újabb események régebbi események további események
15:19
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
14:29
DlYqhrRSVfi regisztrált a weboldalra

A mosódióról

Látogatók száma: 176

A természetes, környezetbarát és kíméletes mosó- tisztító- és testápolószer

Tiszta ruhák - tiszta lelkiismeret: környezetbarát mosószerrel!

A mosódiót gazdaságosan és környezetbarát módon használhatja. Ha érzékeny a mosószerekre, vagy bőrbetegségben szenved, szintén a legjobbat választja!
Vajon Ön elfogadja-e azt, hogy szennyezzük vizeinket és a levegőt annak érdekében, hogy ruháink tiszták legyenek, miközben pótolhatatlan nyersanyagokat pusztítunk el, nem gondolva az utánunk következő generációkra?

Képzelje el, mi lenne, ha Ön szabhatná meg, hogy egy vezető mosószergyár legújabb, forradalmi terméke milyen tulajdonságokkal rendelkezzék.

A Ön követelmény-listáján is biztosan szerepelnének a következők:

Az új mosószer

- ne tartalmazzon vegyi anyagokat, a természetbe kerülve képes legyen maradéktalanul lebomlani

- minden szempontból vegye fel a versenyt a korábbi, vegyi alapú mosószerekkel

- bármely textíliánál használható legyen, az érzékeny anyagoknál is, mint pl. a selyem

- legyen könnyen kezelhető

- legyen bőrbarát, allergiások és bőrbetegek is használhassák

Engedje szabadon bátran a fantáziáját: mi mindenre lehetne még képes ez a "csodamosószer"?

Nem lenne fantasztikus, ha ez a különleges anyag még haj- és testápolásra is alkalmas lenne?

Ráadásul nemcsak maga a termék, de előállítása is környezetbarát lenne, és csak napenergia lenne szükséges hozzá. A gyártás során széndioxidot (CO2) használnának fel, és melléktermékként tiszta oxigént kapnánk.

Ugye lehetetlennek hangzik?

De képzelje csak tovább:

Ugye szeretné, ha az új mosószer nem kerülne többe, mint a korábbiak?

Talán még olcsóbb is lenne, kerüljön mondjuk feleannyiba?

Képtelenségnek tűnik...

Való igaz, ezen aztán törhetnék a fejüket a laboratóriumi kutatók...

Pedig semmi mást nem kéne tenniük, mint feltörni egy diót!

Ugye sejti már?... Természetesen ez a fantasztikus mosószer már létezik, és nem is korunk újdonsága! Sőt: ősrégi. Indiából és Nepálból származik, egy érdekes fa termése, melyet évszázadok óta eredményesen használnak, s a neve:

Indiai mosódió

Botanika

Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket.

A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentrációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését.

A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak.

Mint említettük, a szappanfa termése az, amit mi használunk.

Ennek a kb. 2 cm átmérőjű diónak a héjában van a hatóanyag, ezt tesszük a mosandó ruhák közé. A kis diók könnyedén feltörhetők egy hagyományos diótörővel, s előbukkan érdekes fekete magjuk, amit azonban nem hasznosítunk, úgyhogy szemétbe vagy komposztba dobhatók.

/Biztosan Önnek is tetszeni fognak ezek a fekete, szabályos gömb alakú magok. Ha sajnálja őket kidobni, és van valami jó ötlete a felhasználásukra, írjon nekünk a vendégkönyvbe s mi közreadjuk !/

A mosódió természetes anyag: tiszta lelkiismerettel próbálhatja ki mindenki, aki szeretné letesztelni jótékony tulajdonságait. (ld. : Rendelés - termékminta-rendelés) Rövid idő alatt elégedetten győződhet meg arról, hogy mi mindenre képes ez a csodálatos dió.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik

- allergiások a különböző vegyszerekkel telített mosóporokra

- különféle bőrbántalmaktól szenvednek, pl ekcéma vagy pikkelysömör

- óvni szeretnék csecsemőjük vagy kisgyermekük bőrét

- akik csökkenteni szeretnék a mosással járó egyre növekvő költségeket

S nem utolsó sorban azoknak, akik felelősséget éreznek környezetünkért, s boldogan felváltják a kemikáliákat tartalmazó mosószerüket egy természetes, és környezetkímélő új szerre.

Hogyan kell használni?

- Törjön fel 3-5 szem diót (a szennyezettség mértékétől, ill. a dió nagyságától függően).

- Emelje ki a magját, erre nem lesz szüksége. A héjakat tegye pl. egy nylonzokniba, vagy az erre a célra rendelhető textilzsákocskába és kösse össze.

- A tasakot egyszerűen tegye a szennyessel együtt a mosógépbe.

- Mindenfajta textíliához és minden mosási hőfokon használható. Mosás után a mosódió héjakat a kis zacskóban szárítsa meg, s egy következő mosáshoz újra felhasználhatja őket. A második használat után a héjakat a szemétbe vagy a komposztba dobhatja.

- További mosószer vagy öblítőszer hozzáadása, sem előmosás nem szükséges.

- Fehér mosásnál ajánlatos természetes fehérítőszer hozzáadása, de az is megteszi, ha egy csomag sütőport tesz a mosópor-adagolóba.

- A mosódióval mosott ruhák semleges illatúak. Ha szeretné, hogy frissen mosott ruhái illatosak is legyen, javasoljuk, hogy a mosódiót tartalmazó textilzsákocskára a gépbe helyezés előtt cseppentsen egy kevés illóolajat (pl. levendula, narancs, rózsa, citromfű stb.). Ha viszont ragaszkodik a megszokott öblítője illatához, nem kell megválnia tőle, de használja gazdaságosabban: elég a korábbi mennyiség egy töredéke, hiszen a ruha lágyításáról a mosódió gondoskodik, Önnek csak az illat a fontos.

Figyelmeztetés : A mosódió nem élelmiszer! Gyermekektől tartsd távol !

Mire jó még?

Az indiai mosódióból főzetet is készíthetünk, a következő módon:

3-6 dióhéjat kb. 1 l vízben 5-10 pecig főzünk, majd a kapott lét átszűrjük.

- Sampon ill. hajszesz: A fenti főzet kiváló bőr- és hajápoló szernek bizonyult. A mosódió-főzet nemcsak tisztítja, ápolja is a hajat. Használatával a haj könnyen fésülhetővé válik és kevésbé gyorsan zsírosodik. Gátolja a korpaképződést, emiatt a tulajdonsága miatt alkalmazzák eredményesen a psoriasis (pikkelysömör) kezelésében is.

- Állatsampon: Kutyája vagy egyéb házi kedvence szőrét is tisztíthatja a mosódióból készített "samponnal", anélkül, hogy az állat érzékeny bőrét kitenné a vegyi alapú mosószerek szárító vagy irritáló hatásának.

- Általános tisztító: ugyanez a főzet használható koncentráltan vagy hígítva általános lemosószerként, konyhában vagy fürdőszobában, ill. felmosáshoz.
Forrás:www.mosodio.hu

A cikket írta: orchidea

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Orchidea! igazán remek, hogy megosztod velünk is, adj ilyen jó ötleteket, mellyeket már megtapasztaltál nekem és a többieknek is! Köszönöm szép estét Orsolya

megtekintés Válasz erre: Orsolya

Orchidea! Jó ötletek és temészetbarát dolgok, amiket hasznosíthatunk! Köszi Orsolya

Nagyon megörültem amikor találkoztam ezzel a növénnyel, azóta is használom!
Üdv: Orchidea
Orchidea! Jó ötletek és temészetbarát dolgok, amiket hasznosíthatunk! Köszi Orsolya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: