Káposztasaláta
2015. március 5.
A délutánomat káposztasaláta készítésével töltöttem. Itt a kisboltban nagyon szép káposztát kaptam.Nagyon szeretem.
Valahányszor csinálom, mindig eszembe jut gyerekkori történetem. Anyám gyakran csinált káposztasalátát a vitaminok miatt, de amikor kitette az asztalra, apám rögtön megszólalt: -Kecskének való! Én nagyon apás gyerek voltm, lestem minden szavát, így én is azonnal kijelentettem-kicsit bizonytalan hangon: kecskének való. Közben folyt a könnyem, anyám csak mosolygott..
Ma szép idő volt, csak hideg, de a délelőttömet kint töltöttem, nagyon jó volt.
KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók:
1 fej fejeskáposzta
só
2 ek cukor
2 ek (enyhe) ecet
1 tk egész köménymag
őrölt bors
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit leszedjük, a többit négy részre felvágjuk, torzsát kivágjuk. A káposztát ezután vékony szeletekre vágjuk (illetve kézzel vagy géppel lereszeljük).
A szeletelt káposztát egy nagyobb tálba tesszük, besózzuk (1 kg reszelt káposztára kb. 1 ek só arányban), és állni hagyjuk (néha közben felrázzuk).
Ha a káposzta már levet engedett és puhult, hozzákeverjük a cukrot, ecetet, köménymagot és borssal fűszerezzük. Azonnal is fogyasztható, de tárolhatjuk (korlátozott ideig) jól záródó steril üvegekben vagy légmentesen zárható tároló edényekben, hűvös helyen, illetve hűtőszekrényben.
A bejegyzést írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Ilona
Ha nagyobb fej káposztám van, annak a jó negyedét lereszelem és készre megcsinálom a cvekedlihez való káposztát, majd lefagyasztom.Gyakran ugyanebből rétest is csinálok réteslapból, pillanatok alatt elkészül..
Válasz erre: zsoltne.eva
Nem tudom miért volt ez, de valahányszor a vendéglőbe választani lehetett a saláták közül én mindig káposztasalátát kértem... hajszálvékonyra volt szeletelve, pici hagyma benne és inkább édes volt, mint savanyú. Imádtam...
Azóta is nagyon szeretem! :-)
Válasz erre: Sanda
Én a káposztás tésztát is nagyon szeretem,magyarul káposztás cvekedlit.
Azóta is nagyon szeretem! :-)