Főzni muszáj
Látogatók száma: 72
Olykor már ötlete sincs az ember lányának mit kéne főzni? Ilyenkor aztán szakácskönyv elő, vagy segít a Google(aki ugye a barátunk). Ma én is így keresgéltem mire kiötlöttem az ebédet.
A fagyasztóban ott pihent a legutóbbi bevásárláskor vett fagyasztott hekk törzs, kisfiam pedig meglepett egy csokornyi laskagombával. Virág helyett? Mindegy, mert a gombát minden módon szeretem. Így aztán elővettem a nagy szakácskönyvem hogy kiokoskodjak valamit.
Megtaláltam a leves receptek közt a Nelli mamámtól tanult gombaleves receptet, nos a leves már megvan. Mit kezdjek a hekkel? A halaknál erre is találtam megoldást. Összeállt az ebéd:
Gombaleves(Nelli mama módra):
A lényege hogy a gombát teszem fel kevés olajon párolódni (intenzívebb lesz a gombaíz), a hagymát külön fonnyasztom meg.
Ezután a gombához adom a hagymát, petrezselyemzöldet és ha akarom zöldséget felkarikázva és kis ideig még együtt párolom, majd felengedem húslevessel vagy vízzel (Amihez aztán egy húsleves kockát teszek). Nelli mama grízgaluskát főzött bele, én most krumpligombócot (a grízgaluskám hol így, hol úgy sikerül). Amikor minden megfőtt, meghintem még petrezselyemzölddel. Nincs benne liszt, nincs benne paprika, kevés paradicsompürével és borssal ízesítettem.
A Krumpligombóc:
A megfőzött krumplit összetörtem, adtam hozzá apróra vágott bacont, 1 tojást, kevés vágott petrezselymet, sót, borsot és lisztet. Gombócokat formáltam és a fővő levesbe potyogtattam.
Lehet még mással is ízesíteni. Nem kell sok liszt, ne legyen kemény a gombóc!
És mi lett a hekkel? Grilleztem a sütőben.
Hekk grillezve:
Hozzávalók: A kiolvasztott hekk, olaj (a recept olívát ír, de nekem nem volt), halfűszer keverék, citrom, chili, 1-2 cikk fokhagyma, kevés kapor (szárított,vagy fagyott).
Az olajba tettem a kaprot,chilit, halfűszert, citrom levét és a zúzott fokhagymát. A haldarabokat ebbe a pácba forgattam és kb. 1 óra hosszat hagytam állni.
Ezután hagymát karikáztam és a grillrácsra terítettem, majd rásorakoztattam a pácból kivett halat. A tetejére raktam a maradék hagymát és ment a sütőbe 220 fokra, alsó-felső sütéssel. Kb.15-20 perc alatt szépen megsült. Rizzsel tálaltam. Persze tepsi kell alá, ha esetleg lecsöpögne az olajból, ne égjen a sütőre! Papusom nagyon dicsérte :)
A cikket írta: Anyu
Hozzászólások
időrendi sorrend
Amúgy én csiperkét szoktam venni több dobozzal, amikor akciós és akkor felszeletelve lefagyasztom. Pörköltbe meg gombás rizottóba, sőt levesbe is finom. Rántva nem, úgy csak frissen használom fel.
Válasz erre: kalozlány
Jaj, az se baj, ha marad rajtam, mert apuci nagxon szereti, ha van mit fogdosni rajtam. :D
Válasz erre: Anyu
Nem baj lyányom,nemsokára meglesz az a babuci és leadhatod!
Puszi nektek
Válasz erre: Anyu
Én nemrég óta rántok ki laskát,de megszerettük a lányommal,jobb mint a csiperke.
Válasz erre: Tündér
Kedves Anyu!
Összebeszéltünk? Ma nálunk gombapörkölt volt ebédre barna csiperkéből. Bolti csavaros tésztával és lilakáposzta salival.
Pussz, Tündér
Puszi
Válasz erre: kalozlány
Kirántva is imádozom a laskát,
főleg ha adnak hozzá egy flaskát!
:DDDDDDD
Válasz erre: kalozlány
Nem hiszem el már megint éheslettem pedig így is kettőre halózok egész nap. :((((((((( :))))))))))
Puszi nektek
Összebeszéltünk? Ma nálunk gombapörkölt volt ebédre barna csiperkéből. Bolti csavaros tésztával és lilakáposzta salival.
Pussz, Tündér
... de mintha összebeszéltetek volna, a lányom is beállított csiperkegombával, amit szépen előkészítettem, a többi rá várt és én hagytam... Ránézésre nem is lehetett az rossz..., dicsértem is érte ezerrel...
főleg ha adnak hozzá egy flaskát!
:DDDDDDD