újabb események régebbi események további események
23:46
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
23:29
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Repülés szárnyak nélkül 4. rész

2014. június 18. - Látogatók száma: 50

A fáradtságtól az összeesés mezsgyéjén jár Panni néni, mert reggel óta Bálint ruhaneműit mossa és vasalja. Készen kell lennie legkésőbb két óráig, akkor jön érte valaki, akit éppen érte tud küldeni a gazda. Nem lenne jó, ha Viola megtudná, hogy továbbra is mos-vasal a férjére, sőt, heti két délelőtt annak háromszobás bérelt házában is takarít.

Ugyanannyi fizetésért többet kell dolgoznia, de nem panaszkodhat, szépen keres, tudja anyagilag támogatni a lányáékat, mert a veje már fél éve munkanélküli. Férje nyugdíjas, immár két hónapja élvezi az otthonlétet, olyannyira, hogy gazdálkodni kezdett, vettek száz darab naposcsibét, ötven kacsát, abból szép pénzre számíthatnak, csak sok baj van velük.

Reggel vett mosószert meg öblítőt, majd elkéri Bálinttól az árát, mert az már túlzás lenne, ha azt is a Violáéból használná. A vasalnivaló ruhaneműk lassan megszáradnak, a többit meg most teszi a mosógépbe. Honnan kerül Bálint fehérneműi közé a csupa csipke piros és sötétkék női tanga? Itteni nem lehet, mert Viola nem engedi a műszálas fehérnemű használatát, nincs is belőle egyetlen darab sem.

Kizárásos alapon, csak Bálint barátnőjéé lehet, melyeket ott felejtett. Neki nem kell erről semmit tudnia, az biztos, hogy nem élnek együtt, mert Bálint lakásában női kéznek nincs semmi nyoma, a mosogatóban ott tornyosul a mosatlan, a porszívót sem használja senki, port sem töröl, stb., stb., akkor pedig jobb, ha eltünteti a tangákat, mindegy, kié volt, dönti el Panni néni és egy laza mozdulattal a szemetesbe dobja azokat. Elindítja a mosást és elsőként a főzéshez fog, pedig senki sem jön haza ebédelni, de Bálintnak mindenképpen akar küldeni két adagot a sajttal, sonkával töltött rántott bordából, sült krumpliból és tejfeles uborkasalátából, mert az a férfi kedvence, és hátha megkóstoltatja a tanga tulajdonosával is. Ha egyáltalán egy a két tanga tulajdonosa.
Mindegy, e nem meditál, még kivasalja Bálint ingeit és az ágyneműjét, utána főz egy erős kávét és kényelmesen eliszogatja a teraszon, addig is pihen.

Csak huszonöt fokot mutat a kerti mérő, ez a jó idő Panni néni számára. Negyedórácskát sziesztázik, utána folytatja a munkát. Csongor szobájában akar rendet rakni, mert amióta elutazott a gyerek a nagyszülőkhöz, még csak ki sem nyitotta a szobája ajtaját. Lesz ott minden, főleg a heverő alatt, csokoládépapírtól kezdve a kitépett jegyzetfüzet lapig, de azon sem csodálkozik, ha szótár vagy félig megevett pizza kerül elő. A szekrényajtót kinyitva megtekintheti, milyen is lehetett az őskáosz, ezért a rendrakás első lépése az, hogy mindent kisöpör a szekrényből.

Kedveli Csongort, jószívű gyerek, tisztelettudó, ám kicsit magának való. Állandóan a szobájában matat, rendszerint az íróasztalánál ülve látja, ha benéz hozzá, többet kellene mozognia, még az a szerencse, hogy az egész nyarat a nyírségi nagymamánál tölti, ahol fizikailag is megerősödik, mert a nagyapja nem engedi henyélni.

Bezzeg Csilla szobájában csak a takarítani kell, mert ott makulátlan a rend, és mentsen Isten, hogy valaha ki kelljen nyitnia a szekrényajtókat, mert annyira degeszre tömöttek a szekrények a sok ruhával, hogy többé azokat nem tudná visszagyömöszölni a helyükre.

Jól döntött Csilla, amikor elfogadta a professzor úr ajánlatát. Valaminek lenni kell az ajánlat mögött, amely még nem ismert, mert nincs ingyen ebéd, soha, senkinek, mindössze az a kérdés, mikor, mivel és hogyan kell megfizetni az árát, amely az idő teltével egyre magasabbra rúg.

Panni néni elképzelni sem tudja, mekkora árat fizet majd Csilla, abban a dologban biztos, jót tesz a lánynak, ha önállósodik, kikerül ebből a vattába csomagolt állapotból és megismeri önmagát. Sokkal több tehetséggel áldotta meg a természet, mint amennyit megmutathat az apja által kijelölt ösvényen járva, és mit tagadja, az a Valkó Krisztián egyáltalán nem illik hozzá, akkor sem, ha híres orvos lesz belőle. Hamarosan kimutatja a foga fehérjét, amint visszaigazolja Oxford Csilla felvételét. A vagyon vonzza ezt a Valkó gyereket, egyszerűen jó helyre akar nősülni, hogy készen kapjon pénzt és paripát, lakást és kocsit, hogy jól éljen az alatt az idő alatt is, amíg le nem tesz legalább két szakorvosi vizsgát. Utána már dől a pénz, a paraszolvencia a nagy magyar ősi hagyományok egyike, azt nem szünteti meg soha senki, még maguk az orvosok is büszkék rá, és ők tiltakoznának legjobban az eltörlése ellen.

Csillog Csilla szemében a szerelem, amint szóba kerül Krisztián, mindössze hat hete van arra, hogy szétugrassza őket és megtanítsa a lányt megvédeni magát és a saját érdekeit, mert olyan naiv, még mindig azt hiszi, a Babos név megvédi mindentől, csakhogy odakinn egy lesz a sok közül, és saját képességeinek csillogtatásával tudja kivívni a presztízsét. Érik kudarcok, lesznek sikerélményei, ám egyiknek sem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mert az élet forgandó, olyan, mint egy lendkerék, hol fenn van az ember, hol meg lenn. A rosszból kisülhet jó dolog is, ahogyan ott az ő példája, el is mondja Csillának, hiszen nem tudják róla a szülők sem, hogy főiskolát végzett óvónő és tizenkét évig vezette a településének egyetlen óvodáját. Amikor a fenntartó kezdte lefaragni a költségtérítésüket, azonnal szót emelt ellene, és nem rejtette véka alá a szülők előtt sem az álláspontját, mígnem a város leggazdagabb emberének az unokája is hozzájuk került, és egy hétfői fogadónapon valósággal rátörte irodája ajtaját a nagypapa, hogy számon kérje rajta az élelmezési hiányosságokat. Panni néni nem titkolta, hogy ezen túlmenően más gondjaik is vannak, megmutatta a játékokat, melyeket már rég leselejteztek, de nem tudják kidobni, mert nincs helyettük másik. A nagypapa kiverte a balhét az önkormányzatnál, kicsit jobb lett az óvodai élelmezés, csak kirúgták Panni nénit és közölték vele, hogy a városban ne számítson másik munkahelyre. Akkoriban kezdett betegeskedni a férje, és nem volt kérdés, hogy muszáj elhelyezkednie, bárhová, bármilyen munkakörbe. Bújta az újsághirdetéseket, ott akadt rá Viola hirdetésére és jelentkezett házvezetőnőnek. Azóta itt dolgozik, dupla annyi a nettó fizetése, mint óvodavezetőként volt, és nem kell idegeskedni, mások munkájáért felelni, és harcolni sem kell az önkormányzattal.

Végez a vasalással és összecsomagolja Bálintnak a tiszta ruhaneműket. Éppen időben végez, mert váratlanul hazaállít Viola, szerencsére nem veszi észre az előszobában az odakészített bőröndöt, jobban foglalkoztatják a konyha felől érkező illatok.
- Jó napot, Panni néni! Jól érzem, hogy rántott húst készített? Nagyon éhes vagyok!
- Jó napot, Viola! Mire kezet most, máris tálalom az ebédlőben!
- Jó lesz nekem a konyhában is!
- Dehogy lesz, adjuk meg a módját!

Isten ments, hogy a konyhában egyen, onnan kilátni az előszobába, és ha nem Bálint jön a ruhákért, jobb, ha a háziasszony nem találkozik az illetővel.

Sebtében az ebédlőasztalra tesz egy terítéket, megmelegíti az ételt és mire Viola átöltözve, kézmosás után az asztalhoz ül, máris nekikezdhet a forró ételnek.
- Nagyon finom, Panni néni, kár lenne kihagyni. Elfelejtettem szólni, hogy ma este egyetemi osztálytalálkozóra megyek. Megnézné nekem, kérem, hogy az almazöld koktélruhám milyen állapotban van?

Megnézi, pedig pontosan tudja, hogy még a tisztítóból visszahozott állapotban leledzik, azaz rajta van a fólia és a tisztító cédulája is. Szép az a ruha, kétségtelen, csakhogy Viola asszony felszedett az utóbbi időben néhány kilót, és igen feszes lesz rajta. Nem baj, majd lehozza a spagetti pántos drapp színűt is, ahhoz tartozik egy pillekönnyű, azonos árnyalatú stóla is, és elegánsabb, mint az almazöld koktélruha.

Gyorsan eszik Viola, mire visszér a ruhákkal, már a száját törli.
- Köszönöm, Panni néni, nagyon finom volt!
- Egészségére! Hanem két ruhát is lehoztam a gardróbból, hogy legyen választási lehetősége! - mosolyog az orra alatt a házvezető és megint működött a megérzése, mert Viola a drapp színű ruháért nyúl.
- Húsz kilométerre lévő panzióban lesz a találkozó és lehetséges, hogy csak reggel jövök haza.
- Jól van, akkor összekészítek egy hálóinget, köntöst, meg ami kell, hogy ne jöjjön zavarba.
- Maga egy angyal! – nevet Viola, mert tudja, hogy semmiképpen nem jön haza.
Panni néni megnyugszik, amint elvonul Viola, hogy felkészüljön a nagy találkozóra, mert egy óránál hamarabb nem kerül elő, annyi idő alatt pedig elviszik Bálint ruhaneműit.

Pontban két órakor megáll a villa bejáratánál Royal kék egy Opel, melyből kiszáll egy fiatal nő. Mielőtt csengetne, Panni néni integet neki az ablakból, hogy megy azonnal, nem kell megnyomni a csengőt. Szóval a tangatulajdonost küldi Bálint!
Nehéz a bőrönd, de inkább kicipeli a kapuig, mintsem beengedje a nőt, mert lenne nemulass, ha megtudná Viola.

Hiszen ez Nelli néni, Csongor matematika tanárnője! Mit keres itt? Most cipelheti vissza a bőröndöt.
- Jó napot, tanárnő! Miben segíthetek!
- Csókolom, Panni néni! Bálint küldött a ruhákért!

Majdnem kifakad belőle a kérdés, hogy kedves tanárnő, akkor a maga tangáit dobtam a szemétbe, de visszanyeli a szavakat, kezébe nyomja a bőröndöt, kurtán, furcsán elbúcsúzik és siet vissza a villába.

Elfelejtette kivinni a szemetet a fürdőszobából, és ha meglátja Viola az idegen tangákat, még a mennyezet is leszakad, az már biztos! De hogyan menjen be, ha már fürdik az asszony? Hirtelen elővesz két fürdőlepedőt és bekopogtat a fürdőszobába, nem érkezik válasz, benyit, kicseréli a törülközőket, fogja a szemetest, amikor megszólal a háta mögött Viola:
- Mi baj, Panni néni?
- Semmi, semmi, csak hoztam új törülközőket, és ha már itt vagyok, kiviszem a szemetet, egy pillanat, mindjárt hozom is vissza a szemetest.

Nem várja meg Viola reagálását, elslisszol mellette, úgy siet, mint akit kergetnek.
Rest az eszed, Panni, korholja magát, és lehuppan a konyhában az ablak előtti székre, kitölti a langyosra hűlt kávéját és úgy dönt, hogy ideje megebédelni. Csak salátát és rántott húst eszik, krumplit otthon is ehet, meg nem igen kívánja, helyette megeszi, a tegnapról marad fél adag aranygaluskát, tejsodóval.

Elmosogat, és arra gondol, hogy nem kezd hozzá Csongor szobájának a takarításához, úgysem végezne vele, majd reggel azzal kezd. Viola hamarosan elmegy, Csilla strandon van, utána meg Krisztiánnal találkozik, akkor pedig minek matasson a villában, legalább időben hazaér és segít a férjének az esti etetésben, meg süt egy tepsi mákos kalácsot, mert az öreg arra vágyik már vagy két napja. Ahhoz idő kell, márpedig általában este hatra ér haza, akkor megfőzi a másnapi ebédet, és máshoz nincs már ereje. Minden egyéb munkára ott a hétvége.

Néha pihenni is kellene, egyre többször bedagad a lába, ami nem jó jel, de mit tehet? Elkapja Józsit, a vejét, csak legyen rá megfelelő alkalom, amikor négyszemközt beszélhetnek és megkérdezi tőle, miért bűzlik neki a munka, mert bűzlik, az biztos, mert két hónapnál többet nem tölt egy cégnél sem. Hol felmond, hol meg kirúgják a próbaidő alatt.

Megcsörren a mobilja, Bálint keresi.
- Panni néni! Hová lettek Nellike tangái? – ordít Bálint, magából kikelve, még köszönni is elfelejt.
- Üdvözlöm Bálint! Milyen tangákat keres? Ja, azokat a színeseket? Kidobtam, azt hittem, hogy Csillácska barátnője felejtette itt, amikor a múlt héten itt aludt két napig. Tudja, az a szőke kislány, Dalma, aki Varsányban lakik!
Hallja, hogy megenyhül Bálint, de azt is, hogy Nellike egyre csak mondja a magáét.
- Nincs semmi baj, nem tudhatta, hogy az én Nellikémé. Majd veszek helyettük másikat.
- Az jó lesz, Bálint. Viszontlátásra!
- Kézcsókom, Panni néni!

Szóval mégis hibásnak érzed magad, akkor köszönsz kezitcsókolommal, lélegzik fel Panni néni és szívére szorítja a kezét, neki már ártanak az izgalmak.

Fél négykor puccparádéban elviharzik Viola. Taxival megy, persze, hogy ihasson egy pohár italt. Vagy kettőt is.
- Ne keressen, Panni néni, nem leszek elérhető! – szól ki a taxiból és láthatóan nagyon izgatott, még elköszönni is elfelejt.

Felhő mögé bújt a nap, a szél is egyre erősebben tépkedi a fák ágait, ha a vihar előtt el akarja érni a buszt, akkor lassan indulnia kell.

Gyorsan átöltözik, kihagyja a tusolást, majd otthon megfürdik, bezárj az ablakokat, bekapcsolja a riasztót és éppen a kulcsot fordítja a zárban, amikor a háta mögül meghallja Csilla hangját:
- Ne menjen el, Panni néni, nagyon rosszul vagyok! Elment a kisbabám…
Folyt.köv.

A cikket írta: Yolla

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2014. június 19. 07:55
Vagy ahogy a buddhista vallás tanitja,mettával /szerető kedvességgel/,karunával /együttérzéssel/,muditával/együttérző örömmel/ és
upekkhával/nyugodt derűvel/.
2014. június 18. 22:23
Szánalommal és szeretettel figyelem őket,kedves Yolla.
2014. június 18. 21:31

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2014. június 18. 20:15

Szeretem ezeket az epikusan hömpölygő irásaidat,Yolla.

Örülök, kedves Sanda, ha figyelemmel kíséred hőseim botladozásait.

Üdv: Yolla
2014. június 18. 21:29

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva - 2014. június 18. 19:47

Kedves Yolla!

Ügyesen kézben tartod a szálakat. Kíváncsivá tettél a folytatást illetően. Bár szinte semmit nem tudtam meg Viola érzelmi világából, ami pedig érdekelt, de gondolom majd a folytatásból kiderül mennyire viselte meg, vagy nem férje hirtelen távozása, ami ezek szerint nem is volt olyan váratlan számára...
Per pillanat nálam a Panni néni a pozitív szereplő, a rettentő nagy teherbírása miatt...
Ezek után meg sem próbálom találgatni mi lesz a folytatásban. Csilla váratlan és eddig ismeretlen bejelentése is kissé meglepő fordulat... :-)

Pussz,
Éva

Szia, Évi!

Muszáj fenntartani az Olvasó figyelmét és érdeklődését valamivel, mert itt is, mint az életben, néha összekuszálódnak a szálak, csak győzzük kibogozni őket. Lassan már magam is azon izgulok, hohy mi minden történik még a szereplőimmel, mert akkor tudom meg, amikor megírtam.

Puszi: Yolla
2014. június 18. 20:15
Szeretem ezeket az epikusan hömpölygő irásaidat,Yolla.
2014. június 18. 19:47
Kedves Yolla!

Ügyesen kézben tartod a szálakat. Kíváncsivá tettél a folytatást illetően. Bár szinte semmit nem tudtam meg Viola érzelmi világából, ami pedig érdekelt, de gondolom majd a folytatásból kiderül mennyire viselte meg, vagy nem férje hirtelen távozása, ami ezek szerint nem is volt olyan váratlan számára...
Per pillanat nálam a Panni néni a pozitív szereplő, a rettentő nagy teherbírása miatt...
Ezek után meg sem próbálom találgatni mi lesz a folytatásban. Csilla váratlan és eddig ismeretlen bejelentése is kissé meglepő fordulat... :-)

Pussz,
Éva
2014. június 18. 17:07

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2014. június 18. 16:13

Fondorlatos!

Akarom mondani,fordulatos...

...és még nincs vége!
2014. június 18. 16:13
Fondorlatos!

Akarom mondani,fordulatos...
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: