újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Kelt ostoros kalács

Látogatók száma: 781

Számolj azzal, hogy gyermekeid nap, mint nap ostorozni fognak, hogy mikor sütsz már megint ilyet.Innen az elnevezés. Gyakorlott háziasszonyoknak ajánlom.

A receptet fiam hozta. Egy barátjánál evett ilyen sütit és elkérte a receptet. Gondolom nem baj, hogy megosztom veletek.
Bevallom sokáig nem mertem hozzáfogni, mert sütés előtt kell margarinos krémmel tölteni. Gondoltam valamit elírhattak,hiszen megolvad és kifolyik. Ez részben igaz, de nem kell megijedni tőle, hidegen kitűnően szelhető és isteni finom!

A hozzávalókat én a kenyérsütőgép dagasztó programjával készítem. Az alábbi sorrendben beleteszem az anyagokat:
60 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 evőkanál olaj
6 dkg cukor
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál só

50 perc a hivatalos kelesztési idő, az én gépemben dagasztással együtt kicsit több, mint egy órát készül. Közben persze főzhetünk, moshatunk stb...

A töltelék:
25 dkg kocka margarin (lehet a legolcsóbb, mindegy)
20 dkg kristály cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor ( jó a cukrozott is, de akkor csökkentsd a cukrot)

A margarint a cukorral és a kakaóporral krémes állagúra keverjük.

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és hat egyenlő részre osztjuk. A részeket egyenként kinyújtjuk, kb. 3 mm vastag, téglalap alak legyen. Megkenjük a krémmel, két végét behajtjuk,majd felcsavarjuk. Így elkészítve hat db. hengert kapunk. Hármat-hármat összefonunk, vagyis 2 db kis kalácsunk lesz, ami kb. 30 cm hosszú.
Magasabb falú tepsibe tesszük, ne ijedjünk meg,ha sütés közben összekelnek.
Tetejét megkenjük a tojások fehérjével, kicsit pihentetjük (én ezt néha kihagyom), majd meleg sütőbe tesszük.
Én villanysütővel dolgozom, automata sütésre állítom,(hőlégkeverés+ alsó-felső sütés) 150 fokra.
A recept szerint a közepesnél kicsit kisebb lángon kell sütni gázsütőben.

Menet közben van,hogy szétnyílik és levet enged, de ha kihűlt, ez nem okoz gondot. Melegen is isteni fincsi, de nem lehet szeletelni.

A cikket írta: MindenHatÓ

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Nos ínycsiklandozó a recept, de a képek viszik a pálmát! Kérem a kóstolót!
Nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni. Azokat a recepteket szeretem olvasni ezen az oldalon, ahol leírja a cikk írója, hogy miért osztja meg velünk, leírja hozzá a "köretet". Ettől válik személyessé.
Imádtam a hozzá feltöltött képeket!
Remélem többen követni fogják a példádat Tünde!
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: