Fasírtgolyó recept
Látogatók száma: 568
Tegnap vettem fél kiló darált húst, hogy majd paradicsomos gombócot főzzek belőle jövő héten. De mivel itt van Vivien és még nem tudtam, hogy mit készítsek neki a hasábburgonya mellé, megkérdeztem, hogy szereti-e a fasírtot. Szereti. Hurrá. Akkor süssünk.
Az a helyzet, hogy a fasírt, amelybe vízbe áztatott zsemlét szoktam tenni, ahogy kell, az valahogyan sosem az igazi. Úgyhogy ezt most kihagytam.
Vivien elkezdte keverni a tálban a hozzávalókat, én pedig közben adagoltam bele.
Hozzávalók:
0,5 kg 20%-os zsírtartamú darált sertéshús
2 db tojás
5 ek száraz zsemlemorzsa
1 csipet só
1 db tyúkhúsleves leveskocka belemorzsolva
1 kk. őrölt fűszerpaprika
1 kk. foghagyma granulátum
Ezeket összekevertem, és pingponglabda méretű golyókat formáztam belőlük. Egy kicsit összelapítottam őket, és forró olajban kisütöttem. Azért kell kilapítani, mert mikor kicsit összeugrik sütés közben, és akkor is gömböcösödik.
Közben a zuram, a Tibi meghámozta a piros burgonyákat, én felvágtam hasábokra és kisütöttem miközben sült a fasírt is.
Ez most igazán ízlett Vivinek is! De én is végre elégetett voltam a fasírtommal. A zuramról, a Tibiről nem is szólva.
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Ailet
Szia V!
Felénk igazi fokival gyártjuk a fasírtot, viszont a leveskockát még nem hallottam... nem lehet rossz. :)
PuSziVirág!
A
Fokhagyma igazi nem volt itthon, jó volt a granulált, meg ételízesítő sem volt, ahelyett tettem a leveskockát, az amúgy is finom. :)
Puszinyuszi
Válasz erre: zsoltne.eva
Mindent értek, de alapban nálam mindig a spórolásról van szó. Azt az olajat le is lehet szűrni. Rögtön azonnal a husi után. Nekem pl. kettő jól bejáratott MB1-es serpenyőm van, amiben szinte mindent el tudok készíteni... nem edényhegyek. 1x fizette csak ki valaki! :-)
Nem mondom, hogy ez követendő, de törekszem a lehető legegyszerűbb megoldásokra. Ez mindenre értendő, nem csak az itt leírtakra...
Amikor nézek egy főzős műsort, sokszor visszaköszönnek az ott látottak... hoppá, hiszen én is így készítem... Nincs új a nap alatt! Vannak kedvenceim, akiknek jól mozog a kezük, jól magyarázzák is mit, miért tesznek. Azokat szeretem.
Egyszer én is lusta voltam, vagy következetes?... és kész kolbásztöltelékből készítettem a fasírtot. Egy konyhában minden megengedett... de mégis az az igazi, ha a saját szánk íze szerint készítünk el bármit is. :-)
A rántott husi után fekete az alja már, meg az olaj is sötét és habzik a végén, nálunk úgy nem nyerő leszűrni.
Te nem leszel éhes a főzőműsoroktól? :)
Felénk igazi fokival gyártjuk a fasírtot, viszont a leveskockát még nem hallottam... nem lehet rossz. :)
PuSziVirág!
A
Válasz erre: Cikkíró
A hasábburgonyát én mindig egy külön edényben sütöm, és több olajban és többször. Szóval általában vannak olyan időszakok, amikor többször sütök egymás utáni napokon hasábburgonyát, és akkor semmi mást abban az olajban. Mindig félreteszem. Elvileg 5-ször lehet sütni benne egymás után, és utána ki kell önteni, mert rákkeltő anyagokat tartalmaz.
A vendéglőkben pálmaolajban sütnek, abban még többször lehet sütni. Úgy néz ki, mint a disznózsír. Egyszer majd veszek és kipróbálom.
A többit meg alacsony serpenyőben sütöm és kevés olajban, pl a fasírtot és a rántott husit, abban nem is tudnék hasábburgonyát.
Nem mondom, hogy ez követendő, de törekszem a lehető legegyszerűbb megoldásokra. Ez mindenre értendő, nem csak az itt leírtakra...
Amikor nézek egy főzős műsort, sokszor visszaköszönnek az ott látottak... hoppá, hiszen én is így készítem... Nincs új a nap alatt! Vannak kedvenceim, akiknek jól mozog a kezük, jól magyarázzák is mit, miért tesznek. Azokat szeretem.
Egyszer én is lusta voltam, vagy következetes?... és kész kolbásztöltelékből készítettem a fasírtot. Egy konyhában minden megengedett... de mégis az az igazi, ha a saját szánk íze szerint készítünk el bármit is. :-)
Válasz erre: zsoltne.eva
Ráragad az egy dolog, de ideje nincs annyi, hogy rá is égjen. Ezért régi jó szokásomhoz visszatérek. Ki látja? Na látja! :-)
A vendéglőkben pálmaolajban sütnek, abban még többször lehet sütni. Úgy néz ki, mint a disznózsír. Egyszer majd veszek és kipróbálom.
A többit meg alacsony serpenyőben sütöm és kevés olajban, pl a fasírtot és a rántott husit, abban nem is tudnék hasábburgonyát.
Válasz erre: zsoltne.eva
Ügyesek vagytok lányok! Virág és Bianka mindaz, amit itt leírtok a jó magyar ízek... alapfűszerek és ami ráadás prit.paprika. Nem rossz egyik variáns sem.
Viszont tanultam valamit egy férfitől... először nehezen adtam be a derekamat, de végül is igaza lett, mert azért csak nem hagyott nyugodni.
Most ettől függetlenül. Bármit, ha sütök, pl. rántott husit. Én eddig mindig a husival kezdtem, és utána a zsírjába, olajába... mindegy bele a krumplit... Mindezt fordítva még soha sem próbáltam vagy mert senki se mondta, de felhomályosított ő, a drága. Nem akar - mondta - prézlis sült krumplit.
Végül is igaza van, bár engem soha nem zavart az élvezetet nem befolyásolta, de kétségtelen, gusztább.
A fasirtra visszatérve... Tegnap én is azt sütöttem, és sehol nem kaptam szikkadt zsemjét, se kenyeret.... kénytelen voltam zs.morzsával, mint te, Virág összedolgozni. Pazarlás, mit mondjak, de finom! :-)
Én még sose sütöttem a rántotthús zsiradékában a sültkrumplit, mert én rendszerint annyi husit sütök, ami négyünknek elég legyen két napra, ebben van 2 pasi és 2 nő, és abban a zsiradékban már mást nem lehet utána sütni, max begyújtáshoz jó.
Ha nap végén bemész egy nagyobb üzletbe kaphatsz kemény zsömlét. :)
Én néha csak azt találok. :)
Csak a sokat szidott tescóban van este is friss.
De zsemlemorzsával egyszerűbb. :)
Válasz erre: Bianka
Szia, én hagyományosan vízben megfürdetett, kicsavart zsemlével (v. kenyérrel) csináltam mindig, de adagokat sosem tudnék írni egy recepthez sem:)
Aztán só, bors, pirospaprika, jó sok reszelt, v. apróra vágott vöröshagyma, és szintén jó sok zúzott fokhagyma.
És én is pici golyókat csináltam, mert Zé azt szerette:)
De volt, h. vágtam még bele piros pritaminpaprikát is, ha volt otthon.
Én mindig "hűtőből" főztem.
Meg mindig mindenbe mindent belekutyultam, ha én szerettem, szerettük az ízét.
Pl. a tócsniba is ment a prit.paprika, és szálkásra (nagy lyukú reszelőn) reszelte Zé a krumplit.
Vagy én nagyon szeretem mindenbe a köménymagot, majoránnát, bazsalikomot, oregánót.
Azelőtt én is mindig azzal, csak sokszor túl puha volt. Tudod mikor sikerült egyszer nagyon jól? Amikor kaptunk kolbászt, disznótorost, és azt kiszedtem a bélből és abból sütöttem a vizes zsömlével. Az nagyon jó volt.
Az adag az kivételesen most sikerült, mert most tényleg egyszerű volt. Próbálok adagot írni, de sokszor körülbelüli csak. De volt aki reklamált, hogy kéri az adagokat, mert anélkül nem ment és ezért igyekszem, ha lehet.
Én is szeretem, ha fűszeresebb, csak Vivi nem sok mindent eszik meg, és így az egyszerűbb ízt választottam. Örültem, hogy eszik valamit. :)
Válasz erre: Tündér
Kedves Virág!
Milyen jó együtt főzni! Finom étel és csapatépítés! Köszönjük a receptet!
Pussz, Tündér
Válasz erre: Bianka
Ó, ezt én is így szoktam. Mindig a prézliset utoljára, mert ráragad a krumplira, és egy idő után már az égett prézli ragad rá.
Köszi a dicséretet, eddig csak Zétől kaptam:)
Válasz erre: zsoltne.eva
Ügyesek vagytok lányok! Virág és Bianka mindaz, amit itt leírtok a jó magyar ízek... alapfűszerek és ami ráadás prit.paprika. Nem rossz egyik variáns sem.
Viszont tanultam valamit egy férfitől... először nehezen adtam be a derekamat, de végül is igaza lett, mert azért csak nem hagyott nyugodni.
Most ettől függetlenül. Bármit, ha sütök, pl. rántott husit. Én eddig mindig a husival kezdtem, és utána a zsírjába, olajába... mindegy bele a krumplit... Mindezt fordítva még soha sem próbáltam vagy mert senki se mondta, de felhomályosított ő, a drága. Nem akar - mondta - prézlis sült krumplit.
Végül is igaza van, bár engem soha nem zavart az élvezetet nem befolyásolta, de kétségtelen, gusztább.
A fasirtra visszatérve... Tegnap én is azt sütöttem, és sehol nem kaptam szikkadt zsemjét, se kenyeret.... kénytelen voltam zs.morzsával, mint te, Virág összedolgozni. Pazarlás, mit mondjak, de finom! :-)
Köszi a dicséretet, eddig csak Zétől kaptam:)
Viszont tanultam valamit egy férfitől... először nehezen adtam be a derekamat, de végül is igaza lett, mert azért csak nem hagyott nyugodni.
Most ettől függetlenül. Bármit, ha sütök, pl. rántott husit. Én eddig mindig a husival kezdtem, és utána a zsírjába, olajába... mindegy bele a krumplit... Mindezt fordítva még soha sem próbáltam vagy mert senki se mondta, de felhomályosított ő, a drága. Nem akar - mondta - prézlis sült krumplit.
Végül is igaza van, bár engem soha nem zavart az élvezetet nem befolyásolta, de kétségtelen, gusztább.
A fasirtra visszatérve... Tegnap én is azt sütöttem, és sehol nem kaptam szikkadt zsemjét, se kenyeret.... kénytelen voltam zs.morzsával, mint te, Virág összedolgozni. Pazarlás, mit mondjak, de finom! :-)
Aztán só, bors, pirospaprika, jó sok reszelt, v. apróra vágott vöröshagyma, és szintén jó sok zúzott fokhagyma.
És én is pici golyókat csináltam, mert Zé azt szerette:)
De volt, h. vágtam még bele piros pritaminpaprikát is, ha volt otthon.
Én mindig "hűtőből" főztem.
Meg mindig mindenbe mindent belekutyultam, ha én szerettem, szerettük az ízét.
Pl. a tócsniba is ment a prit.paprika, és szálkásra (nagy lyukú reszelőn) reszelte Zé a krumplit.
Vagy én nagyon szeretem mindenbe a köménymagot, majoránnát, bazsalikomot, oregánót.
Milyen jó együtt főzni! Finom étel és csapatépítés! Köszönjük a receptet!
Pussz, Tündér