Zöldborsópörkölt
Látogatók száma: 134
Valami ínyencséget kívánok, de mi legyen az? Most valami sós ételre gondoltam, amit ebédre készítenék, mégpedig annyit, hogy maradna belőle vacsorára is! Nézzünk körül, hogy mit találok a hűtőszekrényben, és a tárolókban!
Hozzávalók:
80 dkg zöldborsó (mirelit)
3 evőkanál zsír, vagy olaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 - 4 db virsli
2 evőkanál szárított petrezselyem, vagy 1 csokor friss
2 teáskanál őrölt pirospaprika
só, - ízlés szerint
bors, - ízlés szerint
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 evőkanál liszt
2 dl főzőtejszín (elhagyható)
2 evőkanál cukor (elhagyható)
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinsztelem. Megszórom az őrölt pirospaprikával, és egy kis vizet öntök rá, nehogy a paprika megégjen. Hozzáteszem a paradicsompürét, amit előtte egy kanál liszttel elkevertem. Ráteszem a petrezselymet,és a zöldborsót. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Addig főzöm, amíg a borsó teljesen meg nem puhul, és amíg a leve be nem sűrűsödik. Szükség szerint sózom, borsozom! A tejszínnel és a cukorral selymesíthetem az egésznek az ízét! Utoljára a karikára vágott virslit adom hozzá, és összerottyantom az egészet.
Nokedli mellé tálaljuk, - de akár bele is keverhetjük!
A cikket írta: emillio
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Anyu
Kedves Emillio!
Félre ne érts!Nem kötözködni akartam,hisz nagyon szeretem a receptjeidet.Ma pl.a Zöldborsópöridet kombináltam laskagombával,most lett kész és finom! :)
Puszi
Én nagyon jól tudom, hogy nem akarsz
kötözködni! Az észrevételedet köszönöm,
és már ki is javítottam! Pedig én mindig
átolvasom az írásaimat, hogy véletlenül
se legyen benne hiba, - most mégis lett!
Mea culpa!
Jó főzőcskézést kívánok!
Pussz: emillio
Válasz erre: emillio
Kedves Anyu!
Igazad van, figyelmetlen voltam!
Valóban nem elég szájbarágósan írtam le
ezt a receptet! Ígérem, hogy módosítani
fogom! Addig is most ide írom, hogy az őrölt
fűszerpaprikát a megdinsztelt hagymára
szórom, majd pici víz hozzáadásával, (hogy
oda ne égjen) a többi ízesítőt, és a zöldborsót
is beleteszem! A többi a recept szerint folytatódik!
Köszönöm az észrevételedet!
Pussz: emillio
Félre ne érts!Nem kötözködni akartam,hisz nagyon szeretem a receptjeidet.Ma pl.a Zöldborsópöridet kombináltam laskagombával,most lett kész és finom! :)
Puszi
Válasz erre: Anyu
Bocsi,de a leírásból kimaradt a hozzávalóként írt 2 teáskanál fűszerpaprika!Gondolom a felöntés előtt kerül bele?
Igazad van, figyelmetlen voltam!
Valóban nem elég szájbarágósan írtam le
ezt a receptet! Ígérem, hogy módosítani
fogom! Addig is most ide írom, hogy az őrölt
fűszerpaprikát a megdinsztelt hagymára
szórom, majd pici víz hozzáadásával, (hogy
oda ne égjen) a többi ízesítőt, és a zöldborsót
is beleteszem! A többi a recept szerint folytatódik!
Köszönöm az észrevételedet!
Pussz: emillio
Válasz erre: Sanda
Cathy, a cikkben van egy link, ami a teljes interjúra mutat, azt kell elolvasni.
Pl. a bablevesbe szoktak tenni egy kis cukrot is,hogy jobban kiemeljék az ízét.
A tejfel pedig elengedhetetlen.
Válasz erre: Cathy
Elolvasom meg egyszer, mert nem taaloom benne a tejfolre vonatkozo megjegyzest. Igaz, `gyorsan` olvastam, lehet, atsiklottam rajta, de mindjart irok ezzel kapcsolatban a naplomba egyet.
Tejfol: mexikoban van egy Crema nevu tej(fol)keszitmeny: tejfol es tejszin kombinacioja, bar szerintem joghurttal is mukodik, eszmeletlenul finom!
Pl. a bablevesbe szoktak tenni egy kis cukrot is,hogy jobban kiemeljék az ízét.
A tejfel pedig elengedhetetlen.
Válasz erre: Sanda
http://dex.hu/x.php?id=inxinx2&url=http%3A%2F%2Fgasztropolita.blog.hu%2F2016%2F10%2F31%2Fkerlelhetetlen_helyett_megalkuvo
Itt lehet megtalálni a cikket.
Tejfol: mexikoban van egy Crema nevu tej(fol)keszitmeny: tejfol es tejszin kombinacioja, bar szerintem joghurttal is mukodik, eszmeletlenul finom!
Itt lehet megtalálni a cikket.
Válasz erre: emillio
Megértelek, mert a tejtermékek a
paradicsomos ételekben lekötik a
benne lévő csersavat! Ennek eredménye
képpen nem fog égni a gyomrod!
(és még finom is)
Érdemes a teljes interjút elolvasnia annak, akit érdekelnek a szakácsművészet kulisszatitkai.
Válasz erre: Sanda
Miért ne? Én a töltött paprikát tejföllel kínálom.
paradicsomos ételekben lekötik a
benne lévő csersavat! Ennek eredménye
képpen nem fog égni a gyomrod!
(és még finom is)
Válasz erre: Yolla
Paradicsompüré és főzőtejszín? Együtt? Hajaj!
Csalódtál már bennem? Nem? Akkor miért kételkedsz?
Ne aggódj, - nem fog meghajtani! Azért kell bele a tejszín,
hogy selymesebb legyen az íze! A paradicsompüré meg
azért, hogy egy kicsit besűrítse! Én például minden pörkölt
félébe teszek egy kis doboz paradicsompürét! Minden olyan
ételbe, aminek túl markáns az íze, teszek egy kis főző tejszínt!
A paradicsomos ételekbe meg azért teszek, hogy a csersavat
lekösse! Ezáltal az érzékenyebb gyomrúak is bátran ehetnek
belőle, - nem fog égni a gyomruk!
Pussz: emillio
Válasz erre: Ilona
Ez igen, nem mese! Imádom, gyakran csinálok. De úgy is elkészítem, hogy csirkecomb, vagy kacsa farhát mellé-ahogy írtad, egyszerűen beteszem a sütőbe és a hús zaftjával dinsztelődve isteni finom, mellette a hús is átveszi az ízeket. Ha van itthon gombám, 2-3 darabot szintén belédobok.
Én ma hortobágyi palacsintát csináltam...
Én ma hortobágyi palacsintát csináltam...