Borkóstolás - férfi privilégium?
Látogatók száma: 34
Voltaképpen nem. Nagyon nem. Ha komolyabban utánanézünk a dolognak, azt is észrevehetjük, hogy a világ legismertebb borszakértői között bizony több nő található, mint férfi.
Ennek a biológiai okait még nem vizsgálta senki, de azt hiszem, felesleges is. A választ máshol kell keresni. A nők általában több időt töltenek a konyhában, gyakrabban főznek, mint a férfiak. A borok szakszerű kóstolásakor pedig elengedhetetlen a szabad asszociáció, egy-egy íz vagy illat meghatározásakor. Egyszerűen nagyobb a kosár, amiből meríthetünk. Amíg egy férfi általában 8-10 fűszernövényt ismer, addig egy nő ennek a dupláját. A különböző kozmetikai termékek miatt az egyéb illatokat is jobban tudjuk kategorizálni, több dolog juthat róla az eszünkbe. Szerencsére itthon is egyre kevésbé kelt megütközést, ha egy hölgy nemcsak szereti, hanem érti is a borokat, tud róluk beszélni, akár úgy is, hogy az mások számára is érthető és élvezhető legyen. A hazai borokkal foglalkozó képzéseken egyre több nő oktat, két iskolának is egy hölgy az igazgatója. A világ talán - boros berkekben - legismertebb arcai között is ott van jónéhány nő, elég csak Jancis Robinsonra, vagy Elisabeth Gabayra gondolni. Ők az életüket tették fel a borra, de hölgyeim(!), nem csak így lehet ezt csinálni. Ha a párunk otthon bont egy üveg száraz vöröset, vagy egy rozét, vagy bármit, ami nem félédes vagy édes, ne utasítsuk el azonnal a dolgot. Kóstoljunk bátran, próbáljuk meghatározni, mit is érzünk, milyen illatot, miféle ízeket. Egyrészt nem baj, ha a bor elsőre nem ízlik, akkor azt fogalmazzuk meg, hogy miért nem. Másrészt a párunk is értékelni fogja a dolgot, és talán egy közös borozós-beszélgetős este után legközelebb már olyan bort választ, ami szerinte nekünk is érdekes lehet valamiért. Csak aztán nehogy túl hamar eljussunk arra a szintre, amikor már ő kérdez tőlünk, ha borokról van szó...
A cikket írta: Nadine
Hozzászólások
Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.