újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Szeretlek

Látogatók száma: 102

A házaspár csendesen feküdt az ágyban. A tévé fényei villóztak csak. Egy nyugodt, meghitt téli este, jó néhány év házasság után. A meleg szoba, a megszokott illat, a másik jelenléte, olyan mint mindig. Megnyugvás. A dráma ma este csak a tévében zajlik.

A nem túl izgalmas film közben reklám következik, amikor az asszony megszólal:
- Azt szeretném, ha szeretnél - a férj elgondolkodik, mit is mondjon. Átsuhan a fején, hogy vajon most mit is vár a felesége, miért is kér ilyet, hiszen szereti, nyilvánvaló. Itt fekszenek egymás mellett, a gyerekeik jól vannak, két ajtóval arrébb fekszenek, mindenük megvan, mit akarhat még a nő?
- Tudod, hogy szeretlek – válaszol csendesen, megerősítésként megfogja asszonya kezét, de az elhúzódik. A férfi zavartan felvonja a szemöldökét – mindig szerettelek, mindent megtettem érted és értetek. Mit tehetnék még, hogy megértsd, szeretlek?
Az asszonyt a sírás kerülgeti. Nem érti, miért nem képes a férje egy egyszerű „tudod, hogy szeretlek”-en kívül másra.
- Nem, nem tudom, mert nem mutatod ki. Ha tudnám, nem kérném – vágja oda az asszony.
- Hogyan bizonyítsam be hogy szeretlek? Mit tegyek? – kérdezi a férj hát és erre az asszony valóban sírni kezd.
- Én mondjam meg neked? - az asszony egyre keservesebben sír és közben gyászos gondolatai csak úgy kavarognak a fejében. Egy ilyenre áldozta az életét, egy ilyen férj mit ér? Hol van az a férfi, akibe beleszeretett?
- Szex, vagy beszélgetés? – kérdezi hirtelen a férfi. A feleség a párnába fúrja a fejét, nem akar kiabálni, annyira dühös, hiszen ő csak egy kis szeretetre vágyik és egyre borzalmasabb ez a csevej.
- Menj a fenébe…. – mordul a nő és hátat fordít a férjnek, aki közelebb húzódik hozzá, a vállára teszi a kezét, lassan és gyengéden simogatni kezdi, próbálja vigasztalni.
- Drágám, ne sírj, kérlek, mondd el, mit szeretnél, mondd el, mit tegyek, hogy megnyugodj! – kérleli, de hiába.
- Ennyi éve együtt vagyunk és még mindig nem tudod mit szeretnék. Hát hogy szeretsz te engem? Minek vagyunk együtt, minek fekszünk minden este egy ágyban, miért húzzuk együtt az igát, minek neveljük együtt a gyerekeinket, minek? Ha azt sem tudod mi tesz boldoggá, hogyan szeress … mi értelme? – zokogja a nő és valóban kétségbeesett. Nem érti miért is jutottak ide. Az előbb még csendesen nézték a filmet, most meg…
A férfi mélyet sóhajt. Felkel. Tehetetlenül magára veszi köntösét.
- Jó éjszakát – mondja és kisétál a szobából.

A nappaliba ment, bekapcsolta a tévét. A filmet már úgy is látta, marad a foci. Bár szereti, de most mégsem köti le. A felesége odaát sír és ő nem szereti, ha sír. Mert azt szereti látni, ahogyan mosolyog, amikor a szeme csillog, mint tegnap, mikor megsimogatta a fenekét, vagy azelőtt, mikor egy barátjukról pletykálkodtak, de azt még inkább imádja, amikor szeretkeznek. Az arca csupa gyönyörűség. Mert igen, lehet hogy régen házasok, de még mindig szeretkeznek. Mert imád vele lenni. Mindent miatta, érte csinál, a gyerekeiért és ezek után még mindig nem hiszi el, hogy szereti őt? A férfi az ajtóra nézett. Összehúzza a szemöldökét, aztán mélyet sóhajtott.

A nő könnyei lassan apadnak. Egyszerűen nem tudta megérteni, hogy a férje miért nem tudja szeretni. Sosem mennek sehová, sosem segít a háztartásban, mindig csak a munka, a munka, alig vannak együtt, akkor is csak a tévét bámulják, vagy valami érdektelen dologról csevegnek. Egyszerűen úgy érezte, kiüresedett a kapcsolatuk, nem társak többé, csak lakótársak. Ma este egy szót sem szóltak egymáshoz a kötelezőn kívül. Bezzeg a munkatársaival, az ismerőseivel naphosszat cseveg, de a sarki közértbe nem menne le tejért, ha kifogy. Az asszony mélyet sóhajtott, az ajtóra nézett, aztán kikapcsolta a tévét.

Az este lassan éjszakába fordult, az asszony a hálóban, a férj a nappaliban fekve merengett, vajon mit rontottak el. Most is csend volt, csak a lelkek háborogtak és keresték a megoldást egyedül tovább.

Van megoldás? Mi a probléma egyáltalán? Mit kellene tenni egy ilyen helyzetben?

kép forrása: www.hotdog.hu

A cikket írta: Ailet

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Kedves Ailet!

Nagyon élethűen írtad le azt a helyzetet, amikor egy párkapcsolatban feszültség halmozódik fel.
Ami elég gyakori.
Amiről írsz, egyrészt általános, a hétköznapok taposómalma fárasztó ,már nem tudunk úgy nézni a másikra, mintha először látnánk, a rutinból kitörni.
Pedig ez lenne a jó.
Ha a felek szeretik egymást, ezen lehet segíteni, két ember kell hozzá:
aki meglepetést okoz és a másik, aki veszi a lapot a kellő időben.
A másik dolog, az adott helyzet, hogy ez a konkrét beszélgetés hogyan vezetett ide.
Én itt a férjet láttam kommunikatívabbnak, nyitottabbnak, bár hogy” miért gondolod, hogy nem szeretlek ?”talán lehetett volna az első kérdése.
A feleség meg azért nem volt nyitott, mert amikor látta, hogy a férj szívesen beszélne vele, akkor bedurcázta magát, mint egy kisgyerek és itt nem lehetett már a beszélgetést folytatni.
Lehet sírni, meg kiborulni, de aztán jó megnyugodni és utána folytatni a párbeszédet.
Kérdés, hányszor zajlott már le hasonló" beszélgetés" köztük?
Mert így mindketten kiborulnak hosszú távon, ha ez gyakran ismétlődik,magát is bántja, meg a férjét is.
Én tapasztaltam, hogy ha azt érzem, nem szeretnek, akkor a helyzet az, hogy én nem tudok szeretni.
Nagyon szigorú önvizsgálatot kell tartani, mert nem azt kell néznem, hogy mit nem ad a másik, hanem mi az, amit én nem tudok adni neki.
Itt már általában el is akadunk, mert mi mindig úgy érezzük, hogy mindent megadunk, mi a csudát akar még a másik.... és mehet ez a végtelenségig.
Azt hiszem, ez a legnehezebb.
Hiszen mi szeretünk, jók vagyunk, odaadtunk már mindent, miért ilyen hálátlan a párunk?
Úgyhogy egy megoldás lehet pl.az, hogy a feleség fogalmazza meg, (ne a férjétől várja) hogy
mi az, ami azt válthatja, ki, hogy nem érzi szeretve magát? Mitől érezné jól magát?
Mi az, amit ő ad a párjának és mi, amit nem? Ha nem, miért nem.
Mi a jó a kapcsolatukban, a férjében?
Ha egyedül nem megy, beszéljen egy kívülállóval, aki érzelmileg semleges ebben a dologban,vagy írja le önmagának.
Néha nehezen jönnek a szavak, de érdemes, innen lehetne továbblépni.
Ossza meg a férjével az érzéseit, gondolatait, tegye kicsit félre, még ha nehéz is, a szemrehányást, neheztelést mert a harag hosszú távon ártalmas.

Puszi:

P.
Tisztelt Ailet!
Jó írás. A kezdeti nyugalom ábrázolásból, egy mondvacsinált probléma csinált háborút - ahogy ez a hosszú házasságokban lenni szokott -, aminek meg se vége, se hossza... Az asszony érzelmi kérdését a férfi nem észlelte időben, és erre a jól bevált sztereotip megoldást vetette oda a feleségének, ami meg épp az utolsó csepp volt a pohárban. Itt ebben a helyzetben egyértelműen a férfi hibázott előbb. Ott és akkor nem a feleség hullámhosszán rezgett, nem jó válaszreakciót adott. Türelmesebbnek kellett volna lennie, még ha magához képest látszólag az is volt. Természetesen ezután már bezárult az ördögi kör... a feleség is tovább fokozta a helyzetet.
Kérdésére a válasz. A megoldás egyszerű. Több odafigyelés kell a másikra. Nem elegek a megszokott szisztémák. Az odafigyelés nem elégséges csak akkor, amikor már egy félretett papucs is robbanáshoz vezet.
És ezt higgye el kedves Ailet, én hitelesen mondom, mert a mi házasságunk a mintája volt az odafigyelésnek a másikra, egymás szeretetére és tiszteletben tartására.
Bokor

megtekintés Válasz erre: Ailet

Nos akkor a következtetés: a te megoldásod, amikor egy nő azt mondja a férjének, hogy "szeretném, ha szeretnél", akkor szexet akar.

Én nem ezt mondtam, és ezt nem is lehet kikövetkeztetni abból, amit leírtam... mint mondtam a nő ezt úgysem fogja kimondani... de az isten szerelmére, ha mégis ezt szerette volna, akkor bújjon oda a párjához, még egyebet is tehet, de tegyen egy kísérletet, ne várja el, hogy majd az a másik kitalálja egy film, vagy reklám ideje alatt, hogy ő mire gondol... :-)

megtekintés Válasz erre: Rajmon Beáta

Kedves Ailet!

A kérdésedre a válasz...Mivel mindenkinek más a szeretetnyelve, ezért más módon tudják az emberek feltölteni a szeretettankjukat. A párkapcsolaton belül törekedni kell arra, hogy megismerjék egymást a társak, ez nagyfokú őszinteséget kíván mindkét féltől. Ha nem adunk visszajelzéseket a partner felé, akkor nem fogja tudni, hogy egy adott szituáció számunkra milyen belső megélésekkel járt. Az érzéseinket ki kell kommunikálni, ez is alap, mint ahogy a rendszeres beszélgetés is.
A kérdésed: Lehet megoldás a helyzetre? Igen, amennyiben mindkét fél hajlandó a benne lejátszódó érzésekről őszintén beszélni.

Üdv,
Bea

A te megoldásod: az őszinte kommunikációja az érzéseknek. Ez vajon miért nem természetes és egyértelmű egy kapcsolatban? Miért kell probléma ahhoz, hogy ez felmerüljön?

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Pontosan azt értem szeretés alatt, amit a férfi... Hogy igazából az esetükben mi a megoldás, ha már ilyen "komoly" a helyzet és kialakult, de még nem tragédia.
Mindenképp azt javasolnám, elsősorban a férfinek, hogy mondja ki, amire gondolt, hogy a felesége mire gondolt, mit is szeretett annyira? Biztosan már régen nem közelített az asszonyhoz, ezért neheztelt...
Egy nőnek mindig nehezebb kifejezni, legalábbis vannak, akiknek ez az intim dolog nehezükre esik. Nem vagyunk egyformák. Olykor elég egy odasimulás, máskor meg több kell ennél... Én csak azt tudom, hogy nálam melyik változat vált be, vagy nem...

Nos akkor a következtetés: a te megoldásod, amikor egy nő azt mondja a férjének, hogy "szeretném, ha szeretnél", akkor szexet akar.
Kedves Ailet!

A kérdésedre a válasz...Mivel mindenkinek más a szeretetnyelve, ezért más módon tudják az emberek feltölteni a szeretettankjukat. A párkapcsolaton belül törekedni kell arra, hogy megismerjék egymást a társak, ez nagyfokú őszinteséget kíván mindkét féltől. Ha nem adunk visszajelzéseket a partner felé, akkor nem fogja tudni, hogy egy adott szituáció számunkra milyen belső megélésekkel járt. Az érzéseinket ki kell kommunikálni, ez is alap, mint ahogy a rendszeres beszélgetés is.
A kérdésed: Lehet megoldás a helyzetre? Igen, amennyiben mindkét fél hajlandó a benne lejátszódó érzésekről őszintén beszélni.

Üdv,
Bea

megtekintés Válasz erre: Ailet

Kedves Éva!

Ez is egy érdekes megközelítés. A szeretés alatt szerinted mit értett a nő? Ugyanazt, mint a pasik a "szeretés" alatt? Igazából mi lehet a megoldás, ha már ilyen a helyzet? Mit tehetnek most?
Üdv:A

Pontosan azt értem szeretés alatt, amit a férfi... Hogy igazából az esetükben mi a megoldás, ha már ilyen "komoly" a helyzet és kialakult, de még nem tragédia.
Mindenképp azt javasolnám, elsősorban a férfinek, hogy mondja ki, amire gondolt, hogy a felesége mire gondolt, mit is szeretett annyira? Biztosan már régen nem közelített az asszonyhoz, ezért neheztelt...
Egy nőnek mindig nehezebb kifejezni, legalábbis vannak, akiknek ez az intim dolog nehezükre esik. Nem vagyunk egyformák. Olykor elég egy odasimulás, máskor meg több kell ennél... Én csak azt tudom, hogy nálam melyik változat vált be, vagy nem...

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Szerintem a nőnek nem szabadott volna kiakadni, hanem egyszerűen odabújni a párjához, ha neki valamiféle egyéb bizonyítékra volt szüksége...
Azért is nehéz itt állást foglalni, mert inkább fordítva szokott lenni... a férfi az, aki több "szeretetre" vágyik és a nő az elutasító... Na akkor bezzeg a férfi is ugyanígy kiakad, ha nem kapja meg, amit szeretne. Ebben nincs kivétel. Aztán, ha ezek az apró intő jelek nem kapnak elég figyelmet oda-vissza, jönnek a nagyobb problémák. Végső soron az elhidegülés, vagy a "megértés" másutt keresése. :-)

Kedves Éva!

Ez is egy érdekes megközelítés. A szeretés alatt szerinted mit értett a nő? Ugyanazt, mint a pasik a "szeretés" alatt? Igazából mi lehet a megoldás, ha már ilyen a helyzet? Mit tehetnek most?
Üdv:A
Szerintem a nőnek nem szabadott volna kiakadni, hanem egyszerűen odabújni a párjához, ha neki valamiféle egyéb bizonyítékra volt szüksége...
Azért is nehéz itt állást foglalni, mert inkább fordítva szokott lenni... a férfi az, aki több "szeretetre" vágyik és a nő az elutasító... Na akkor bezzeg a férfi is ugyanígy kiakad, ha nem kapja meg, amit szeretne. Ebben nincs kivétel. Aztán, ha ezek az apró intő jelek nem kapnak elég figyelmet oda-vissza, jönnek a nagyobb problémák. Végső soron az elhidegülés, vagy a "megértés" másutt keresése. :-)

megtekintés Válasz erre: Rajmon Beáta

Kedves Ailet!

Először rosszul szavaztam, mert még új vagyok...5 csillagot szerettem volna bemeszelni!!! Fantasztikusan jó írás! Nagyon tetszett, volt egy pont a történetben, amikor megváltozhatott volna minden, Amikor a férj azt kérdezte...szex, vagy beszélgetés...na itt kellett volna azt mondani, hogy beszélgetés. :) Nagyon jellemző ez az élethelyzet, rengeteg ilyen problémával találkozom.., Nagyon tetszett!!!
További szép napot!
Bea

Kedves Bea!

Először is jó hogy itt üdvözölhetlek, az oldalon és az még jobb, hogy nálam... :))

Igen, az volt a szándékom, hogy nagyon hétköznapi kis játszmát jelenítsek meg, közben meg mégis mindenki azt gondol bele, ami rá jellemző, de a lényege az utolsó sor. Lehet megoldás a helyzetre? Mi a véleményed? Mit lehet tenni itt?
Üdv:A
Kedves Ailet!

Először rosszul szavaztam, mert még új vagyok...5 csillagot szerettem volna bemeszelni!!! Fantasztikusan jó írás! Nagyon tetszett, volt egy pont a történetben, amikor megváltozhatott volna minden, Amikor a férj azt kérdezte...szex, vagy beszélgetés...na itt kellett volna azt mondani, hogy beszélgetés. :) Nagyon jellemző ez az élethelyzet, rengeteg ilyen problémával találkozom.., Nagyon tetszett!!!
További szép napot!
Bea
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: