újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Sós perec

Látogatók száma: 330

Ez egy nagyon egyszerű és olcsó recept a perec elkészítéséhez. Emellett rendkívül rugalmas is a recept, sok a helyettesíthetőség benne, az íze pedig változatlanul finom marad! :)

Hozzávalók:
- kb. 1/2 kg liszt
- 1 [] élesztő
- 1 [] Ráma vagy 20 dkg zsír
- 1 csapott evőkanál só
- kis tej

Kezdésként fogjunk egy nagyobb tálat (előnyös ha lezárható, de egy konyharuhával letakarva is tökéletes - én Tupperware edényt szoktam használni). A tálba öntsük bele a fél kg lisztet, a közepén alakítsunk ki egy lyukat, ahova az élesztő fog kerülni. Miután beraktuk az élesztőt langyos tejet öntünk rá, annyit, hogy ellepje. Ezután lezárjuk az edényt és 15-20percig állni hagyjuk. "Megkel" a közepén (a lyuknál), nekem kis buborékok szoktak feljönni, ebből tudom, hogy már jó!

Itt kell belerakni a Rámát (vagy nem márkás margarint), vagy zsírt és egy kevés tejet, valamint egy csapott evőkanál sót. Jól összegyúrjuk: először szétmorzsálódik, ahogy adjuk hozzá a Rámát, de aztán össze fog állni a tészta. Tejet csak akkor tegyünk hozzá még, ha még nem állt össze a tészta, annyit amennyit felvesz. Ismét hagyjuk megkelni a tésztát, itt is elég általában 15-20perc.

Miután szépen megkelt a tészta egy lisztezett deszkára rakjuk és kinyújtjuk szép vékonyra. Fogjuk a perecszaggatót és kis pereceket alkotunk. :) A perec közepén kieső ill. leszakadó tésztadarabkákat újra össze lehet gyúrni, és újabb pereceket csinálhatunk belőle. (De, ha meguntuk a perecek szaggatását, másik formát is nyugodtan lehet használni!)

A még nyers pereceket tojássárgájával (ha nem elég az összes perecre, akkor kevés szódát lehet hozzátenni és úgyis jó lesz) megkentem, megsózom, majd 15-20percig sütöm nagy lángon. Ez változó lehet. A perec tetejére a són kívül, nyugodtan rakható még bármi, pl.: szezámmag, köménymag, sajt, stb.

Elég sok darab lesz így és viszonylag hamar el is készül.
Jó étvágyat, és persze jó sütést! :)

A cikket írta: l.móni

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Mom üzeni, akit megihletett a pereced:

Virágom, módosítottam a recepten. Én úgy tanultam a tej keményíti a tésztát... Négy darab ömlesztett zsíros háromszög sajtot dolgoztam bele a lisztbe. Tejet csak az élesztő felfuttatására használtam, három pici kockacukorral és liszttel hintve a tetejét. Mikor felemelkedik és repedezik, megkelt az élesztő.
A "kis tej" = annyit öntsünk hozzá, amennyi kell még ahhoz, hogy a tészta összeálljon! :) puszi
Szia Móni!
Ez isteninek tűnik! Én a sós sütire esküszöm! Nyami! :)) na jó az édeset sem vetem meg...
Üdv:A
Kedves Móni!

Remekül néz ki és jól is hangzik, de aki nem gyakorlott konyhatündér annak mégis elmondanád mennyi az a tej kb. amennyit felvesz? Jól látom a képen, hogy kávés pohárnyi? (0,5-1 dl)

Pussz, Tündér
Igen, van perecszaggató és mindössze 200Ft (legalábbis az enyém ennyi volt). :)

Köszi Virág! :*
Szia Móni!

Ez igazán remek lett! :)
Mintha csak én csináltam volna. :)

Puszi! V.
perecszaggató is van a világon? én mindig rudacskát sodrok, aztán majd csak lesz belőle perec.
egyszer próbálkoztam egy olyan recepttel, amelyben a perecet főzni kellett, hát ne tudd meg, hogy abból milyen csiriz lett.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: