újabb események régebbi események további események
07:31
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Sajtos kocka

2017. december 31. - Látogatók száma: 101

Beköszöntött az év utolsó napja. Az év záró bulijához, hogy ne igyuk magunkat pocsolya részegre, muszáj rágcsálnunk valami sósat, ami kicsit felszívja az alkohol tartalmú italokat! Boldog újévet!

Hozzávalók.

1. 60 dkg liszt
2. 2,5 teáskanál só
3. 2 dkg élesztő
4. 1,5 dl tej
5. 2 kávéskanál cukor
6. 2 + 1db tojás
7. 6 evőkanál liba, vagy kacsazsír
8. 20 dkg reszelt sajt
9. egész köménymag, ízlés szerint (opcionális)

A sajtot lereszeljük. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, és félre tesszük, hogy felfusson. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, és az olvasztott zsírt. Hozzá keverjük a reszelt sajt ¾ részét, a felfutott élesztőt, és két tojást. Az egészet alaposan összedolgozzuk. Egy konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékony téglalappá nyújtjuk, majd PIHENTETÉS NÉLKÜL háromszor hajtogatjuk. Ez után ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. tetejüket Lekenjük a harmadik felvert tojással, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal, vagy egész köménnyel, amit óvatosan kicsit rá is nyomkodjuk a sodrófával. Kis kockákra vágjuk. A sütőt előmelegítjük, és amíg melegszik, addig a kockákat sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőlemezre sorakoztatjuk, majd közepes hőfokon 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben vagy a sütőlemezen hagyjuk az egészet kihűlni. Fogyasztásig egy dobozba zárjuk ezt a nagyon finom, omlós, sós rágcsálni valót.

A cikket írta: emillio

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2018. január 19. 15:08

megtekintés Válasz erre: emillio - 2018. január 19. 09:43

Kedves Virág!

Ízleni is fog, - hidd el! És a legjobb benne, hogyha
több napig nem nyúlsz hozzá, akkor sem szárad ki,
és omlós marad! Jó étvágyat hozzá!

Pussz: emillio

Azért jobb zsírral? Úgy omlósabb marad, mint margarinnal?
2018. január 19. 09:43

megtekintés Válasz erre: Virág - 2018. január 18. 11:03

Szia!
Sajtos rudat szoktam csinálni, sőt, inkább köménymagost, de ez jobban tetszik.
Puszi

Kedves Virág!

Ízleni is fog, - hidd el! És a legjobb benne, hogyha
több napig nem nyúlsz hozzá, akkor sem szárad ki,
és omlós marad! Jó étvágyat hozzá!

Pussz: emillio
2018. január 18. 11:03
Szia!
Sajtos rudat szoktam csinálni, sőt, inkább köménymagost, de ez jobban tetszik.
Puszi
2018. január 18. 10:03

megtekintés Válasz erre: Dildaln - 2018. január 16. 22:39

Jujj, Emilio, most aztán oda a fogyókúrám!
Ezt muszáj megcsinálnom, nagyon istenien néz ki! Te aztán nem semmi vagy, férfiember létedre ilyen ügyesen mozogsz a konyhában!

Kedves Dildaln!

Ami a konyhában való mozgást illeti, - én ülve
állok a tűzhely előtt, és úgy alkotom meg az
összes finomságot! Büszkén mondhatom, hogy
nem igazán szoktam elrontani ételt, Bár az is
előfordulhat! Általában nem méricskélem ki a
hozzávalókat, - hanem csak úgy gondolomra
teszem bele az ételekbe! Azért mega nők nevében
nem kell szégyenkezned, hogy jobban főzök sok
nőnél, hiszen a világ legjobb szakácsai férfiak!

Ölellek: emillio
2018. január 16. 22:39
Jujj, Emilio, most aztán oda a fogyókúrám!
Ezt muszáj megcsinálnom, nagyon istenien néz ki! Te aztán nem semmi vagy, férfiember létedre ilyen ügyesen mozogsz a konyhában!
2018. január 12. 12:46

megtekintés Válasz erre: emillio - 2018. január 9. 06:48

Kedves tündér!

Megdinsztelem, mint a káposztás tésztának vagy a Kapusznyik töltelékének szoktam a fehér fejes káposztát!

Dinsztelt lila káposzta

A káposztát lereszelem, vagy aprítóban apróra vágom. Lesózom, és egy órára félreteszem.
Addig egy fej hagymát szintén apróra vágva zsiradékon (lehet olaj, kacsa vagy libazsír, mangalicazsír is) üvegesre párolom.
Ha a káposzta már levet engedett, jól kinyomkodva a hagymához teszem. Megszórom köménymaggal, és kavargatva puhára párolom. Ha nagyon száraznak találom, akkor kis vizet adok hozzá. Közben ecetes-cukros salátalevet készítek, és ha már puha a káposzta, akkor ráöntöm a káposztára. Ha még nem kellően fűszeres, akkor után ízesíthetem.
Sültek mellé melegen tálalom!

Pussz: emillio

Kedves Emillió!

Istenien hangzik, köszönöm a receptet!

Pussz, Tündér
2018. január 9. 06:48

megtekintés Válasz erre: Tündér - 2018. január 8. 20:30

Hogyan csinálod azt a lilakáposztát, Emillió? Ma vettem két fejet is, de csak reszelve szoktam salátának, egy kicsit sózva, löttynyi olivaolaj, kupicányi balzsamecet, csepp folyékony édesítő és salátafűszerkeverék. Szóval mi a titkod?

Pussz, Tündér

Kedves tündér!

Megdinsztelem, mint a káposztás tésztának vagy a Kapusznyik töltelékének szoktam a fehér fejes káposztát!

Dinsztelt lila káposzta

A káposztát lereszelem, vagy aprítóban apróra vágom. Lesózom, és egy órára félreteszem.
Addig egy fej hagymát szintén apróra vágva zsiradékon (lehet olaj, kacsa vagy libazsír, mangalicazsír is) üvegesre párolom.
Ha a káposzta már levet engedett, jól kinyomkodva a hagymához teszem. Megszórom köménymaggal, és kavargatva puhára párolom. Ha nagyon száraznak találom, akkor kis vizet adok hozzá. Közben ecetes-cukros salátalevet készítek, és ha már puha a káposzta, akkor ráöntöm a káposztára. Ha még nem kellően fűszeres, akkor után ízesíthetem.
Sültek mellé melegen tálalom!

Pussz: emillio
2018. január 8. 20:30

megtekintés Válasz erre: emillio - 2018. január 5. 01:14

Kedves Tündér!

Én mindig csak olyan receptet teszek fel,
amit egy kicsit a saját ízlésem szerint át
variáltam, és kipróbáltam! Ezt az omlós
sós rágcsát pl.: még tavaly dec.27-én
sütöttem meg, (2 tepsivel) és hiába
spóroltam vele, - tegnapra elkopott! Ma
kénytelen leszek ismét sütni valami sósat,
de még nem találtam ki, hogy mit! Még az
is tervbe van, hogy egy jó diós hókiflit is
alkotok, mert a dió, - az nagy kedvencem!
Lila káposztám van itthon, tehát azt fogok
dinsztelni a konfitált malacsült mellé! A
körete hagymás krumpli, vagy krokett lesz,
még nem döntöttem el!

Pussz: emillio

Hogyan csinálod azt a lilakáposztát, Emillió? Ma vettem két fejet is, de csak reszelve szoktam salátának, egy kicsit sózva, löttynyi olivaolaj, kupicányi balzsamecet, csepp folyékony édesítő és salátafűszerkeverék. Szóval mi a titkod?

Pussz, Tündér
2018. január 5. 01:14

megtekintés Válasz erre: Tündér - 2018. január 4. 12:59

Emillió, te mindig elvarázsolsz! Lehet ezt csibezsírral is, mert amúgy kacsazsírral biztosan brutál jó!
Pussz, Tündér

Kedves Tündér!

Én mindig csak olyan receptet teszek fel,
amit egy kicsit a saját ízlésem szerint át
variáltam, és kipróbáltam! Ezt az omlós
sós rágcsát pl.: még tavaly dec.27-én
sütöttem meg, (2 tepsivel) és hiába
spóroltam vele, - tegnapra elkopott! Ma
kénytelen leszek ismét sütni valami sósat,
de még nem találtam ki, hogy mit! Még az
is tervbe van, hogy egy jó diós hókiflit is
alkotok, mert a dió, - az nagy kedvencem!
Lila káposztám van itthon, tehát azt fogok
dinsztelni a konfitált malacsült mellé! A
körete hagymás krumpli, vagy krokett lesz,
még nem döntöttem el!

Pussz: emillio
2018. január 4. 12:59
Emillió, te mindig elvarázsolsz! Lehet ezt csibezsírral is, mert amúgy kacsazsírral biztosan brutál jó!
Pussz, Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: