újabb események régebbi események további események
00:00
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
05:34
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
01:59
RobertNup regisztrált a weboldalra
07:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:14
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:52
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Októberi kerti munkák!

2022. október 2.

Vissza a naplóhoz

Most már érezhetően ősz van, nemcsak a nappalok rövidülnek ijesztő sebességgel, és a hőmérséklet csökken, hanem az egész természet kezd befelé fordulni. A betakarítás mellett az ősz a tavaszra készülődés ideje is.

A zöldségesben a sárgarépa és a petrezselyem gyökereit szeptember végén, október elején szedhetjük fel. Kizárólag ép, egészséges gyökereket tároljunk, mert a sérülteket a tárolóban feketerothadás, lágyrothadás, gumóvarasodás könnyen megtámadhatja, és tavaszig az egész mennyiséget megfertőzheti. Pincében, homokba rétegezve a legjobb tárolni.

Októberben továbbra is vethetünk még spenótot, petrezselymet, őszi fokhagymát. Utóbbi nem szereti a laza talajokat, inkább a réti öntés vagy agyagtalajt.

Gyümölcsszüretnél tartsuk be, hogy a termést ne szedjük harmatos állapotban. Valamint szüret közben, vagy közvetlenül utána válogassuk át. Hosszabb ideig csak kocsánnyal szedett, sérülésmentes gyümölcs tárolható. A téli alma és körte utóérő, ezért a fogyasztási érettség előtt kell szedni, hogy azután fokozatosan érje el a fajtára jellemző színt, ízt, állományt.
Általában az érettebben szedett gyümölcs kevesebb ideig tárolható, viszont, ha túl éretlenül szedjük, sosem lesz jóízű. Vegyük figyelembe, hogy a fajtára jellemző mértetet elérte-e, és hogy könnyen lejön-e a termőnyársról.

A lehullott leveleket október végén gyűjtsük össze, komposztáljuk vagy takarjuk vele a cserjék, fák tövét. Én sokszor ott hagyom helyben, tavaszra lebomlik, sőt másoktól is elfogadom zsákban a mélymulcshoz.

Ha beteg volt a növény, célszerűbb lehet elégetni. A fák alatti területet ássuk fel, így az ott maradó kártevők áttelelését megakadályozzuk. A gyümölcsmúmiákat szedjük le a fákról, szintén semmisítsük meg, így sok betegséget megelőzünk. Most még lemetszhetjük a moníliás ágakat, ha eddig nem tettük. Lombhullás után nehezebb észrevenni ezeket.
A fákat lombhullás után réztartalmú szerrel permetezzük le.

Nagyobb termetű gyümölcsfák, díszfák és díszcserjék elepítéséhez meg kell várni a teljes lombhullást, a hajtások, rügyek beérését. De az ültetőgödröket már ki lehet ásni. Így a novemberi hidegben, a csemetét csak be kell állítani a helyére.

Októberben kezdhetjük a dió, mogyoró, mandula szüretelését. A diófa ágait a babonával ellentétben nem szabad bottal verni, mert megsértjük a termőrügyeket.
Tisztítás után néhány hétig szárítsuk vékonyan kiterítve mielőtt zsákba tessszük. A mandula évekig is eltárolható így.

Betakaríthatjuk a birset és a naspolyát is, bár akár várhatunk ezzel egy hónapot is, mert ezeknek nem árt a kisebb fagy.
A birs hónapokon keresztül eláll, hűvös, szellős helyen, de birsalmasajtot is készíthetünk belőle.

Néhány csemegeszőlőnk nagyon jól tárolható, pl a Teréz, Pölöskei Muskotály, Afuz Ali, Itália, Téli Muskotály.
A tároláshoz 2-10°C-os, 80-85%-os páratartalmú pince az ideális, de a kamra is megteszi.
Az aggatást úgy végezzük, hogy a kocsánynál fogva, egy vízszintesen kifeszített huzalra aggatjuk. Másik lehetőség, hogy a vesszővel vágjuk le, és azt állítjuk egy üveg vízbe.

Jó munkát!

És még nem is mondtam el mindent!
http://www.felesegek.hu/cikkek/mindennapjaink/kerteszkedes-a-haz-korul/oktoberi-kerti-munkak_3218

A bejegyzést írta: Tündér

Hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: