újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Nem értem…

Látogatók száma: 50

Azt hittem, hat évtizeddel a hátam mögött sok meglepetés már nem érhet, ám tévedtem, nem is kicsit.

Kimentem az új temetőbe, friss virágot vittem szüleim és nagyapám sírjára. Sütött a nap, kellemes, jó idő volt.

Dolgom végeztével úgy döntöttem, hogy megnézem egy távoli idős rokonunk sírját, amely már a temető új parcellájába került, mert az utóbbi időben gyorsan gyarapodik a végső nyughelyet igénylők száma.

Rendezett a temető, tiszta, a szabad területein gondosan nyírt a fű. Maguk a sírok is gondozottak, miután a hozzátartozók rendszeresen rendbe teszik azokat.

Mentem a magam feje után, végig a középső aszfaltozott úton. Nem siettem, nem sürgetett az idő. Virágillat lengedezett a levegőben, hét ágra sütött a nap. Az út végén meglepődtem, azt hittem, hogy eltévedtem, mert az utolsó sorban lévő sírok mögött, a sírkert mindegy egynegyed szabad területén mintakertet láttam, melyben nyílegyenes sorokban nőttek a kukoricák, a mögöttük lévő ágyásokban palánták feszítettek, paprika, paradicsom, káposzta, azokon túl sárgarépa és gyökér zöldjét véltem felfedezni. A locsolásukhoz kutat is fúrtak, a terület közepén. Olyan volt, mintha gyerekkorom gyakorló kertjét láttam volna, ahová általános iskola felső tagozatában vittek bennünket dolgozgatni, hogy időben megtanuljuk a mezőgazdasági munkák alapjait.

Csakhogy ez nem gyakorlókert, hanem temető, melynek fenntartója az önkormányzat, és mint azt később megtudtam, a közmunkásokkal műveltetik ezt a temetőrészt.
Az utolsó sírok mögött öt méterrel elhelyezkedő mintagazdaság láttán nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek.

Vajon kinek pattant ki a fejéből e képtelen gondolat, hogy a temető még funkcionálisan ki nem használt területén létesítsenek egy mintagazdaságot?
Miért nem találtak ehhez a határban megfelelő szántóföldet?
Mit szándékoznak tenni az ott megtermelt javakkal? Kiviszik eladni a piacra, mint abszolút bio terméket?

Ha nem csal a szemmértékem, nemsokára sírhelyként is szükség lesz a biokert területére, s akkor az új sírok majd beleharapnak a kukoricásba?
Visszafordultam, már nem volt kedvem megkeresni távoli nagynéném sírját. Egyre csak az járt a fejemben, hogy milyen lelkületűek azok a városvezetők, akik adták a nevüket ehhez a tisztességtelen dologhoz, hiszen ez az, mert a temetőben ott nyugszanak szüleink, nagyszüleink, nagybátyáink, nagynénéink, volt osztálytársaink és barátaink, akik sírjaikban is megérdemelnék a tisztességes, háborítatlan nyugalmat.
Nem szeretném megérni, hogy a sírok közé meg gyümölcsfákat ültessenek, a jobb területi kihasználtság érdekében, majd azok gyümölcséből pálinkát főzessenek, mert az a gazdaságos, egyébként is, pálinkát a népnek, ha már kenyeret nem tudnak adni.

Egy közmondás jutott az eszembe, miközben beültem a kocsimba, indítottam, majd letöröltem a szememből kicsorduló könnyet:
"Az a nép, amely múltját nem tiszteli, a jövőt sem érdemli. Aki őseit elfelejti, az a jövőt nem érdemli. Aki a múltját a nemzetnek gyalázza, az saját jövőjét alázza. "

A cikket írta: Yolla

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Itt is bevált szokás, h a helyi temetőben kukoricával bevetették az üres részt ... :(
Igaz mostanában nem jártam arra, nem tudom így van-e még ma is.

megtekintés Válasz erre: Yolla

Ez nem lélek kérdése.

elnézést, nem tudtam, hogy ateista vagy.
Ifjabb koromban az Ujpesti temetoben lattam hasonlot egy idoben, hogy a meg hasznalatba nem vett teruleten a temeto gondnok vetemenyezett. Kukoricara emlekszem en is.

megtekintés Válasz erre: Müszélia

ne aggódj, a lélek már régen elszállt onnan, nem a föld alatt várakozik.

Ez nem lélek kérdése.
ne aggódj, a lélek már régen elszállt onnan, nem a föld alatt várakozik.
Ezt valóban nehéz megérteni!?... Ha nem te írod, el sem hiszem, talán...

Szomorú!!!!
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: