újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

A meggyes-mákos

Látogatók száma: 75

Írtam már az én drága Nelli mamámról,akit már idősen ismertem meg és lett az én anyai barátnőm.Mehettem hozzá örömmel,bánattal,mindig szeretettel fogadott.A sütés-főzés volt a kapcsolódási pontunk,mert még amíg csak tehette,finomakat főzött és sütött.Sosem volt irígy a tudományára,szeretettel megosztotta ha tehette.Sokszor előfordult hogy rám telefonált:"Nem tudnál felszaladni?Ezt és ezt készítettem úgy szeretném ha megkóstolnád!"
Amikor sikerült elszabadulni otthonról kis időre,mentem is.Töviről hegyire elmagyarázta,megmutatta az adott ételt hogy kell főzni vagy sütni.Nagyon sokat tanultam tőle.Kár hogy már ő sincs köztünk!Sokszor jut eszembe,mert sokszor készítek olyasmit,amit tőle tanultam és ilyenkor mindig szeretettel gondolok rá.
Az egyik ilyen süti a meggyes-mákos kocka.Nelli mamától a mákos kocka receptet kaptam,a meggyel való kombinálást Benke Laci bácsitól a tv híres szakácsától lestem el.Az eredmény egy olyan süti,ami biztos nem szárad ránk,nagyon hamar elfogy!
Meggyes -mákos kocka:
A tészta:
40 dkg liszt(30 sima,10 rétes),15 dkg porcukor,15-20 dkg margarin,2 tojás sárgája,csipet só,1 csom sütőpor.
Az anyagokból készítünk egy linzertésztát és 30 percig hidegen pihentetjük.
Ezután kettéosztjuk.Egyik felét kinyújtjuk és a tepsibe terítjük.(előírás szerint kis ideig elősütjük,én nem teszem,mert a sütőm alul jobban süt,mindenképpen megsül.)
Ráterítjük a tölteléket és óvatosan betakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal.Megszurkáljuk kicsit,majd megkenjük tojássárgával(ez már + sárgája a kettőn túl),én villával óvatosan megrácsozom és középmeleg sütőben megsütjük.
Töltelék:
30dkg mák,20 dkg cukor,1 csom. vaniliás cukor,kevés reszelt citromhéj,citromlé,20 dkg-nyi magozott meggybefőtt,másfél dl meggylé,5 dkg piskóta vagy kekszmorzsa,2 tojás fehérje.
A mákot a cukorral és a meggylével átpároljuk.A tűzről levéve hozzákeverjük a citromhéjat,citromlét,van. cukrot,a meggyet ,a morzsát és végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.Mutatós és finom,bár nem a legolcsóbb süti.

A cikket írta: Anyu

0 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: