újabb események régebbi események további események
06:00
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
05:20
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
06:00
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
15:32
AYHvengBKrtydiP regisztrált a weboldalra
04:50
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
01:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
18:36
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
18:35
Virág módosította a cikkét
13:56
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
20:52
charleshicktw regisztrált a weboldalra
02:12
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
04:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
10:28
mrabcRELK regisztrált a weboldalra
00:43
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
05:27
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Promóció

Segítünk újrakezdeni

2013. november 18. - Látogatók száma: 82

Sok szó esik mostanában a családon belüli erőszakról, tudjuk, olvassuk, hogy csak Magyarországon hetente egy nő, havonta egy gyerek hal bele a bántalmazásba, amit valamelyik családtagjától kell elszenvednie. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa...

Csakhogy az áldozatok nem sok segítségre számíthatnak: a jog egyenlőre nem védi őket megfelelően, kevés, bár elkötelezett segítő szervezet működik kifejezetten a családon belüli erőszak áldozatai számára, a közvélemény pedig általában azt taglalja: miért hagyta, kiprovokálta, akkor biztosan megérdemli. Most is erősen tartja magát a nézet, hogy ez a család belügye, amibe nem szabad beleavatkozni, és az a hibás, aki hagyja magát. Ilyen légkörben pedig nem is csoda, hogy az áldozatok, akiknek önbecsülése módszeresen leépül, maguk is elhiszik, hogy ők tehetnek a rossz bánásmódról, nekik kellene megváltozni, és saját szégyenüknek érzik, ami történik velük, ezért kívülállók, akár a család barátai is nagyon sok esetben egyáltalán nem tudnak arról, hogy mi zajlik a zárt ajtók mögött. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni: nem az áldozat a hibás, és senki nem érdemli meg az erőszakot, a megalázást, akárhogyan is viselkedik. Mindezek miatt kiszállni egy ilyen kapcsolatból, bizonyos esetekben akár a volt partner fenyegetésétől, zaklatásától, zsarolásától kísérve, iszonyúan nehéz feladat és nagyon nagy lépés. Már csak azért is, mert nagyon gyakran anyagi függőséggel is együtt jár a szóbeli vagy fizikai bántalmazás, így a megfélemlített, csökkent önbizalmú nők nem is tudnának elmozdulni a partnerük mellől. Nincs semmijük, nincs hová menniük. Sajnos nem sokan vannak, akik ki mernek és tudnak lépni egy bántalmazó, megalázó kapcsolatból. Akik meg is teszik, azok is nagyon kevés támogatást, megértést, jó szót kapnak, holott gyakran a nulláról kell kezdeniük mindent. Sokszor gyerekekkel együtt.

Szeretnénk kiemelni, hogy az erőszak nem csak fizikai lehet, nem kell ahhoz pofon, hogy valaki bántalmazó kapcsolatban éljen: a folyamatos megalázás, szidalmazás, fenyegetés, az anyagi függésben tartás, durva kontrollálás, zsarolás mind olyasmi, ami a másik ember folytonos bántása, és könnyen átcsaphat fizikai erőszakba is.

Aki ilyen kapcsolatból ki mer és tud lépni, azt nem kétségbe vonni kellene, hanem bátorítani és támogatni. Barátnőm, Eszter és én ezért hoztuk létre Facebook csoportunkat, az Újrakezdést, amiben ilyen bántalmazó kapcsolatot, erőszakos hozzátartozót hátrahagyó, új életet kezdő nőket, anyákat (és persze ha olyan a helyzet, apákat is!) szeretnénk támogatni tárgyi felajánlásokkal, hiszen bármi jól jöhet: ruha, bútor, gyerekholmi, konyhai eszköz, játék, de akár mozijegy, fuvar vagy egy jó szó is.

Felajánlásokat tenni és kérni is a csoporton keresztül lehet.

Azt gondoltuk, a Facebook a közösségi szerveződés legegyszerűbb formája, ami gyorsan tud elérni sok embert. Szeretnénk, ha minél több bajban lévő nő, anyuka látná, hogy nincsenek egyedül, itt nem fogják ledorongolni, kétségbe vonni őket, itt nem gondolják, hogy az asszony szoknyája mindent eltakar, és azt sem, hogy mindenki megérdemli, amit kap.

Támogatunk, bátorítunk, nem gondoljuk, hogy a családon belüli erőszak az áldozat hibája, és főleg segítünk új életet kezdeni, minél többen vagyunk, annál eredményesebben. A csoportunk tagsága titkos, mert így biztonságosabb, de van egy nyilvános oldalunk is, azon keresztül, üzenetben lehet kérni a belépést a csoportba.

Rengeteg minden talált már gazdára a csoportban: szekrények, asztalok, mosógép, mikrosütő, gyerekbicikli, számítógép, mikrosütő, rengeteg ruha, bútor, egy vérnyomásmérő, sőt több családi nyaralás is, amit egy hotel ajánlott fel a csoportunknak.

Önvédelmi szakértőnk meghívta a csoport tagjait ingyenes női önvédelmi szemináriumaira, és sokan vannak, akik jó tanáccsal, tapasztalattal segítenek sorstársaikon, szinte folyamatosan pörög a beszélgetés, tapasztalatcsere a csoportban.

Szeretnénk még többen lenni és így több embernek segíteni. Komoly anyagi
segítséget vagy profi pszichológiai tanácsadást persze magánszemélyként nem tudunk ajánlani (bár volt már ingyen szállásajánlat is a csoportban, és van pszichológus tagunk is), de hiszünk benne, hogy minden apróság segítséget jelenthet, a csoport tagjai támogatják egymást, és félelem nélkül megoszthatják a történetüket.
Minél többen vagyunk, annál inkább tudjuk alakítani a közlégkört, és minél támogatóbb ez a közlégkör, annál inkább mernek majd segítségért fordulni a bajban lévők.

Ha szükséged van valamire, vagy te szeretnél segíteni, ez a csoportunk nyilvános oldalának elérhetősége:

https://www.facebook.com/ujrakezdes.nyilvanos

A cikket írta: Újrakezdés

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

fordított időrendi sorrend

2013. november 18. 11:09
Nagyon jó a cikked! Sokan meríthetnek belőle.

Újrakezdés, ha létezik, én tudom. Tapasztalatból. Igaz, hogy a végére egyre mélyebbre és mélyebbre kell nyúlnom. Amikor már nincs semmi segítség, akkor késő. A bajba jutott nem tud még kérni sem.

A szégyen akadályozza meg ebben. Felszínre hozni sem könnyű, ahhoz bizalom kell, amit már rég elvesztett.

Értem a törekvést. Bárcsak tudnátok segíteni azokon az embereken, akik még megmenthetők. Senki sem alapból rossz, csak a körülményei tették azzá.
Ezt észrevenni, ha nem is akarjuk igazán, mert macerás, ne is álljunk hozzá! Itt kezdődik a dolog.
2013. november 18. 14:08
Tudod, Újrakezdés, szép és nemes dolgot vetsz fel, csak nekem sántít valahol a dolog.

Hol voltatok akkor, amikor a feleségverő képviselő miatt tiltakozni kellett volna?

Hol voltatok akkor, amikor egyik honatyánk (atyja a csudának!) pontosan megfogalmazta, hogy akkor nem verik el az asszonyt, ha sok gyereket szül?

Azt hiszem, sokkal mélyebb ez a bugyor, mintsem felszíni segédkezéssel lehetne orvosolni a bajt, annak okát kellene megszüntetni, pl: olyan büntetési tételt kiróni az asszonyverőkre, hogy a többi hasonszőrű férfinek elmenjen a kedve az veréstől, és többek között a rendőrségi beavatkozás sem lenne haszontalan ilyen esetekben, és befogadó otthonok kellenének, ahová mehetnének a megvert asszonyok, stb

Csakhogy ezek felvetéséhez kurázsi is kellene, mind a civil mozgalmak, mind a választott képviselőink részéről! Hiába tiltakoznak a női parlamenti képviselők, ha kiröhögik és még meg is büntetik őket!
2013. november 18. 18:45
Örömmel olvastam hogy vannak akik hasonlóan gondolkodnak, és nem csak gondolkodnak és siránkoznak, valamint nem csak üres szavak emberei. Facen találkozunk.

Tisztelettel Black Ice
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: