Spárga , levelesen
Látogatók száma: 51
Élvezem most ezt a szép, napos időt! Hogy fokozzam az örömöm, megfőztem a spárgát, pirított morzsában megforgattam és készítettem mellé majonézt. Finom volt. Ha valaki kedvet kapna hozzá, felhívom figyelmét, hogy a héját jól hámozza le, hogy ne legyen szálkás.A fehéren is van héj, csak nem látszik...
Közben olvasgattam a hozzászólásokat és hallgattam a rádiót.
Éva írta, jó lenne valami téma, amiről írhatnánk. Magamba merültem és eszembe jutott sok minden, picit mosolyogtam is, jó a közérztem, a spárgám megtette a hatását. Jókedvűen kanalaztam, mikor a déli hírekben hallom, hogy a menekültek szállításására, azaz az ember-csempészetre egy egész maffiahálózat épült ki, ami már hazánkban is felütötte a fejét. Hatalmas összeg ezeknek a szerencsétlen embereknek eljutni a "jobb világba". Már, ha egyáltalán eljutnak.
Ezen töprengtem, mikor a postás csengetett és hozott egy levelet. Valaki írt, onnan, fentről, no, nem a mennyországból. Gondolom,mást is ért hasoló meglepetés.
A levél tele volt kérdésekkel.
A kérdések a bevándorlásra vonatkoztak. Hogy mit szólok ehhez meg ahhoz.
Mit is szólhatnék, mikor még a kivándorlás fölött sem tértem napirendre ?
Mint egyszerű embernek, az járt a fejemben, mit is tennék én ezeknek az éhhalálhoz közel, egyáltalán az életükért küzdő embereknek a helyében?
Nekem semmi nem jutott eszembe, csak szégyelltem magam, hogy néha , ha valami baj ér, jajongok és síránkozom, miközben biztos menedékemben, az otthonomban itt ütögetem a billentyűket, falatozom a spárgámat és szürcsölgetem a kávémat. Nekünk a nagy
'létbizonytalanságban" fogalmunk sincs, hogyan lehet ezt megélni, túlélni..Csak azt tudom, hogy a Föld mindenkié és a bajbajutottakon segíteni kellene.
Hát ezt szólok hozzá. De olyan érzésem van, igazából senkit nem érdekel az én véleményem..
B Ilona Tóthné
Kép:saját
A cikket írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: emillio
Helyes! Ez a jó hozzáállás! Tanulni meg sohasem késő!
Ami igaz - igaz, nem olcsó dolog! Van egy csomó dolog
nekem is, amit még nem próbáltam, - de legalább is
szeretném kipróbálni! Pl.: sohasem kóstoltam a
sárkánygyümölcsöt, sőt még nem is láttam! Pedig
szeretem az egzotikus dolgokat! Nem másztam sziklát,
nem utaztam tengeralattjárón! Nem úsztam cápákkal, és
nem vadásztam tigrisekre! Viszont simogattam kölyöktigrist,
barátkoztam kis elefánttal, ettem licsit, gránátalmát, papaját,
fogtam madárpókot! Voltam meleg helyzetekben, ugrottam ki
emeletről télen hókupacra, karomon a ruhámmal, mert haza
jött váratlanul a férj! Voltam swinger klubban, két nővel
egyszerre, szexeltem moziban, buszon, tavas barlangban!
Szóval nagy dolog a kíváncsiság! De legalább nem volt szürke,
és egyhangú az életem!
Válasz erre: zsoltne.eva
Nem bizony emillio..., nem sok közöm van hozzá!
Még mindig nem tartok ott, hogy közelebbről is megismerjem... Ennek oka valószínű másban is keresendő, hogy miért is ragaszkodom a szokásaimhoz...
Engem soha nem zavartak mások kedvtelései... Amit nem ismerek, nem hiányzik..., de ez nem akadályoz meg abban, hogy kíváncsivá tegyen...
Azt sem állítanám, hogy profi módon főzöm az egyszerű étkeket, de az én ízlésvilágomat és a szűk környezetemet kielégíti. Akkor sem esem kétségbe, ha valami nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna... majd legközelebb... :-)
Ami igaz - igaz, nem olcsó dolog! Van egy csomó dolog
nekem is, amit még nem próbáltam, - de legalább is
szeretném kipróbálni! Pl.: sohasem kóstoltam a
sárkánygyümölcsöt, sőt még nem is láttam! Pedig
szeretem az egzotikus dolgokat! Nem másztam sziklát,
nem utaztam tengeralattjárón! Nem úsztam cápákkal, és
nem vadásztam tigrisekre! Viszont simogattam kölyöktigrist,
barátkoztam kis elefánttal, ettem licsit, gránátalmát, papaját,
fogtam madárpókot! Voltam meleg helyzetekben, ugrottam ki
emeletről télen hókupacra, karomon a ruhámmal, mert haza
jött váratlanul a férj! Voltam swinger klubban, két nővel
egyszerre, szexeltem moziban, buszon, tavas barlangban!
Szóval nagy dolog a kíváncsiság! De legalább nem volt szürke,
és egyhangú az életem!
Válasz erre: emillio
Kedves Zséva!
Kár volt ebbe belefolynod! Rögtön kiderült, hogy a
gasztronómiához nem sok közöd van! Ahhoz, hogy
megítélhess zöldségeket - gyümölcsöket, meg kell
kóstolnod! Színre, szagra nem lehet semmit sem
megítélni! Gondolod, hogy amit eddig nem kóstoltál
meg, - az nem is lehet finom? Max. szokatlan lehet az íze!
Ezért ne is ölj bele ezreket, hogy megkóstolj egy langusztát,
vagy nyelvhalat, mert a te gyomrod úgysem veszi be!
Ínyenc emberek súlyos pénzeket fizetnek, hogy különleges
ízeket érezzenek! De ebben te nem vagy hibás! Nem szoktad,
tehát nem is ízlik! A másik, hogy a legjobb ételeket is el lehet
rontani, ha nem megfelelően van elkészítve! Lásd: mondjuk
a ponty keserű foga, - ha nincs eltávolítva.....
Ami azonban biztos, hogy a leghétköznapibb ételeket is lehet
nagyon finoman, ízesen elkészíteni! Bátorság, - egyszer talán
te is megtanulsz profi módon főzni! (:-D)
Még mindig nem tartok ott, hogy közelebbről is megismerjem... Ennek oka valószínű másban is keresendő, hogy miért is ragaszkodom a szokásaimhoz...
Engem soha nem zavartak mások kedvtelései... Amit nem ismerek, nem hiányzik..., de ez nem akadályoz meg abban, hogy kíváncsivá tegyen...
Azt sem állítanám, hogy profi módon főzöm az egyszerű étkeket, de az én ízlésvilágomat és a szűk környezetemet kielégíti. Akkor sem esem kétségbe, ha valami nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna... majd legközelebb... :-)
Válasz erre: zsoltne.eva
Már eszembe jutott... itt olvastam róla, Batáta a neve... Nem mintha beugornék elsőre..., de kíváncsivá tett milyen íze lehet annak a pürének, ami ebből a fajta krumpliból készül, és annyira dicsérik... hát mit mondjak?... a maradékot kiöntöttem, ami egy rendes burgonyánál nálam - mert nagyon szeretjük - soha sem fordulhatott volna elő...
Kár volt ebbe belefolynod! Rögtön kiderült, hogy a
gasztronómiához nem sok közöd van! Ahhoz, hogy
megítélhess zöldségeket - gyümölcsöket, meg kell
kóstolnod! Színre, szagra nem lehet semmit sem
megítélni! Gondolod, hogy amit eddig nem kóstoltál
meg, - az nem is lehet finom? Max. szokatlan lehet az íze!
Ezért ne is ölj bele ezreket, hogy megkóstolj egy langusztát,
vagy nyelvhalat, mert a te gyomrod úgysem veszi be!
Ínyenc emberek súlyos pénzeket fizetnek, hogy különleges
ízeket érezzenek! De ebben te nem vagy hibás! Nem szoktad,
tehát nem is ízlik! A másik, hogy a legjobb ételeket is el lehet
rontani, ha nem megfelelően van elkészítve! Lásd: mondjuk
a ponty keserű foga, - ha nincs eltávolítva.....
Ami azonban biztos, hogy a leghétköznapibb ételeket is lehet
nagyon finoman, ízesen elkészíteni! Bátorság, - egyszer talán
te is megtanulsz profi módon főzni! (:-D)
Válasz erre: zsoltne.eva
Már eszembe jutott... itt olvastam róla, Batáta a neve... Nem mintha beugornék elsőre..., de kíváncsivá tett milyen íze lehet annak a pürének, ami ebből a fajta krumpliból készül, és annyira dicsérik... hát mit mondjak?... a maradékot kiöntöttem, ami egy rendes burgonyánál nálam - mert nagyon szeretjük - soha sem fordulhatott volna elő...
Válasz erre: Cathy
Sparga nekem is nagy kedvencem! En elso sorban levesnek szeretem, De persze barmi masnak is.
zsoltne.eva! Evike!
A piros belseju krumpli az az edes burgonya, amire gondoltal?
zsoltne.eva! Evike!
A piros belseju krumpli az az edes burgonya, amire gondoltal?
http://rd.hirkereso.hu/rd/20732706?url=http://www.mindmegette.hu/zoldsparga-hollandi-martassal.recept
Válasz erre: zsoltne.eva
Annyira odavagytok ezért a spárgáért... kell legyen benne valami, amit én ugyan nem ismerek, de ha ennyien kedvelik, talán mégis meg kéne egyszer kóstolni...
Sokan szeretik és esküsznek a padlizsánra... látod én azt is egyszer kóstoltam, és megnyugodtam, hogy nincs benne semmi különleges... egy, amire emlékszem, hogy kesernyés volt az íze... amit nem szerettem igazán, és ha csak erre emlékszem, mégsem lehetett az olyan finom...
Így voltam azzal a némelyek által kiváltságot, elsőbbséget élvező - nem jut eszembe a neve - piros a belseje, krumplival... egyszer megkóstoltam. Ennyi elég is volt...
Tudod ez olyan, hogy az én édesanyám az uraságok asztalára készítette elő a rákot, de vajon miért nem tudta elmondani legalább, hogy milyen a rák íze?
Padlizsánt én is szoktam ültetni, krémnek nagyon finom..
Válasz erre: Sanda
Azért én nem rontanám el a spárgát a majonézzal, úgy nem tud érvényesülni a
spárga íze.
Sokan szeretik és esküsznek a padlizsánra... látod én azt is egyszer kóstoltam, és megnyugodtam, hogy nincs benne semmi különleges... egy, amire emlékszem, hogy kesernyés volt az íze... amit nem szerettem igazán, és ha csak erre emlékszem, mégsem lehetett az olyan finom...
Így voltam azzal a némelyek által kiváltságot, elsőbbséget élvező - nem jut eszembe a neve - piros a belseje, krumplival... egyszer megkóstoltam. Ennyi elég is volt...
Tudod ez olyan, hogy az én édesanyám az uraságok asztalára készítette elő a rákot, de vajon miért nem tudta elmondani legalább, hogy milyen a rák íze?
spárga íze.