újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Bicsérdy Béla

Látogatók száma: 125

Bicsérdy Béla (1872 – 1951) neve még ma is fogalom, bár a mai nyerskosztosok nem nevezik magukat bicsérdistáknak, mert a nagy mester, próféta vagy apostol több szempontból is lejáratta magát.

Addig rendben van, hogy valaki a nyerskosztot, főleg a gyümölcsöket ajánlja. Számos érv szól a nyerskoszt mellett, csak azt nem szabad elhinni, hogy a nyers krumpli vagy tök a világ minden problémáját meg tudja oldani. Sajnos a világ nagyon összetett módon működik, de lényegében azon elv alapján, hogy amennyiben az egyik hibát kijavítjuk, azonnal egy másik keletkezik. Mondjuk, ha elvesszük a pénzt a „gazdagoktól,” és odaadjuk a „szegényeknek,” akkor semmi mást nem értünk el, mint helycserét. Ja, hogy a pénzt igazságosan kell elosztani, úgy, hogy mindenkinek egyformán jusson? Ilyen nincs, megkísérelni sem érdemes. Nem vagyunk egyformák, nem egyformák az igényeink.

De térjünk vissza Bicsérdy Bélához. Elég szokatlan módon vált apostollá. Húsz éves korában beszerezte a szifiliszt, amit ugye a 19. század végén még egyáltalán nem tudtak gyógyítani. A leendő apostol minden lehetséges könyvet elolvasott, és levonta a következtetést: ki kell dobni a tepsiket és lábosokat. Csoda történt, vagy csak szerencséje volt, de meggyógyult; sportolni kezdett, súlyt emelt (állítólag 50 éves korában megjavította a világrekordot), atlétikai versenyeket nyert. Feleségül vette Gerber Jolánt, született egy lányuk is, Aranka. Sosem volt beteg, 1951-ben az egyik híve lőtte agyon, a saját templomában.

Mert azok a bizonyos lovak annyira elszaladtak, hogy egymás után nyitották a bicsérdista templomokat Erdélyben, Németországban, az Egyesült Államokban. A mindig elegáns mester az oltár előtt hirdette az igét: gyümölcs, zöldség, ahogy magától megterem. Nagyon jó, ha csak gyümölcslevet vagy csak vizet fogyasztunk, a teljes böjt még jobb. Bicsérdy hívei lelkesen koplaltak, és bizony nem mindenki élte túl a kísérletet. Akkora lett a botrány, hogy 1944-ben a prófétának el kellett menekülnie Budapestről.

Korábban „Hurka, kolbász, rántott csirke” jelszavakkal bosszantották az ellenfelei. Gondolom, 1944-re már nagyon elhallgathattak, mert nem volt se hurka, se vadhagyma, és a háború idején mindenki többé-kevésbé gyakorolhatta a koplalás művészetét.

1923-tól egymás után jelentek meg Bicsérdy könyvei: A halál legyőzése, Életművészet és makrobiotika, Az emberi hivatás, vagy a boldogság és siker biztos forrása, Az élet könyve, A reform életmódról, A bölcsesség könyve, stb. stb. Tanulságos olvasmányok ezek ma is, amennyiben meg akarjuk tudni, hogyan értette félre Bicsérdy a kereszténységet, a régi perzsa vallást, a hinduizmust, meg szinte bármit.

Két világtanítót ismert el: Zarathustrát és Jézust. Ő lett volna a harmadik, és természetesen a legkiválóbb. Szerinte Ahura Mazda nem a parszik főistene, hanem a mindenséggel összhangba került ember. Az ördög (Ahrimán) az, aki képtelen megismerni az igazságot. Isten barátságot ajánlott az ördögnek, aki inkább lezuhant a sötétségbe. még zuhanás közben megkezdte a földi uralkodását. „A sötétség eltakarja a fényt, mint a viharfelhő a napot.”

Persze nemcsak azok tévelyegnek a sötétségben, akik húst esznek; a vegetáriánusok és vegánok is az ördög szolgái, amennyiben nem úgy éheznek, ahogy Bicsérdy elrendeli. Az igazság kizárólag Bicsérdy könyveiben található. „Ez okból Zoroaster tanítása alapján is étkezéseink tápanyagait a törvény ismerete mellett gondosan meg kell választanunk, gondolatainkat az evés aktusa a célra koncentrálva, beszélgetnünk sem szabad, mert figyelmetlenségünket felhasználva belénk jut az ördög idegen anyagok vagy fölöslegek formájában. Mert amit szervezetünk életté alakítani nem bír, az ördög birtokába jut, ki hatalma növelésére használja fel… Az igazság ismerése nélkül folytatott élet fokozza a tisztátalanságot. Ezért küldi Isten az emberek közé a mestert, hogy a bűnből felszabadulás útját mutassa meg mindazoknak, kikben az ördög tisztaságra törekvő ferverjüket még meg nem béníthatta.”

Mint az bizonyára köztudomású, „a ferverek Isten teremtő szellemének legtisztább kifolyásai.”

„A ferver nélküli ember Ahrimán világába taszíttatik, hol élet és lélekfény hiányában pusztulás vár rá.”

„Az igazság ma még általában a megfakadt tölgymakk primitív kibontakozási stádiumában létezik földünkön. Az emberek közül azok, kik könyveimet olvassák, még csak érzik, hogy fejlődésük érdekében a cselekvés terére kell lépniük, de a tanítások való lényegének fel nem fogása mellett több-kevesebb időleges eredmény felmutatása után, oda esnek vissza, ahonnan elindultak.”

A hívek mindig nagyra értékelték Bicsérdy választékos modorát, és a fenti megfakadt tölgymakk után igazat is adunk nekik. Csak még egy kis történet a választékos társalgásról.

Próféták általában utálják egymást, végül is, ugyanabban a tölgyerdőben próbálják begyűjteni a legtöbb megfakadt makkot. Egyszer az 1920-as évek egy másik magyar prófétája, Madari Károly meglátogatta a nagy riválist. Persze jól összevesztek – idézem Bicsérdyt: „Észrevette, hogy gúnyolódom, és sápadtra hízott képe dühbe kezdett gurulni. Megyek, és hirdetni fogom az igazságot, kiabálta Madari dühösen. – No hát akkor ki innen, vén szamár! – ordítottam, de egyúttal feltártam az ajtót is.”

A dühbe gurulni kezdő kép igazi gyöngyszem, stílusbravúr, és csak a vén szamarak nem rohannak előre lelkesen, a Bicsérdy által felrózsázott ösvényen.

(Az idézetek Az élet könyvéből.)

2012. március 19.
Bicsérdy Béla természetgyógyász 140 éve született

Száznegyven éve, 1872. március 20-án született Bicsérdy Béla természetgyógyász, a róla elnevezett természetes gyógymód felfedezője és népszerűsítője.
Bicsérdy Fogarason tette le a kereskedelmi érettségit, azután Berettyóújfaluban, majd Fogarason lett adótisztviselő. Az 1920-as években kezdte hirdetni sajátos növényi alapú táplálkozási rendszerét, amelyhez valóságos filozófiai rendszer is párosult. Magyarországon ekkor már szép számmal voltak vegetáriánusok, egyesületük Reform Életmód címmel lapot adott ki, húsmentes szakácskönyvük pedig az első világháború végén már a harmadik kiadásban jelent meg. A szervezet karolta fel Bicsérdyt, akinek könyvei (Az életművészet könyve és a makrobiotika, A halál legyőzése, Az életnek évszázadokig történő meghosszabbítása, Az ember hivatása, avagy a boldogság és a siker biztos forrása) több tízezres példányszámban keltek el.

Bicsérdy már első kötetének előszavában - Zoroaszter király és Jézus Krisztus után - szerényen a harmadik egyetemes Mesternek nevezte magát és nem kevesebbet ígért követőinek, mint az élet meghosszabbítását, az örök szépség és az örök egészség receptjét. Szilárdan hitte és hirdette, hogy megfelelő táplálkozással, testmozgással, helyesen alkalmazott légzéstechnikával akár ezer évig is lehet élni. A húsevést elvetette, de megengedte a tojás és a tejtermékek fogyasztását, tiltotta viszont a főzést, mert szerinte az tönkreteszi az ételekben meglévő táperőt és életenergiát. Bicsérdy betegség esetén gyógyszerek helyett a koplalást javasolta, hogy beinduljanak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Tanításai megosztották a közvéleményt: a többség ugyan ütődöttnek tartotta, de a harmincas években már tizenötezernél több híve volt (nagy-és dédszüleink generációja bicsérdistáknak nevezte a vegetáriánusokat). Bicsérdy rendszeresen dokumentálta könyveiben csodatételeit, műveiben helyet kaptak a hálatelt köszönőlevelek is.

Hogy csak néhány példát idézzünk: egy idős úr hetvenéves korában folyamodott Bicsérdy gyümölcsdiétájához, ennek eredményeképpen összes betegsége elmúlt, arca megfiatalodott, haja visszabarnult, izmai újra ruganyosak lettek, sőt három foga is visszanőtt. 1931-ben egy vegetáriánus futó Bécs-Budapest távfutással próbált reklámot csinálni a bicsérdista életmódnak. Futás közben csak hársfateát, mézet és citromot fogyasztott, s a 268 kilométeres távot végül tisztán 34 óra 45 perc alatt teljesítette. Az orvosi vizsgálat igazolta, hogy - noha hat kilót fogyott, - élettanilag kifogástalan állapotban volt. A próféta maga is kitűnő reklámja volt módszerének: hetvenévesen harminc évvel fiatalabbnak nézett ki, tornázott, hideg vízben fürdött és télvíz idején is mezítláb járt. Sőt, hívei között nem egy akadt, aki közel jutott ha nem is a mester által ígért ezer, de a száz évhez.

Bár ő nem sokat beszélt róla, kudarcok is érték: amikor néhány koplalástól legyöngült híve meghalt, sokat támadták, sőt a hentesek tüntetést szerveztek az üzletüket rontó Bicsérdy ellen.

Az érdeklődés idővel elfordult tőle, majd olyan évek következtek, amikor az emberek nem önszántukból éheztek. Bicsérdy 1951-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol világháborús sérülései következtében nem sokkal később, 1951. december 7-én meghalt.

A cikket írta: Müszélia

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Kovách Zsófia

T. író és olvasók!
Tárgyi tévedés a cikkben: Gerber Jolán Bicsérdy negyedik felesége volt !
Soha nem született közös gyermekük!
Jolánka nagymamám legfiatalabb testvére, személyesen ismertem..
Két fia született, - de nem Bicsérdytől, hanem sokkal válásuk után egy másik férfitól, akit nem nevezett meg, és gyermekei a Gerber nevet viselik..Ill. viselték, mert az idősebb pár éve elhunyt , az ő leányai Svájcban élnek.., ahogyan a fiatalabb fiú is..

Kedves Zsófia,
köszönöm a javítást, én csak hittem a wikipédiának.
T. író és olvasók!
Tárgyi tévedés a cikkben: Gerber Jolán Bicsérdy negyedik felesége volt !
Soha nem született közös gyermekük!
Jolánka nagymamám legfiatalabb testvére, személyesen ismertem..
Két fia született, - de nem Bicsérdytől, hanem sokkal válásuk után egy másik férfitól, akit nem nevezett meg, és gyermekei a Gerber nevet viselik..Ill. viselték, mert az idősebb pár éve elhunyt , az ő leányai Svájcban élnek.., ahogyan a fiatalabb fiú is..

megtekintés Válasz erre: wadbikaiy

Meratutaj igön drráááágaaaaa... lehet, hogy ebben volt?! -DDD

nem tom. hiányoztam az iskolából, amikor ezt tanultuk.
Meratutaj igön drráááágaaaaa... lehet, hogy ebben volt?! -DDD
Gyermekkoromban megcsodáltam egy részeges kőmüvest, az egyik kedvenc nótájában benne volt a bicsérdista kifejezés, de nem jut eszembe, a góglival sem találom... -((((

megtekintés Válasz erre: bokorur

Tisztelt Müszélia!
Érdekes volt olvasni a múltat, amiből részben Nékem is vannak emlékfoszlányaim. Jó írás, gratulálok! Csak annyit fűznék hozzá, hogy Bicsérdy halálának körülményeiről tényleg ellentétes híresztelések vannak, ahogy Önnél is két verziót olvastam, mások még további alternatívákkal álltak elő.
Véleményem szerint, az igaz próféták soha nem önmaguk hirdetik prófétaságukat.
Bokor

köszönöm, az ilyen hsz mindig kiváltság és megtiszteltetés
Tisztelt Müszélia!
Érdekes volt olvasni a múltat, amiből részben Nékem is vannak emlékfoszlányaim. Jó írás, gratulálok! Csak annyit fűznék hozzá, hogy Bicsérdy halálának körülményeiről tényleg ellentétes híresztelések vannak, ahogy Önnél is két verziót olvastam, mások még további alternatívákkal álltak elő.
Véleményem szerint, az igaz próféták soha nem önmaguk hirdetik prófétaságukat.
Bokor
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: