újabb események régebbi események további események
09:16
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
18:37
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
05:51
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
17:36
Boschzer regisztrált a weboldalra
08:38
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
15:26
Black Ice módosította a cikkét
13:09
Anyu válaszolt egy szavazásra
12:17
Black Ice új cikket töltött fel
07:32
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
07:19
gvali válaszolt egy szavazásra
06:42
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
06:37
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
16:43
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
15:06
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
06:10
Tündér módosította a naplóbejegyzését
06:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
23:49
Garminzchg regisztrált a weboldalra
20:45
Fortressnhm regisztrált a weboldalra
21:56
Sightegb regisztrált a weboldalra
19:00
Ilona új bejegyzést írt a naplójába

A hírek viszonya

2018. november 25.

Vissza a naplóhoz

Nálam a televízió, míg barátomnál a rádió szól naphosszat, mintegy háttérzajként funkcionálva, ami nem baj, szinte észre sem veszem, csak akkor kapom fel a fejem, ha valami szokatlan hírt hallok. Az egyik ilyen az volt, hogy a gyerekklinikán elromlott a mosógép, és a nővérek vitték haza kimosni az újszülöttek ruházatát.
Felkapom rá a fejem, mert bármennyire dicséretes dolog, azért nem vagyok abban biztos, hogy higiénikus a csecsemőruházat ilyetén mosása, már pusztán a szállítás miatt sem. De jön a következő hír, tizennégyezer nézőszámú futball stadiont építettek Székesfehérváron, tizennégy milliárd forintért. Tudom, hogy a két hírnek semmi köze egymáshoz! Ám akkor is motoszkál bennem a kisördög, ha én politikus lennék, akkor fontosabb lenne a megbízható, jól működő mosógépekkel ellátni a kórházakat, mintsem új stadiont építeni.
Csakhogy nem vagyok politikus, csak egy egyszerű nyugdíjas öregasszony, akit szintén megkérdeztek a gyerekvállalás kapcsán, merthogy csökken a népesség. Később láttam egy riportot a televízióban az államtitkár asszonnyal, aki a riporter kérdéseire nem igazán válaszolt, csak mondta, mint a vízfolyás az előre betanult szövegét, sőt, begyakorolt szövegét, melynek lényege az volt, hogy a népességnövekedés nem abban a népcsoportban jelentkezik, amelynél az állam bácsi szívesen látná, mert az egyetemet végzett fiataloknál kitolódik a házasságkötés és gyerekvállalás időpontja, és náluk gyakran csak egy gyermek születik, jóval harmincéves koruk után, mert első a karrier. Megengedem, ez is lényeges lehet, ámde az én kocka fejemben első helyen a lakhatási szempontok szerepelnek, második helyen a megbízható munkahely, hiszen a megélhetés az első. Mármint normál körülmények között. Az albérleti díjak az egekig érnek, önkormányzati bérleményhez pedig gyakorlatilag lehetetlenség hozzájutni, marad a lakásvásárlás lehetősége, amely az esetben sem könnyen megoldható feladat, ha a fiatalok rendelkezésére áll a CSOK. Míg vidéki településeken akár hétmillióért is megvásárolható egy százhúsz négyzetméteres, komfortos és szigetelt lakóingatlan, takaros telekkel, addig Budapesten fele akkora új építésű lakásért akár negyvenmilliót is elkérhetnek, sőt, a szabvány kétszobás lakótelepi használt panelek árai is harmincöt millió körül járnak. Ahol a szülők anyagilag nem tudják támogatni a fiatalokat, ott szinte reménytelen a lakáshoz jutás.
Ha már érintettem az oktatási rendszert, akkor muszáj megemlítenem néhány szemet szúró tendenciát. Gyakorlatilag megszűnt a szakmunkás képzés, mert azt nem nevezném annak, hogy szakközépiskolában hetente egy napot szentelnek a szakma megtanulásának. Miért nem érettségi után tanítják a szakmát két-hároméves intenzív oktatással? Miért lesznek a felsőfokú tanulmányok tandíjhoz kötöttek? Fizetős főiskolai és egyetemi tanulmányokat nem engedheti meg minden fiatal magának. Vagy ez lenne a cél?
Aztán ott a kutak felülvizsgálata. Alsó hangon százhúszret kellene befizetni, hogy megvizsgálják az arra hivatottak, hogy nyolcvan méternél kisebb mélységű a kút. Könyörgöm a nagyszüleimtől örökölt ingatlanokban ott vannak a ma már nem használt, de be sem temetett kutak. Gyerekkoromban kerekes kúton húzták a vizet, abból itatták a jószágokat, abból mostak. Vajon ennek a felmérésnek csak újabb adó megfizettetése a célja?
Jó, csak morgok magamban, ahelyett, hogy naphosszat a kávémat szürcsölgetném, nézném a televízióban a népbutító sorozatokat, s nem érdekelne a világ, mert ma már nem divat gondolkodni, egyébként is felesleges eltartott vagyok, annak ellenére, hogy négy évtizededen át dolgoztam, fizettem az adókat, melyből ingyen tanulhattak azok, akik ma minden fillért megpróbálnak kihúzni az üres zsebünkből.

A bejegyzést írta: Yolla

Hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: