újabb események régebbi események további események
12:32
wadbikaiy új bejegyzést írt a naplójába
22:10
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
21:42
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését

Az első koncert

2013. április 3. - Látogatók száma: 69

A tíz éves Dankó Gazsi Mártont már a harmadik iskolába íratták be az idén! Ez nem azért történt, mintha nem szeretne iskolába járni, - hanem, mert így hozta az élet.

Az apja Dankó Pista leszármazottja, - mint az ősei, - Ő is messze földön híres cigányprímás volt. Az országban és külföldön egyaránt ismerték és hívták mindenhová, - csak azért, hogy hallhassák a játékát! A híres prímás pedig büszkén járta a világot, és nagy sikerrel lépett fel a világ legkülönbözőbb pontjain. A hangversenytermek versengtek érte, ugyanúgy, - mint a világ operaházai. Neki mindegy volt, hogy hol játszik, - csak játszhasson a kedvenc hegedűjén!

Jól élt a család, megvolt mindenük. Szép házat is építtetett Pesten, - Zuglóban. A rokonok, és a zenész barátok állandó vendégei voltak a családnak, - amikor itthon volt! A négy gyereke közül a legnagyobb fiát, Mártont, már hároméves kora óta, - amióta csak elbírta a hegedűt, - tanítgatta sok – sok türelemmel és szeretettel.

Egyszer aztán felkérték egy keresztelőre zenésznek, - aminek nem lehetett ellent mondani! Szépen indult a keresztelő. Pompás, nyitott, díszes hintón hajtattak a Mátyás templomhoz a keresztszülők és a gyermek szülei a kisdeddel, - a rokonok és barátok sorfala között. Az utána következő nyitott hintóban egész úton állva húzta a szebbnél szebb nótákat az öreg, amíg csak le nem szálltak a Mátyás templom előtt.
A keresztelőre meghívott vendégekkel tele is lett a templom. A szertartás végeztével a meghívottak átsétáltak a Hilton hotel legnagyobb különtermébe, ahol megünnepelték a keresztelőt! Pincérek hada hordta ki a háromszáz meghívottnak a finomabbnál finomabb ételeket, és márkás italokat.

Két óra múlva a társaság fele lerészegedve gajdolt össze – vissza. Valami semmiség miatt vitába keveredett két részeg alak, - akik a vitájukat a késeikkel akarták lerendezni.
Az öreg prímás ezt látva közéjük ment, - hogy lecsillapítsa őket! A két elvakult részeg pedig összeszurkálta! Azonnal meghalt!

A temetés után lassan egyre nehezebb lett az életük. A rokonok és barátok egyre ritkábban jelentkeztek. A bank meg követelte a jussát, - amire jelzálogként a házukat terhelték. Szép lassan mindenüket eladták, ami csak nélkülözhető volt. Aztán egy nap az anyának és négy gyerekének el kellett hagyni a házukat, mert a tartozásuk fejében lefoglalták!

Egy jólelkű vidéki rokon megengedte, hogy beköltözzenek a lepukkant présházába. Miután helyrehozták, és kicsinosították, a rokon felesége vevőt hozott a szőlőre, ezért innen is menniük kellett. Egy közeli kisváros polgármesterének valahogy a fülébe jutott, hogy négy gyermekkel egy egyedülálló asszony az utcára kényszerült. Elhatározta, hogy segít rajtuk.

A segítségnyújtása ráadásul jól fog majd mutatni az új választás mérlegelésekor! Hátha ismét Őt fogják megválasztani polgármesternek, - mint az arra legmegfelelőbbet!

Kiutaltatott hát a család számára egy évek óta üresen álló, - a kisváros határában lévő régi romos épületet, ami valaha vámraktárként szolgált! Még a megrogyott tetőt is rendbe hozatta az átalakítással együtt. A festés, és mázolás befejezése után a sajtó jelenlétében nagy hűhóval, - ünnepélyes keretek között átadta a család számára. A megyei lapok szalagcímként közölték le a hírt!

Az asszony a legnagyobb fiát beíratta az iskolába, és a lelkére kötötte, hogy másnap, a tanítás után igyekezzen haza, mert vigyáznia kell a három kisebb testvérére, - amíg Ő dolgozik. Jó anyaként mindenféle munkát elvállalt, hogy a gyermekeit el tudja tartani.

Dankó Gazsi Márton tehát elindult, hogy az új iskolájába megkezdje az első tanítási napját. Végre odaért az iskola elé, és bement a kapuján. Az iskola folyosóján tanácstalanul megállt.

- Fiam, - Te miért téblábolsz itt? – Miért nem mész az osztályterembe?- kérdezte az öreg pedellus a fiút.

- Mert nem tudom, hogy melyik osztályba fogok járni! - Tegnap íratott be az édesanyám!

- No, várj csak, mindjárt megkérdezzük!- mondta az öreg iskolaszolga, és elindult a tanári szoba felé. – Hogy hívnak?- kérdezte, és miután megtudta, bement a tanáriba.

Amikor visszajött, megfogta a fiú vállát, és elkísérte egy osztályteremhez.

- 4/B! - Ez az, - ide fogsz járni!- mondta az öreg, és beküldte.
A teremben éppen számtanóra volt. A tanár kérdőn nézett a gyerekre.

- Mit óhajtasz?- kérdezte.

- Azt mondták, hogy ide fogok járni! - Tegnap íratott be az édesanyám! Dankó Gazsi Márton a nevem!

- Én az osztályfőnök vagyok, és hívhatsz Lajos bácsinak! - Akkor ülj le Dankó Gazsi Márton!- mondta mosolyogva a tanár.

Marci tanácstalanul körbenézett.

- Hová üljek?

- Egyelőre mindegy, - ahol helyet találsz! - Aztán majd a szünetben kitaláljuk a helyed!

- No, gyerekek, - ki tudja, hogy ki volt Dankó Pista?- nézett körül a tanár.

A tanulók tanácstalanul egymásra néztek, aztán az egyikük felugrott, és kivágta: - Biztos egy híres borász volt, mert láttam a boltban egy csomó üveg boron a nevét!

Az osztály jót derült a válaszon.

- Hát Te fiam, - tudod-e, hogy ki volt?- nézett a tanár Marcira.

- Igen, tudom! - Az apámnak volt a dédapja! - Egy híres cigányprímás volt, - ugyanúgy, mint az édesapám!

- És Te vajon tudsz-e hegedülni?- kíváncsiskodott tovább a tanár.

- Igen, - tudok!- vágta rá a választ. - És szeretek is! - Még az apám tanított meg! - Már három éves korom óta folyton tanítgatott!

- Hát erre igazán kíváncsiak vagyunk, - ugye gyerekek? – Van a tanáriban évek óta egy hegedű, - hátha azon is tudsz játszani! - A szünet után behozom, - úgyis énekóra lesz a következő óra!

A szünetben a folyosón körbevették Marcit az osztálytársak, és kíváncsian kérdezgették. Mikor jöttek ide, - és hol laknak, van-e testvére, mit szokott játszani, van-e focija, szereti-e a csokit, van-e biciklije, - és egyéb hasonló kérdésekkel ostromolták. Gazsi Márton nagyon türelmesen és nyugodtan válaszolgatott mindenkinek.

Becsengettek. A gyerekek betódultak a terembe, és kivételesen türelmetlenül várták az énektanárnő, és az osztályfőnök érkezését.

Végre nyílt az ajtó, és belépett a két tanár. Az osztály láttukra vigyázzállásba ugrott. Lajos bácsi egy kopottas hegedűtokot nyújtott át Mártonnak, aki rögtön kinyitotta, és óvatosan kivette belőle a hangszert.
Mosolyogva, nagy-nagy szeretettel megsimogatta, - és elkezdte a húrokat egyenként pengetni. Nagy figyelemmel behangolta a hegedűt, aztán szerényen megkérdezte, hogy mit szeretnének hallani.

- Gyerekek!- tapsolt a tanárnő, - most énekeljük el, amit a múlt órán tanultunk! - Majd az új fiú kísér minket a hegedűn! – Megadom a hangot!- fújt egy hangsípba a tanárnő. Az osztály kelletlenül, és irtó hamisan elkezdett énekelni. A tanárnő leintette őket.

- Fiam, most inkább azt játszd el nekünk, - amit Te szeretnél játszani!- szólt oda Marcinak.

És végre játszhatott kedvére. Behunyta a szemét, és ahogy az apjától tanulta, - belevitte a játékába szívét-lelkét. Előbb halkan, aztán egyre harsányabban szárnyalt az édes-bús dallamú muzsika, betöltve az osztálytermet úgy, hogy a hallgatóknak belefacsarodott a szíve.

Az énektanárnő leroskadt a székébe, és könnyekkel küszködve kérlelte, hogy valami vidámabbat is játsszon.

Az osztályterem üvegezett ajtajában egyre több kíváncsi fej jelent meg, - de ebből Marci semmit sem vett észre. Ő lehunyt szemmel csak játszott, és játszott.

Ez hát az első koncert hiteles története! Ma már ez a hegedűvirtuóz állami, és kétszeres Kossuth díjas kiváló művész!

A cikket írta: emillio

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2013. április 3. 15:40
Szia Emillio!

Nekem is, mint olvasónak belefacsarodott a szívem, pedig még csak nem is hallottam játszani a Marcit, csak elképzeltem... Bár az is lehet, hogy a "művészt" már igen... De azért segíthetnél, mert hiába próbálom, nem sikerül egy hegedűvirtuóz számot sem meghallgatni. Béna vagyok.

Nagyon szépen írtad meg... :-)

Pussz,
Éva
 
2013. április 3. 12:27
Szia Emillio!
Hogy húzzam ál a naótádat, de szípet írtál megen!

pusz
Juli
2013. április 3. 12:22
Kedves Emmilio!

Gratulálok, ismét remekeltél!
Jeles!

Pussz: Yolla
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: