újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Évértékelés

Látogatók száma: 55

Blanka számára az is egy program, amikor elmegy a pénzkiadó automatához és a nyugdíjából felvesz némi készpénzt, pusztán azért, hogy némi apró csörögjön a zsebében, mert egyébként kártyára vásárol, ahol csak lehet. A piacon nem lehet, pedig ott költ a legtöbbet, főleg az élelmiszerre, mert enni kell, utána kifizeti a rezsit és másra nem is telik a nyugdíjából.
Vigyáz arra, nehogy fogyjon vagy hízzon, mert ruhára nem telik, tisztítószerekből is minimálist használ, inkább a régi, hagyományos szereket - pl. ecetet, szódabikarbónát, konyhasót – vet be a háztartás és a lakás tisztántartása érdekében. Mosóport és öblítőt muszáj venni, azt nem tudja pótolni semmivel, és természetesen Dezsőkének, a férjének, szüksége van borotválkozáshoz szükséges készségekre, bár szívesen bevállalná, hogy spórolás címén inkább szakállat növeszt, de ezt nem engedheti meg neki.
Minden évben, a miniszterelnöki évértékelés után egy héttel, Blanka ünnepi ebédet főz, úgy, ahogyan az a nagykönyvben megíratott, tyúkhúslevest, májjal töltött rántott bordát hagymás tört krumplival, uborkasalátával és desszertnek mézes krémest süt, mert az Dezsőke kedvenc süteménye. Az ebéd utáni kávézás során aztán akkurátusan előveszi a két oldalán sűrűn teleírt papírját és előadja a család előző évi költségvetésének értékelését.
- Tudod, szívem, osztottam, szoroztam és rájöttem, hogy túl sokat költünk. Kettőnk nyugdíja összesen 3.720.000.- Ft volt, ebből a háztartásra, rezsire és élelmiszerre elköltöttük az én összes nyugdíjamat, összesen 1.800 ezret. A te nyugdíjadból fedeztük a tetőjavítást, a csaptelepek cseréjét a fürdőszobában, megcsináltattuk az új protézisedet…
- Azt nem az SZTK-ban kellett volna, mert most is billeg… - jegyzi meg Dezsőke.
- Akkor reklamálj náluk, szívem, nem telik újra! Szóval…
- Ne menj tovább, Blanka, neked nem számít… - fogja könyörgőre az öreg.
- De számít, Dezsőke, majd veszünk protézis ragasztót és akkor nem mozog! Szóval, a javításokra durván kétszázezret költöttünk. Karácsonyra adtunk a két gyerekünknek 100-100 ezer forintot, húsvétkor az öt unokának 10-10 ezer forintot, és augusztusban, amikor itt nyaralt a két család, ötvenezerrel többet költöttünk.
- Persze, a gyerekek és az unokák kapnak üdítőt, snapszot és bort is, tőlem meg a vasárnapi egy üveg sörömet is sajnálod!
- Ne bozsékolj, öreg, még annyit sem ihatnál az orvos szerint!
- Nagyon összebeszéltetek, sajnáljátok tőlem azt egy üveg sört!
- Hagyjuk, Dezsőke, te is mindig megjegyzed, ha piskótát sütök, hogy drága a tojás, mit nagyzolok! Ami neked a sör, az nekem a piskóta tekercs, aminek a felét te eszed meg!
Egy pillanatra csend lesz, magába száll Dezsőke, ez igaz, valóban megeszi a sütemények felét, bármit süssön is az asszony.
- Ott tartottunk, hogy maradt a nyugdíjadból 1.420 ezer forint, amiből Léna unokád egyetemi tanulmányaihoz adtunk ötszázezret, ugyanannyit kapott Réka is, aki már a doktoriját végzi. Palika és Lackó nyelvtanulás miatt külföldre ment két hónapra, s adtunk nekik fejenként kétszázezret. A maradék húszezret meg megkapta a legkisebb, Liza, hogy elmehessen a kosárlabda táborba. Összességében elköltöttük az összes pénzünket.
- Ne mondd már, és a megtakarításunk?
- Nyugodj meg, Dezsőke, állampapírban van hárommilliónk, ami a temetésünkre kell.
- Miért nem költjük el? Utazzunk el Hajdúszoboszlóra, jót tenne a gyógyvíz az ízületeimnek.
- Ott a kád, minden nap annyit fürödhetsz benne, amennyit csak akarsz!
- Az nem olyan!
- Hát, igaz, az nem olyan. A fürdőszobában nem árulnak csemegéket, mint a fürdő büféjében.
- Neked csak azon jár az eszed, mennyit tudsz spórolni! Rajtam!
- Ugyan, Dezsőke, magamon is spórolok, és ezt te is tudod!
- Spórolsz, spórolsz, bezzeg a menyed nem spórol! Szegény Tibor fiam éjjel-nappal dolgozik, hogy meglegyen mindenük, bezzeg a menyed ragaszkodik ahhoz, hogy nyaranta két hetet a horvát tengerparton nyaraljanak!
- Ő is dolgozik, meg vezeti a háztartást, megérdemlik, hogy két hetet pihenjenek.
- Na és, Dorka lányunk nem érdemelné meg? Náluk ráadásul három gyerek van, a férje két hónapig munkanélküli volt. Élhetetlen a vejem, ez már a harmadik munkahelye, ahol beleesik a létszámcsökkentésbe!
- Ne dohogj, Dezsőke, nem ismered a mostani világot!
- Nem ismerem, hogy ismerném, amikor negyven évig egy munkahelyen dolgoztam!
- Nahát, ma már a munkahelyek meg sem érnek ennyi időt!
Dezsőke megeszi a harmadik süteményét, iszik rá egy pohár kristályvizet, majd akkurátusan megszólal:
- Azt mondd meg Blanka, mennyivel lesz több idén a zsebpénzem?
Gondolkodik az asszony, az 1,8 %-os emelést meg sem érzi Dezsőke, pedig ennyivel emelkedett január elsejétől a nyugdíjuk. Csakhogy fel kellene pezsdíteni férje életkedvét, mert ha nyűgös, akkor megbetegszik, és többet kell költeni gyógyszerre. Oszt, szoroz, legfeljebb megspórolja más tételeken.
- Nézd, Dezső, legyen havi kétezerrel több! De ebből veszed a vasárnapi sörödet is!
Belepirul az öreg! Ez már igen! Ideje megtanítani a fiú unokáit ultizni és a pókerezni, hogy kiegészíthessék a jövedelmüket. Elvégre nem várható el a nagyszülőktől, hogy életerős, egészséges unokáikat pénzeljék!
Jövőre majd a sarkára áll! Igenis elmennek Hajdúszoboszlóra, ha az ég földdel egybeesik, akkor is!

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Sanda

Mindig mondtam,hogy ha nők vezetnék az országot,sokkal racionálisabb lenne a gazdálkodás:-)

Ez így igaz!
Mindig mondtam,hogy ha nők vezetnék az országot,sokkal racionálisabb lenne a gazdálkodás:-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: