Sós perec
Látogatók száma: 330
Ez egy nagyon egyszerű és olcsó recept a perec elkészítéséhez. Emellett rendkívül rugalmas is a recept, sok a helyettesíthetőség benne, az íze pedig változatlanul finom marad! :)
Hozzávalók:
- kb. 1/2 kg liszt
- 1 [] élesztő
- 1 [] Ráma vagy 20 dkg zsír
- 1 csapott evőkanál só
- kis tej
Kezdésként fogjunk egy nagyobb tálat (előnyös ha lezárható, de egy konyharuhával letakarva is tökéletes - én Tupperware edényt szoktam használni). A tálba öntsük bele a fél kg lisztet, a közepén alakítsunk ki egy lyukat, ahova az élesztő fog kerülni. Miután beraktuk az élesztőt langyos tejet öntünk rá, annyit, hogy ellepje. Ezután lezárjuk az edényt és 15-20percig állni hagyjuk. "Megkel" a közepén (a lyuknál), nekem kis buborékok szoktak feljönni, ebből tudom, hogy már jó!
Itt kell belerakni a Rámát (vagy nem márkás margarint), vagy zsírt és egy kevés tejet, valamint egy csapott evőkanál sót. Jól összegyúrjuk: először szétmorzsálódik, ahogy adjuk hozzá a Rámát, de aztán össze fog állni a tészta. Tejet csak akkor tegyünk hozzá még, ha még nem állt össze a tészta, annyit amennyit felvesz. Ismét hagyjuk megkelni a tésztát, itt is elég általában 15-20perc.
Miután szépen megkelt a tészta egy lisztezett deszkára rakjuk és kinyújtjuk szép vékonyra. Fogjuk a perecszaggatót és kis pereceket alkotunk. :) A perec közepén kieső ill. leszakadó tésztadarabkákat újra össze lehet gyúrni, és újabb pereceket csinálhatunk belőle. (De, ha meguntuk a perecek szaggatását, másik formát is nyugodtan lehet használni!)
A még nyers pereceket tojássárgájával (ha nem elég az összes perecre, akkor kevés szódát lehet hozzátenni és úgyis jó lesz) megkentem, megsózom, majd 15-20percig sütöm nagy lángon. Ez változó lehet. A perec tetejére a són kívül, nyugodtan rakható még bármi, pl.: szezámmag, köménymag, sajt, stb.
Elég sok darab lesz így és viszonylag hamar el is készül.
Jó étvágyat, és persze jó sütést! :)
A cikket írta: l.móni
Hozzászólások
időrendi sorrend
Virágom, módosítottam a recepten. Én úgy tanultam a tej keményíti a tésztát... Négy darab ömlesztett zsíros háromszög sajtot dolgoztam bele a lisztbe. Tejet csak az élesztő felfuttatására használtam, három pici kockacukorral és liszttel hintve a tetejét. Mikor felemelkedik és repedezik, megkelt az élesztő.
Ez isteninek tűnik! Én a sós sütire esküszöm! Nyami! :)) na jó az édeset sem vetem meg...
Üdv:A
Remekül néz ki és jól is hangzik, de aki nem gyakorlott konyhatündér annak mégis elmondanád mennyi az a tej kb. amennyit felvesz? Jól látom a képen, hogy kávés pohárnyi? (0,5-1 dl)
Pussz, Tündér
Köszi Virág! :*
Ez igazán remek lett! :)
Mintha csak én csináltam volna. :)
Puszi! V.
egyszer próbálkoztam egy olyan recepttel, amelyben a perecet főzni kellett, hát ne tudd meg, hogy abból milyen csiriz lett.