újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Zöldborsópörkölt

Látogatók száma: 134

Valami ínyencséget kívánok, de mi legyen az? Most valami sós ételre gondoltam, amit ebédre készítenék, mégpedig annyit, hogy maradna belőle vacsorára is! Nézzünk körül, hogy mit találok a hűtőszekrényben, és a tárolókban!

Hozzávalók:

80 dkg zöldborsó (mirelit)
3 evőkanál zsír, vagy olaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 - 4 db virsli
2 evőkanál szárított petrezselyem, vagy 1 csokor friss
2 teáskanál őrölt pirospaprika
só, - ízlés szerint
bors, - ízlés szerint
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 evőkanál liszt
2 dl főzőtejszín (elhagyható)
2 evőkanál cukor (elhagyható)

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinsztelem. Megszórom az őrölt pirospaprikával, és egy kis vizet öntök rá, nehogy a paprika megégjen. Hozzáteszem a paradicsompürét, amit előtte egy kanál liszttel elkevertem. Ráteszem a petrezselymet,és a zöldborsót. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Addig főzöm, amíg a borsó teljesen meg nem puhul, és amíg a leve be nem sűrűsödik. Szükség szerint sózom, borsozom! A tejszínnel és a cukorral selymesíthetem az egésznek az ízét! Utoljára a karikára vágott virslit adom hozzá, és összerottyantom az egészet.
Nokedli mellé tálaljuk, - de akár bele is keverhetjük!

A cikket írta: emillio

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Anyu

Kedves Emillio!

Félre ne érts!Nem kötözködni akartam,hisz nagyon szeretem a receptjeidet.Ma pl.a Zöldborsópöridet kombináltam laskagombával,most lett kész és finom! :)
Puszi

Drága Anyu!

Én nagyon jól tudom, hogy nem akarsz
kötözködni! Az észrevételedet köszönöm,
és már ki is javítottam! Pedig én mindig
átolvasom az írásaimat, hogy véletlenül
se legyen benne hiba, - most mégis lett!
Mea culpa!
Jó főzőcskézést kívánok!

Pussz: emillio

megtekintés Válasz erre: emillio

Kedves Anyu!

Igazad van, figyelmetlen voltam!
Valóban nem elég szájbarágósan írtam le
ezt a receptet! Ígérem, hogy módosítani
fogom! Addig is most ide írom, hogy az őrölt
fűszerpaprikát a megdinsztelt hagymára
szórom, majd pici víz hozzáadásával, (hogy
oda ne égjen) a többi ízesítőt, és a zöldborsót
is beleteszem! A többi a recept szerint folytatódik!
Köszönöm az észrevételedet!

Pussz: emillio

Kedves Emillio!

Félre ne érts!Nem kötözködni akartam,hisz nagyon szeretem a receptjeidet.Ma pl.a Zöldborsópöridet kombináltam laskagombával,most lett kész és finom! :)
Puszi

megtekintés Válasz erre: Anyu

Bocsi,de a leírásból kimaradt a hozzávalóként írt 2 teáskanál fűszerpaprika!Gondolom a felöntés előtt kerül bele?

Kedves Anyu!

Igazad van, figyelmetlen voltam!
Valóban nem elég szájbarágósan írtam le
ezt a receptet! Ígérem, hogy módosítani
fogom! Addig is most ide írom, hogy az őrölt
fűszerpaprikát a megdinsztelt hagymára
szórom, majd pici víz hozzáadásával, (hogy
oda ne égjen) a többi ízesítőt, és a zöldborsót
is beleteszem! A többi a recept szerint folytatódik!
Köszönöm az észrevételedet!

Pussz: emillio
Bocsi,de a leírásból kimaradt a hozzávalóként írt 2 teáskanál fűszerpaprika!Gondolom a felöntés előtt kerül bele?

megtekintés Válasz erre: Sanda

Cathy, a cikkben van egy link, ami a teljes interjúra mutat, azt kell elolvasni.

Pl. a bablevesbe szoktak tenni egy kis cukrot is,hogy jobban kiemeljék az ízét.
A tejfel pedig elengedhetetlen.

Koszi, megtalaltam!

megtekintés Válasz erre: Cathy

Elolvasom meg egyszer, mert nem taaloom benne a tejfolre vonatkozo megjegyzest. Igaz, `gyorsan` olvastam, lehet, atsiklottam rajta, de mindjart irok ezzel kapcsolatban a naplomba egyet.

Tejfol: mexikoban van egy Crema nevu tej(fol)keszitmeny: tejfol es tejszin kombinacioja, bar szerintem joghurttal is mukodik, eszmeletlenul finom!

Cathy, a cikkben van egy link, ami a teljes interjúra mutat, azt kell elolvasni.

Pl. a bablevesbe szoktak tenni egy kis cukrot is,hogy jobban kiemeljék az ízét.
A tejfel pedig elengedhetetlen.

megtekintés Válasz erre: Sanda

http://dex.hu/x.php?id=inxinx2&url=http%3A%2F%2Fgasztropolita.blog.hu%2F2016%2F10%2F31%2Fkerlelhetetlen_helyett_megalkuvo

Itt lehet megtalálni a cikket.

Elolvasom meg egyszer, mert nem taaloom benne a tejfolre vonatkozo megjegyzest. Igaz, `gyorsan` olvastam, lehet, atsiklottam rajta, de mindjart irok ezzel kapcsolatban a naplomba egyet.

Tejfol: mexikoban van egy Crema nevu tej(fol)keszitmeny: tejfol es tejszin kombinacioja, bar szerintem joghurttal is mukodik, eszmeletlenul finom!
http://dex.hu/x.php?id=inxinx2&url=http%3A%2F%2Fgasztropolita.blog.hu%2F2016%2F10%2F31%2Fkerlelhetetlen_helyett_megalkuvo

Itt lehet megtalálni a cikket.

megtekintés Válasz erre: emillio

Megértelek, mert a tejtermékek a
paradicsomos ételekben lekötik a
benne lévő csersavat! Ennek eredménye
képpen nem fog égni a gyomrod!
(és még finom is)

Érdekes, amit mondasz. Mogyorósi Gábor híres séf szerint a magyar konyha jellemző ízvilága a sós és édes kapcsolódása a tejfel savasságával.Szerinte ez sehol másutt nincs így.
Érdemes a teljes interjút elolvasnia annak, akit érdekelnek a szakácsművészet kulisszatitkai.

megtekintés Válasz erre: Sanda

Miért ne? Én a töltött paprikát tejföllel kínálom.

Megértelek, mert a tejtermékek a
paradicsomos ételekben lekötik a
benne lévő csersavat! Ennek eredménye
képpen nem fog égni a gyomrod!
(és még finom is)

megtekintés Válasz erre: Yolla

Paradicsompüré és főzőtejszín? Együtt? Hajaj!

Drága Yollám!

Csalódtál már bennem? Nem? Akkor miért kételkedsz?
Ne aggódj, - nem fog meghajtani! Azért kell bele a tejszín,
hogy selymesebb legyen az íze! A paradicsompüré meg
azért, hogy egy kicsit besűrítse! Én például minden pörkölt
félébe teszek egy kis doboz paradicsompürét! Minden olyan
ételbe, aminek túl markáns az íze, teszek egy kis főző tejszínt!
A paradicsomos ételekbe meg azért teszek, hogy a csersavat
lekösse! Ezáltal az érzékenyebb gyomrúak is bátran ehetnek
belőle, - nem fog égni a gyomruk!

Pussz: emillio
Persze, hogy jar tejszin a paradicsom melle. A bolonyaihoz is tesznek az olaszok. Jo, nem sokat, de azt a keveset feltetlenul bele teszik.
Miért ne? Én a töltött paprikát tejföllel kínálom.
Paradicsompüré és főzőtejszín? Együtt? Hajaj!

megtekintés Válasz erre: Ilona

Ez igen, nem mese! Imádom, gyakran csinálok. De úgy is elkészítem, hogy csirkecomb, vagy kacsa farhát mellé-ahogy írtad, egyszerűen beteszem a sütőbe és a hús zaftjával dinsztelődve isteni finom, mellette a hús is átveszi az ízeket. Ha van itthon gombám, 2-3 darabot szintén belédobok.

Én ma hortobágyi palacsintát csináltam...

A gombarol jut eszembe. :) Piacon egy alkalommal szep volt a gomba, hangosan tanakodtam, hogy mi legyen belole. Porkolt. Kofa megtoldotta azzal, hogy tegyek bele egy kis borsot is, meglatom milyen finom lesz. Otthon kerult meg bele virsi is, majd nagy lendulettel razuditottam majoranna helyett - szaritott bazsalikomot. Hu, csodaba, mar mindegy. Meg kell mondjam, nagyon finom volt igy bazsalikomosan is. Kicsit mas, kicsit felnottebb, mert jol ellensulyozta a borso edesseget a bazsalikom, szoval izlett. Termeszetesen nokedlivel.
Ez igen, nem mese! Imádom, gyakran csinálok. De úgy is elkészítem, hogy csirkecomb, vagy kacsa farhát mellé-ahogy írtad, egyszerűen beteszem a sütőbe és a hús zaftjával dinsztelődve isteni finom, mellette a hús is átveszi az ízeket. Ha van itthon gombám, 2-3 darabot szintén belédobok.

Én ma hortobágyi palacsintát csináltam...
Egyszerű, de nagyszerű.
Kösz az ötletet!
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: