újabb események régebbi események további események
19:41
wadbikaiy új cikket töltött fel
19:30
wadbikaiy új bejegyzést írt a naplójába
19:26
wadbikaiy új hozzászólást írt az egyik cikkéhez
09:18
Tündér módosította a naplóbejegyzését
01:08
EdwardIsoma regisztrált a weboldalra
16:11
Blendervjo regisztrált a weboldalra
09:55
tushots új cikket töltött fel
09:39
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
09:33
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
18:00
Clara62 új cikket töltött fel
19:14
fyeifCitle regisztrált a weboldalra
09:55
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
09:31
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
19:25
Anyu módosította a naplóbejegyzését
19:20
Anyu új bejegyzést írt a naplójába
14:22
Ilpaki új cikket töltött fel
07:19
Augustbny regisztrált a weboldalra

Jolly Joker tészta

2010. május 1. - Látogatók száma: 197

Almás pite? Rácsos süti? Sajtos rúd? Pogácsa? Ebből a tésztából készülhet mind.

Egy olyan omlós tésztát szoktam használni, amibe élesztőt rakok. Így mindenre tudom használni. Csak egyszer kell megjegyezni a hozzávalókat, utána nem kell szakácskönyvet, vagy internetet böngészni ahhoz, hogy magabiztosan elkészíthessünk egy jó házi finomságot.
A tésztához szükséges:
1/2 kg liszt,
1 db 25 dkg-os "kocka" margarin,
2 dl tejföl
1 tasak élesztőpor, egy csipet só,
1 db tojás a kenéshez.
A lisztbe belekeverem az élesztőt és a margarinnal elmorzsolom, hozzáteszem a tejfölt és a csipet sót. Jól kidolgozom. Egy közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk. (Mivel ma már sokféle liszt és még többféle tejföl kapható, így, ha túl lágynak gondoljuk, akkor egy kis lisztet, ha túl kemény, akkor még egy kis tejfölt adhatunk hozzá. Nem kell pihentetni öt percnél tovább, itt nem cél, hogy a tészta megkeljen.

Most jön a háziasszony, vagy házias hímnemű fantáziája.
Nálam ez az alaptészta már nagyon sokféle változatban szerepelt.

Sajtos pogácsa: Másfél ujjnyira kinyújtjuk, tetejét megkenjük egy tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal, Kiszaggatjuk, felkockázzuk, kisütjük. A sajtos rúd is így készül, csak akkor vékonyabbra nyújtsuk a tésztát.

Almás-, diós- mákos-, vagy egyéb pite: A tésztát osszuk két részre. Nyújtsuk ki mindkettőt. Terítsük egy margarinnal kikent tepsibe. Ha nagyon "leves" a gyümölcs, akkor szórok rá egy kis zsemlemorzsát, amitől nem folyik ki majd a töltelék. A másik tésztával beterítem, tetejét vékonyan bevagdalom, tojássárgájával megkenem, kisütöm.

A rácsos tészta is hasonlóan készül, csak a második tésztából sok kis rudat sodrok, amit a töltelék tetejére teszek. Szintén lekenem tojássárgájával és már sülhet is.

Beigli: A tésztát két részre vesszük, fél centisre kinyújtjuk. Mindkettőre töltelék kerül ízlés szerint, felcsavarjuk és lesz kér rúd beiglink. Tetejét szurkáljuk meg villával, kenjük le tojássárgájával és már csak sütni kell.

Nem sorolom tovább, hisz a variációk sora végtelen.

A cikket írta: gaboca

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. augusztus 3. 23:40
Éhes vagyok :( pont most estére nem lenne valami jó ötlet nassolnom de teljesen összefutott a nyálam :)
2010. július 1. 09:10
megsütöm, az már biztos
köszike!
:)
2010. június 18. 10:17
Egyszerűnek tűnik...nagyon jo!
2010. május 1. 18:51
Gyorsan ki is nyomtatom és elteszem a tarsolyomba ezt a nagyon hasznos "alap" receptet! Jómagam az egyszerű, de nagyszerű konyhai kreációk híve vagyok, így köszönöm, hogy megosztottad velünk! :)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: