahogy mondta... "- Te ezt úgysem tudod megtanulni." ...Jobban, mintsem álmodtál volna róla, Papa.
Egyszer szüret közben kérdeztem nenét, hogy emlékszik, mit mondott mindig papa? Azt, hogy "a szemeket is össze kell szedni!" Kriszti azonnal hajolt is érte... Mondom, hagyjad, nem gondoltam komolyan.
Szeretem papát idézni, akkor mindig olyan, mintha még mindig itt lenne. Amikor folytatom a munkáját, olyankor közel érzem őt.
Aztán amikor leesett egy fürt a kezemből, nene egyből mondta:
- Vasárnap mise lesz...
Mire rávágom: - Topáknak. - ez is papától van.
Azt is mondta mindig, hogy aki nem eszik levest nem él sokáig. Azért ma kimaradt. Csak rakott krumpli volt tejfölös-sajtos "díszítéssel" a rakás tetején.
Idén csak 1,2 q szőlő lett a tavalyi 4 q helyett, de az legalább MB1-es. Igaz, rengeteget ettünk belőle napi szinten, és 20 üveg lekvár is készült belőle. Jövőre méginkább rámegyek a minőségi termesztésre és nem a tömegtermesztésre, akkor már lehet, hogy mi is csinálunk több bort. Most csak 4 üveggel készített a zuram kísérleti jelleggel egy idős bácsi útmutatása alapján. Én nem akartam engedni, de be kell látnom, hogy néha neki is kell játszani.
A metszőolló neném előző évezredbeli muzeális darabja.
A cikket írta: Virág
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Virág
Ők is veszik, mindig van, aki elad és ha mégsem, akkor sem esek pánikba. :)
https://www.youtube.com/watch?v=hR3lSozoWi0
Válasz erre: Juhász András Géza
Hoppon ne maradj! Mert teszem azt, addig el talál húnyni az a disznó?
Válasz erre: Virág
Friss húsra... disznóra. :D
Válasz erre: Juhász András Géza
Milyen húsra cserélted?
Igazán ki kell ábrándítsalak Titeket, mert eladtam a szőlőt, illetve elcseréltem húsra, majd a téli disznóvágásra. Én nem készítek sört, bort, pálinkát, csak a zuram játszik azzal a 4 üveggel. :)
Talán jövőre, de akkor is csak kicsiben.
De hozok nektek egy dalt, mert elámultam, hogy mennyien szóltatok hozzá, nem is emlékszem már, hogy mikor volt utoljára ilyen, nagyon örültem is neki, amikor megláttam, köszönöm Nektek!
https://www.youtube.com/watch?v=-CinPyf08a4
Válasz erre: emillio
Ja, ja! Az abból készült párlatot úgy hívják,
hogy törköly pálinka! Csodálatos zamatos
önmagát itatja e nemes nedű! Ha jól tudom,
akkor a törköly pálinka is hungarikum!
Van róla egy jó kis gyógyító recept is.
Magas vérnyomás esetére 10 napon át éhgyomorra 2 azaz kettő cent valódi törköly páleszt. Nekem jobban használt, minta drága gyógyszerek.
(Ez igazán) Egészségetekre!:-))
Én is csináltam már bort az itthoni termésből vagy 10 éve, azóta is a pincében van, már illenék megkostólni, de én inkább csak a technikáját szeretem, meg akkor még nosztalgiáztam a régi szőlönkről és a szüreti hangulatról. mert az feledhetetlen.
Ami a jó öreg metszőollót illeti, biztos még most is jobb, mint amit én vettem. Ugyanis ma éppen rózsát metszettem és elgörbült..
Válasz erre: Yolla
A szőlő kipréselt héjából, némi víz és cukor hozzáadásával cefrét készíthetsz és jó pálinka lesz belőle!
hogy törköly pálinka! Csodálatos zamatos
önmagát itatja e nemes nedű! Ha jól tudom,
akkor a törköly pálinka is hungarikum!
Te aztán polihisztor vagy. Nemcsak csini, ügyi is vagy. Remélem még megis kóstolhatom a finom borodat. Ha erre jársz hozz magsddal belőle. Lécci.
.pusszi
Nem irigylem az MB1-es szőlőd, nekem egyik másik füstöt vetett. No majd jövőre ... :)
Szőlőlekvárt nem főzök az biztos.