újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Tanulni tilos

Látogatók száma: 47

Sosem gondoltam volna, de a régi Indiában aranyéletük volt a gyerekeknek. Az volt az 1. számú kötelességük, hogy ne tanuljanak.

Törvénybe iktatták a tanulási tilalmakat. Úgy bizony! És a magyar oktatásügy még nagyon sok reformra szorul.

Megkísérlem összefoglalni, hogy mi mindennel könnyítették meg a nebulók életét. Először is, a holdtölte napja ünnep volt, amely után két napig tilos volt tanulni. Úgyszintén minden holdhónap 8. és 14. napján. Ez máris három a huszonnyolcból.

Hasonló tilalom vonatkozott az évszakot kezdő napra, és Indiában nem négy évszakot tartottak számon, hanem hatot. Holdfogyatkozás után három napig nem volt iskola, sem azokon a napokon, amelyeken Indra zászlóját fel- vagy levonták.

A tanulást azonnal abba kellett hagyni, ha viharos szél fújt, villámlott vagy mennydörgött, az esős évszakon kívül. Két nap szünet, ha megrendült a föld, leesett egy meteor, vagy vörös lett az ég alja. Szó sem lehetett magolásról, ha a faluban vagy a városban valaki meghalt, a közelben csatáztak, kutyák ugattak, sakálok vonítottak, szamarak ordítoztak, vagy csak zene szólt.

Ezzel körülbelül eljutottunk arra a pontra, hogy az iskolát akár fel is lehetett volna robbantani, de a dharmasásztra, vagyis a törvénykönyv tovább sorolja a tilalmakat:

Senki nem tanulhat, ha a közelben szolgák tartózkodnak, van egy templom vagy temető, ahol négy út találkozik; nem tanulhat akkor sem, amikor nyakig vízben áll, a lábát fölteszi egy padra, elefánt, ló vagy teve hátán, szekéren vagy hajón utazik. Gyomorrontás, hányás, hasmenés után egy nagy szünet. Akkor is, ha egy „ötujjú állat” elhaladt a tanár és a diákja között.

Pihenéssel kell megünnepelni a napot, amelyen a királyt baleset érte.

Tiltott napokon a tanár nem kérdezhet, ha mégis, a diáknak nem szabad válaszolni.

Szigorúan meg kell büntetni a beste kölköt, ha mindenképpen tanulni akar, mert emiatt sok baja lesz itt a földön és a másvilágon, azonkívül súlyosan veszélyezteti a maga és a tanítója életét.

Hát, ahogy elnézem, nem szakadtak bele a tanulásba a régi indiaiak.

A cikket írta: Müszélia

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Yolla

Lassan nálunk is így lesz!

azért én szerettem tanulni, persze nem mindent, csak a humán tárgyakat. nem riasztott vissza holmi kutyaugatás.
Lassan nálunk is így lesz!
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: