Édesen savanyú
Látogatók száma: 177
Mit tagadjam, - bár nem vagyok kínai, - de imádom a rizst. ( Jó, Te rizsának mondtad, és Én azt is imádtam hallani, hisz olyan közel voltál akkor hozzám...) Bocsánat. Elkalandoztam. Ott tartottam épp, kedvelem a rizst, különösen ezzel a dög, drága szósszal, az édes-savanyúval. Minap kaptam egy receptet, melyet már ki is próbáltam és ezt szándékozom megosztani veletek.
Hozzávalók:
Uborka, vöröshagyma, sárgarépa, ananász, paprika, paradicsom, bambuszrügy, ketchup, liszt, ecet, cukor, méz, fokhagyma, só.
Bizonyára mást is lehet még beletenni, de vegyétek figyelembe, nekem ez volt az első kísérletem még. Az uborka nem kígyó, hagyományos, szerintem ez jobban passzolt bele. A hagyma is lehetett volna póré vagy lila, vagy mit tudom én, de, mert ez volt itthon egy rahedli, hát ezt tettem bele. Az ananász konzerv volt, annál maradok is. Nem épp a kedvenc kikapcsolódásom pucolni a frisset. (Venni kellene már egy hámozót is!) A paprika jobb lett volna kaliforniai, az húsosabb, viszont a lecsó így kevesebb lett, abból loptam el a paprikát. A bambuszrügyet konzervben lehet megvásárolni. Ketchup sok kell bele, ezért nem a Glóbuszt használtam, - amit imádok, - maradtam az olcsóbb változatnál. Keményítőt nem használok, így kevés liszttel sűrítettem. Az ecetem 10%-os, a mézem házi, fokhagymám nem kínai.
Mennyiségileg próbáltam azonos szinten maradni. Mindent összekockáztam a paradicsom, ananász és bambuszrügy kivételével feltettem kevés olajon pirítani az egészet nagy hőfokon. A répát vágtam csak zsülienre. ( Ezt a szót hat-hét esztendeje tanultam egy szakácstól. Vékony, hosszúkás szeletet takar.) Míg pirulnak a cuccosok a vokban, addig az ananászlét és a bambuszlét felteszem külön edénybe hozzá a négy gerezd fokhagymát, melyet összenyomtam a késsel, bele a cukrot, öntöm csak, nem mérem, csipet sót, másfél flakon ketchupot, egy löttyintés ecetet. A flakont kimostam, így az összes paradicsom pürét kioperáltam belőle. (Gyűlölöm, ha valami benne marad.) Olyan kettő deci víz is került a lébe. Készítettem hozzá három evőkanál lisztből habarást, vízzel. Meglepődtem rettenetesen, miután hozzátettem. Kifakult. Kevergettem és megnyugodtam. Győz a piros, az élénkpiros szín visszatér. Közben pirulnak a hozzávalók, érdekes illat szállt fel. Honnan tudom? Honnan tudom? Hát kezemmel legyeztem magamhoz a gőzt, ami felcsapott. Olyan 15 -20 percig tartott az egész gáznál töltött időm. Ezzel csak azt szerettem volna ecsetelni, a szeletelések, az előkészület, sokkal hosszadalmasabb. Egy nagy jénaiban tettem még pár kanál ecetet, és hozzákevertem a mézet, persze a mennyiséget mind találomra, és a kihűlt darabokat beleforgattam, a szószt ráöntöttem, és még hagytam kicsit az ízeket együtt érlelődni. A mézet forró dolgokhoz különben sem rakom. Nagyon pikáns lett az egész így. Közben ezerszer kóstolgattam persze. Majd lementem locsolni, miután feljöttem kiraktam befőttes üvegekbe. Nem hiszem, hogy tartósítót, bármit is igényelne, hiszen a sok cukor, az megteszi hatását. Hattal lett, hat üveggel. Hatszor fogunk enni belőle. Most bent lapulnak a hűtőben. Várják a rizst és a husit.
Mellékelek itt képeket is, ha valami érdekelne ezzel kapcsolatosan, nyugodtan kérdezz, bár nem vagyok egy konyhatündér, mindössze egy befejezetlen asszony, aki spórolós..
Igen, mert kiszámoltam, hogy így sokkal olcsóbb.
Ja! Ha nem kedveled, el ne olvasd!!! :)
A cikket írta: Laura
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Pinokkió
Néha fura, de máshogy jár az agyam, mint másoknak -fordítva-. (Múltkor mondja a feleségem, hogy nem be-ki kapcsoló, ami nekem logikus, hanem ki-be, de sorolhatnám). Hát, ezt is a végén kezdtem. (Én még kezdhetek háttal egy mondatot is;-)) ... és megállítottál!
Ha ősszel lesz ökörsütés, akkor ezt megszegem.:-)))
Válasz erre: Tündér
Köszönjük Laura a receptet. :-) Én is szeretem az édes-savanyú szószt, ki is fogom próbálni. ;-)
Pussz,
Tündér.-)
Üdv: L :)
Válasz erre: Babenko
Jó lehet ez a recept, elmentettem.
Mindenkinek ízlett, ez meg plusz öröm.
Válasz erre: Babenko
Mustármagot miért?
Pussz,
Tündér.-)
Válasz erre: Laura
Komolyan ajánlom, ha kedvelitek! Tök ugyan olyan az íze, mint azé a drága üvegesé, ám jelentősen olcsóbbra jön ki. Szerintem nyár végén ismét készítek egyet.
(Nem bírja a gyomrom a babot, de megoldom, mustármagot eszem egy nagykanállal, majd jöhet a chillis bab egy jókora adaggal. :)))
Válasz erre: Laura
Komolyan ajánlom, ha kedvelitek! Tök ugyan olyan az íze, mint azé a drága üvegesé, ám jelentősen olcsóbbra jön ki. Szerintem nyár végén ismét készítek egyet.
(Nem bírja a gyomrom a babot, de megoldom, mustármagot eszem egy nagykanállal, majd jöhet a chillis bab egy jókora adaggal. :)))
Válasz erre: kiki64
wow
jó ötlet!
én babos melegszendvics krémet szoktam elrakni, ami pirítósra kenve egyszerűen nagyszerű
főleg téli napokon, mikor a nyár ízeire vágyunk
:)
(Nem bírja a gyomrom a babot, de megoldom, mustármagot eszem egy nagykanállal, majd jöhet a chillis bab egy jókora adaggal. :)))
jó ötlet!
én babos melegszendvics krémet szoktam elrakni, ami pirítósra kenve egyszerűen nagyszerű
főleg téli napokon, mikor a nyár ízeire vágyunk
:)
(Utolsó próbálkozás. )