újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Csülök rakottas...

2015. november 26.

Vissza a naplóhoz

amitől szinte azonnal lecsücsültök..., kivéve azokat az ínyenceket, akik állva szeretik csinálni... bár óva intettek, ne kérkedjek, és ne más farkával verjem a csalánt, inkább olyan receptet tegyek fel, amit én találtam ki... Kárörvendőn hozzátéve: "úgy már nem is lenne olyan könnyű, ugye?"...

Bevallom másodszorra már sokkalta könnyebb lesz minden, mert addigra kitapasztalom, kiokoskodom, mitől lehet még finomabb, ami amúgy finom...

Én azért nagyra értékelem azt, aki mégis megpróbálkozik vele, mert akkor már a sajátjának tudhatja, mondhatja... akár továbbfejlesztheti, egy csipetet ebből-abból elvehet, avagy hozzátehet, de még jobb, ha előtte beszerzi a hozzávalókat...

Íme a csülökrecept! Nézzétek el nekem, csak úgy emlékezetből teszem...

Hozzávalók:

Egy magasabb falú, teflon bevonatú serpenyő, párolóedény, egy rozsdamentes, közepes nagyságú tepsi... (olyan, mint az enyém)... magyaros fűszerek és az idény zöldségei: kelbimbó, zöld-piros-sárga hegyes paprika, karfiol, (ebben a sorrendben) párolva, krumpli kihagyásával... legalább négy darab hagyma karikára vágva a végére... (nyersen ráhelyezve)... Egy nagy tejfölben egy tojás elkeverve...

Két darab kicsontozott csülök, amit először alaposan megtisztítok, a billogot levágom róla..., majd minden oldalát házi zsíron megsütögetem, forgatgatom... (egy ideig állandó felügyeletet igényel)... meg később is, hiszen ez a lelke mindennek... ezért jó, ha nem egyedül fogsz hozzá. Szokj hozzá! Mert a másik közben a zöldségekkel bibelődik (hámoz, pucol, karikára vág, rózsára szed, félbevágja a bimbóskelt) és nem egyszerre, hanem egymás után felteszi párolni (a fenti sorrendben)... a karfiol igényli a legkevesebb párolási időt...

Nem azonnal, de sózom, borsozom, jó sok fokhagymával, babérlevéllel ízesítve puhára főzöm a csülköt, annyi víz hozzáadásával, ami éppen ellepi, időközönként pótolva a hiányzó folyadékot (ami lehet egy kis sör is akár, mert elbírja és ha van, mert még nem ittad meg előle, nem bánja, egy kupica Cifra barack pálinka...
Közben a másik kezed is dolgozhat, de le is csücsülhetsz, pihenhetsz mert ez kissé időigényes, egészen addig, amikor már puha a csülök...

A legjobb része következik:

Szeletekre vágod a csülköt, a tepsiben való jó helykihasználás miatt...
Az első réteg alá öntöd a csülök szaftját, egyenletesen eloszlatva rajta, a vegyes párolt zöldség egy részét, megfelelően fűszerezve, sózva, borsozva... erre jön rá a szeletekre vágott csülök egy része, majd váltakozva, míg az egész el nem fogyott... (ki ne hagyd a karikákra vágott hagymát)... közben pöttyögethetsz rá tejfölt, de annyit meghagyva, hogy a tetejére bőven jusson. Szépen elsimítod a tejfölt és beteszed a sütőbe. Amikor az egész összesült és a tetején a (tojással elkevert tejfel) szép egyenletes rózsaszínű, el is készült a csülök rakottas...

Melegen, hidegen ajánlom!

A bejegyzést írta: zsoltne.eva

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Sanda

Jó hogy nem már virgo csülök:-)

Igy jar, az, akinek ertelmezi a szamitogepe a mondanivalojat, o maga meg nem figyel elegge. :D
Én ugyanígy készítem a "tepsis zöldséges csirkét", kivéve a tojást...De a csülköt is szeretem, csak ritkábban jutok hozzá, egyszer kipróbálom..

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Rátapintottál a lényegre! Valami hasonlót jegyeztem meg, mert hiányoltam a csülök "karakteres" ízét... helyette a kelbimbó vagy ki tudja mi érvényesült inkább... Ezt éreztem hidegen, melegen. Hát ez az! Nem érdemes!... Akkor inkább az oldalas!... Mondom én, hogy ahány ember, annyi ízlelőbimbó...

Pussz

Pontosan így van ez a dolog a bimbókkal:-)

megtekintés Válasz erre: Sanda

Appopó, Évám.

Érdemes elrontani a csülköt holmi zöldségekkel?

Barátsággal Sanda.

Rátapintottál a lényegre! Valami hasonlót jegyeztem meg, mert hiányoltam a csülök "karakteres" ízét... helyette a kelbimbó vagy ki tudja mi érvényesült inkább... Ezt éreztem hidegen, melegen. Hát ez az! Nem érdemes!... Akkor inkább az oldalas!... Mondom én, hogy ahány ember, annyi ízlelőbimbó...

Pussz

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Sanda! Hagyd ki és tegyél bele mást, apropo... kifelejtettem egy kanál mézet a csülökből, miközben párolom... és apróra vágott zöldségzöldjét, az is mehet bele... A pálinka, vagy szeszesital már csak a gúnyneve... Szóra sem érdemes! :-)

Appopó, Évám.

Érdemes elrontani a csülköt holmi zöldségekkel?

Barátsággal Sanda.

megtekintés Válasz erre: Sanda

Jó hogy nem már virgo csülök:-)

Sanda! Hagyd ki és tegyél bele mást, apropo... kifelejtettem egy kanál mézet a csülökből, miközben párolom... és apróra vágott zöldségzöldjét, az is mehet bele... A pálinka, vagy szeszesital már csak a gúnyneve... Szóra sem érdemes! :-)

megtekintés Válasz erre: emillio

Zséva édes!

Ahogy látom, te nem vagy tisztában a " kárörvendő"
szó jelentésével! Nos, akkor éppen itt az ideje, hogy
felvilágosítsalak!
Kárörvendőnek az az embert nevezzük, aki a más kárán
vagy kudarcán örömet érez, és ezt a kárvallottal érezteti!

A hozzá szólásom, miszerint - "úgy már nem is olyan könnyű"
csak a kreativitásodat akartam felszítani, hogy a
juszt is megmutatom érzésed tettekre sarkalljon!

No, most már ezt is tudod, - te pupák! (:-D)

Csókolom a málna szádat: emillio

Tudod Emillió, ahogy vesszük... Nevezhetjük, aminek akarjuk, a szándék a fontos... Nem az a lényeg, hanem, hogy kinőttem már a kísérletezgetésekből, nem idő kérdése, hanem "alapanyag" függő mindenegyes recept..., appedig drága holmi mulatságnak... Egyébként is honnan tudjam nem e valaki receptjét alkotom éppen tudat alatt és azt hiszem a sajátom... Már a csapból is receptek folynak! Én nem vagyok hiú, te fiú...

Pusszantom a kreatív készségedet...

megtekintés Válasz erre: Cathy

Kedves Eva!

Kivalo a recept! A csulok egyebkent is a kedvencem. Remelem, ratalalok a receptedre, ha majd verge csulokhoz jutok.

Jo etvagyat! :)

Jó hogy nem már virgo csülök:-)
Kedves Eva!

Kivalo a recept! A csulok egyebkent is a kedvencem. Remelem, ratalalok a receptedre, ha majd verge csulokhoz jutok.

Jo etvagyat! :)
Zséva édes!

Ahogy látom, te nem vagy tisztában a " kárörvendő"
szó jelentésével! Nos, akkor éppen itt az ideje, hogy
felvilágosítsalak!
Kárörvendőnek az az embert nevezzük, aki a más kárán
vagy kudarcán örömet érez, és ezt a kárvallottal érezteti!

A hozzá szólásom, miszerint - "úgy már nem is olyan könnyű"
csak a kreativitásodat akartam felszítani, hogy a
juszt is megmutatom érzésed tettekre sarkalljon!

No, most már ezt is tudod, - te pupák! (:-D)

Csókolom a málna szádat: emillio
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: