Készülődés
Látogatók száma: 54
"Készülj a hosszú télre kedvesem, mert hosszú lesz a tél én azt hiszem."
"Készülj a hosszú télre kedvesem Mert hosszú lesz a tél, én azt hiszem."
Zorán dalát dúdolgatom, miközben elmentem az őszi ízeket télire. Távolból hallom anyám hangját befőtt eltevéskor: "Ezt akkor bonthatjuk ki, ha majd hull a hó."
Gyűlnek a spejzban a teli üvegek: kompótok, lekvárok,savanyúságok. A fagyasztó szekrény fiókjaiban sorakoznak a nyár során elrakott zöldségek:borsó,bab, tök, sóska, lecsó, alig fér már pár kis csomag melléjük birsalmából, paprikából, paradicsomból. Jó lesz majd télen egyenként előszedni és az ételben varázsolni a nyarat, az őszt. Tegnap megettem az utolsó aranysárgára érett vilmoskörtét, zamatos, mézédes volt.
Beszüreteltem a szőlőt is, ami az idén csuda módon egészséges maradt. Kevés volt az eső, sok a napsütéses meleg, nem támadtak a gombák, s egyéb kórokozók. A csemege szőlőt csak úgy lelegeltük a tőkékről, a borszőlőből darálással, sajtolással kb.20 l. must készült.Megkóstoltuk, nagyon finom, édes . Pár litert ebből is lefagyasztottam pedes üvegekben, a többiből meg bor lesz, ha kiforrott. Borászati versenyre nem kerül az biztos, de egy kis cukorral, fűszerekkel feljavítva forralt bornak kitűnő lesz zimankó idején melegítés céljából a családnak, vendégeknek. Szóval készülődök a télre, de felettébb örülök a vénasszonyok nyarának, ami már hetek óta tart.
A cikket írta: idamama
Hozzászólások
időrendi sorrend
Mi nem tőkéről, inkább a piacról ettük a szőlőt;-) A szép leírásodért adtam egy 5-öst:-)
Üdv,
Pinokkió