újabb események régebbi események további események

Amit kaptunk...

2010. május 23. - Látogatók száma: 39

Mit is kaptam??

Nem sok mindent. Végigküszködték az életüket, a nehéz fizikai munka nagyon gyorsan öregembert csinált belőlük. Kicsi koromtól azt láttam, hogy reggel (néha este) elmennek hazulról és csak késő délután vagy este látom őket. Nagyanyánk szoknyája mellett telt el a kisgyerekkorunk.
Anyánk fiatal korában nagyon szép, sötétbarna hullámos hajú nő volt, apánk meg amolyan falusi rosszcsont fiatalember, aki képes volt a társaival éjjel felcsempészni egy szekeret a tetőre, mint ahogy a mesékből hallottam. Fura helyen ismerkedtek meg. Anyánk és apánk is mozdonyvezető volt egy bányában. Érdekes ezt most leírni! Anyánk, mint mozdonyvezető! :) Nézem a töpörödött öregasszonyt, aki most itt mellettem sütteti fájós csontjait a néha felbukkanó napsugárral. Arcán ezer ránc. Kinyúlt bőre nem egy nyugodt és kényelmes életről árulkodik.
Mellette ül apám, aki már egy gyermek szintjén él. Kitartóan követi anyámat bárhová is botorkál a kertben. Mióta szellemileg ennyire leépült és mi, gyerekek ritkán vagyunk velük, anyám az egyetlen biztos pont az életében, amit mindig maga mellett érez. Nehéz elhinni, hogy fiatal korában nem volt olyan gép, ami kifogott a tudásán! Ha kellett éjfélkor ért haza, de elromlott gép nem maradt utána. Néha nem ismer meg. Néha hússzor megkérdezi, hol van a Jancsi. ( első férjem)
Eleinte mikor elkezdte, haragudtam rá! Nem értettem mit akar vele, de aztán rájöttem, hogy a régebbi emlékei maradtak meg inkább az agyában! Most már türelmesebben válaszolok neki. Bármit mondok, sokszor csak percekig emlékezik rá.
De most azért kezdtem írni, hogy ki tudjam fejteni, hogy mit is kaptam tőlük?
Anyámtól jó nagy adag kishitűséget. Amikor megtudta, hogy könyveket írok, csak legyintett.
- Nem nekünk való az lányom!
Majd amikor megtudta, hogy kiadják az egyiket:
- Majd ellopják és más adja el!
Ahogy a húgommal beszélgettünk egyszer, anyánkba mélyen beleivódott a "cselédmentalitás", ahogy húgom nevezte. A meghunyászkodás, a belenyugvás a szegénységbe, az élet árnyékos oldalába. A beletörődés abba, hogy az álmai sosem fognak teljesülni. Nagyon nagyon sok csalódás érte, amelyeket néha úgy érzem egy élet is kevés volt neki feldolgozni. Lehet, hogy bennünk is csalódott?? Nem lettünk orvosok, bírók, hatalmasságok?
Egyet viszont nagyon belénk nevelt!
A munka szeretetét, és azt hogy soha senkit ne csapjunk be, mert a becsület, ha egyszer elveszik, nincs az az Isten, ami visszaadja!
És igen! Áldja meg az Isten, mind a két kezével!

A cikket írta: Babenko

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. augusztus 24. 23:14
Szerintem a legtöbb amit adhattak a szeretet a tisztelet és az ÉLET. Az hiszem az Ő világukban mi valamennyien éhen halhatnánk, mert sok mindent nem tudunk és nem ismerünk abból a rendszerből és az előzőekből sem. Magam is hasonló családból való gyerek vagyok azért tudom. Igen az én édesanyám mesél, és mindent. sajnos Nekem is a rövidtávú memóriám sérült, és a régebbi dolgokra jobban emlékszem mint a közelebbiekre. Anyukám mesél és sok mindent felidéz bennem és magából is ad egyre többet abból amiben éltek. Jó lenne ha mindent le tudnék írni. Sok tapasztalat és sok érdekes dolog rejlik az Ő életükbe. Szeresd Őket amíg szeretheted, mert hidd el, ha nem lesznek fájni fog nagyon TUDOM? mert nekem a fele már nagyon nagyon fáj!!!!!!!!!
2010. június 3. 09:15
Szívmelengető ahogy írsz.
Mi már más világban élünk mint Ők mégis az igazi értékeket Tőlük kaptuk!
Köszönöm!
2010. május 30. 16:03
Köszönöm Orsolya! :)
2010. május 30. 15:33
Érdekes ez az írás és nekem tetszik!
2010. május 23. 23:04

megtekintés Válasz erre: Babenko - 2010. május 23. 22:59

Laura még nem fejeztem be! :)))

Bocsánat. Akkor várok türelmesen. :)
2010. május 23. 22:59

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. május 23. 22:52

Nem sok mindent? A lehető legtöbbet adták, ezt te is tudod. :)

Laura még nem fejeztem be! :)))
2010. május 23. 22:52
Nem sok mindent? A lehető legtöbbet adták, ezt te is tudod. :)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: