újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Szamár

Látogatók száma: 41

Szamár

Szamarat mindenki ismer, sajnos nemcsak egyet. És még örülhetünk, ha a kedves ismerősünk csak szamár. A szamárba, pláne a csacsiba sok kedvesség szorult, a két füle közé. Kijár neki a buksisimi. Végül is, nem tehet róla, hogy szamár.

De szamár-e a szamár? Sokan azért nem szeretik, mert ha olyan kedve van, elszalad, vagy meg se mozdul. Csökönyös. Ütheted, rúghatod, csalogathatod, ha nem, akkor nem. Juszt sem. De kezet a szívre, nem sokkal jobb az árnyékban pihenni, mint húzni az igát? Természetesen tingyen és térmentve. Mindezt legalább ötezer éve, és még nem látni az alagutat a fény végén.

A szamár nem buta. Például tud latinul (asinus), és a szakterülete a trigonometria. Lásd sinus, cosinus és társaik.

A brit tudósok még mindig nem értenek egyet: hol szelídítették meg a vadszamarat? Afrikában-e vagy Mezopotámiában? Szamárság, mindenki tudja, hogy a szamár Szamáriából származik, ott találták meg egy Ladában. A Bibliában az alázatos szolgálat és szenvedés szimbóluma, de sok helyen kiharcolta magának az onolatriát. Az onolatria nemcsak abból áll, hogy felállítod a csacsit az oltárra, te meg eléje hasalsz a földre. A szamárkultusznak meglepő formái vannak. Ádám például az egyiptomi szamáristenről nevezte el a harmadik fiát. Mi ez, ha nem karrier? Manapság, amikor egy gyerek simán lehet Eszmeralda vagy Kevin, már tényleg csak az Eeyore hiányzik. Gyengébbek kedvéért Füles.

A népszerűségnek megvannak a maga árnyoldalai. Egyiptomban a szamárhúst megették, a szamártejben fürödtek. Megeszik Kínában is – mit meg nem esznek a szorgalmas kis kínaiak – főleg azt a részét, khm, amivel az európai szamarak helikopterezni szoktak. A görögök úgy tudták, Ázsiából érkezett, Dionüszosszal együtt. És tényleg van némi kapcsolat, mert a bortól sok ember lesz szamár. De a szamárból nem lesz ember, akárhogy itatod. Ez elgondolkodtató.

Az első keresztényeket sok támadás érte. A nyilvános kivégzéseknek köszönhető, hogy ez a vallás az egész világon elterjedt. Semmi sem kovácsol össze úgy egy közösséget, mint a sok vértanú. Az életben maradtakat a szatíra nyilai érték utol. Rómában, a Palatinus-hegyen találták az Aleximanoszról elnevezett grafittót: egy keresztre feszített szamarat ábrázol. Talán nem véletlen, hogy Caligula idejében rajzolták, amikor ezen a helyen egy fiúiskola volt.

A szamaraknak a világ minden részében keményen kell dolgozniuk, szerencsére vannak kivételek. Ausztráliában önállósították magukat, visszavadultak, és nagyon jól megélnek a civilizáció nélkül. Indiában Kálarátri istennő hátas állatai, és eddig még nem akadt dolguk: a világ végéig (kálarátri: az idő éjszakája) pihenhetnek. És kétségkívül sokan irigylik a francia szamarakat, akiken minden szokatlanul nagy: a fülük, a fejük, a farkuk (igen, az), és öszvéreket gyártanak futószalagon. Remélem, a lovak között is vannak jó csajok. Van valami diszkrét bája annak, amikor egy szamár és egy ló kutyapózban malackodik, és fogadásokat lehet kötni arra, hogy milyen lesz a végeredmény. Bogyó vagy babóca? A kancák nevében nem nyilatkoznék, de a szamárcsődör kifejezetten élvezi –

azt, hogy óriási fülei vannak. Sokkal hatékonyabban kergeti a legyeket velük.

Mit érdemes még tudni a szamarakról? Szürkék – tévedés, barnák, fehérek, sőt tarkák is vannak köztük. Aki szamárordítást vél hallani, sürgősen mondjon el egy imát, mert lehet, hogy a Sátán lappang a kertek alatt.

Ördög vagy szamár, kiválóan alkalmas arra, hogy közmondásokban szerepeljen. A szamár nem bánja, ha eláztatja az eső (görög). Úgy viselkedik, mint Buridán (középkori francia skolasztikus) szamara, aki éhen halt, mert nem tudott választani három köteg széna között. Jobb a szamár, amelyik elvisz a hátán, mint a ló, amelyik ledob. A szamár akkor is szamár marad, ha arany a rakománya (US). A szamár Mekkában is szamár (Afganisztán). Szamarak hídja (könnyű vizsgakérdés), szamárpad, szamárfül (magyar). A szamár is akkor megy a jégre, amikor a legjobb dolga van (német).

Ennyi lett volna mára. Nem sok, de ha ló nincs, szamár is jó.

A cikket írta: Müszélia

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Örök igazság, hogy a szamarak között nincs ember, de az emberek között sok a szamár,

megtekintés Válasz erre: Gaya

Kedves Müszélia!

Már megint! - élvezettel olvastam az első betűtől az utolsóig
Szatíra, élc, tudományos értekezés, művészettörténelem, történelem, vallás, kultúra, pszichológia, nyelvek, néphagyomány, embertan, állattan... és még sorolhatnám.
Egyszerűen tökéletes.

Köszönöm, hogy megírtad és olvashattam.

Üdv.
Gaya

na, még egy szamárbarát.
köszi!

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Szia Müszi!

Már hiányoztál a létszámból, de ha azért voltál távol ilyen sokáig, holmi szamárságok akadályoztak,... vagy éppenséggel azokat juttatta az eszedbe, az nem baj, mindig jó, ha ez jön ki belőled, nem valami más... :-)

Pussz!

szia, a technikával van a probléma - upc hülye.
Szia Müszi!

Már hiányoztál a létszámból, de ha azért voltál távol ilyen sokáig, holmi szamárságok akadályoztak,... vagy éppenséggel azokat juttatta az eszedbe, az nem baj, mindig jó, ha ez jön ki belőled, nem valami más... :-)

Pussz!
Kedves Müszélia!

Már megint! - élvezettel olvastam az első betűtől az utolsóig
Szatíra, élc, tudományos értekezés, művészettörténelem, történelem, vallás, kultúra, pszichológia, nyelvek, néphagyomány, embertan, állattan... és még sorolhatnám.
Egyszerűen tökéletes.

Köszönöm, hogy megírtad és olvashattam.

Üdv.
Gaya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: