újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Születésnaposok

2012. március 5.

Vissza a naplóhoz

Pier Paolo Pasolini

1922. március 5. – én született (Bologna) olasz író, költő, teoretikus és filmrendező (†1975. november 2.)

A szélesebb közönség – főleg Magyarországon – inkább filmrendezőként ismeri. Egyike a XX. század legjelentősebb és legsokoldalúbb művészeinek, aki mind magánéletével, mind pedig művészeti tevékenységével örökös viták és támadások kereszttüzében állt.

Élete egyik meghatározó tragédiája volt öccse, Guido tragikus halála: a Wehrmacht ellen partizánként harcoló 18 éves ifjút jugoszláv partizánok ölték meg 1945-ben, tévedésből.

1945 és 1949 között Friuli tartomány egyik kisvárosában, Casarsában tanított diplomája megszerzése után. Ez az időszak hozta közel az egyszerű emberek szinte már archaikus világához, amelyhez megannyi művében – például Az Élet trilógiája filmjeiben is – egyre reménytelenebbül próbált visszatérni.
Édesanyjával 1949-ben Rómába költözött. 1963-ban, A túró című rövidfilmje forgatásán találkozott Ninetto Davolival, aki legbizalmasabb barátja, szerelme és filmjeinek állandó szereplője lett.

Magyarországon jószerivel ismeretlen Pasolini írói-költői tevékenysége, pedig figyelemre méltó, hogy milyen sokoldalú volt írói tevékenysége: alkotott a novella, a regény, a dráma, a költészet, a kritika és a publicisztika területén. Ha ehhez hozzávesszük a nyelvelméletet és a filmművészetet, akkor láthatjuk, hogy sokkal szélesebb univerzumban alkotott, mint általában az írók és költők, munkásságának részterületei pedig állandó kölcsönhatásban álltak.

Provokatív alkotásai miatt gyakran összetűzésbe került a cenzúrával. Tabukat nem ismerő szókimondása következtében az olasz kulturális élet egyik leghevesebben bírált alakja lett, akit jobb- és baloldal egyaránt támadott. E támadásokat ráadásul a művész nyíltan vállalt homoszexualitása is táplálta. 1975. november 1-jéről 2-ra virradó éjjel, tisztázatlan körülmények között gyilkolták meg az ostiai tengerparton.

Néhány filmje:

- Mamma Róma (Mamma Roma) 1962
- Oidipusz király (Edipo re) 1967
- Médea (Medea) 1970
- Dekameron (Il Decameron) 1971
- Canterbury mesék (I racconti di Canterbury) 1972
- Az Ezeregyéjszaka virágai (Il fiore delle mille e una notte) 1974

Díjai a filmjeiért:

- Arany Medve-díj
- Arany Oroszlán-díj
- Arany Pálma-díj
- BAFTA-díj
- Ezüst Medve-díj
- Ezüst Szalag-díj

Köszönjük Pier Paolo Pasolininek fáradhatatlan munkáját a művészetek terén.

Kép:internet
Infó: wikipédia

Ma John Frusciante köszöntöm egy videóval a Red Hot Chili Peppers gitárosát, valamint minden ma ünneplőnek Boldog Születésnapot!

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

 
Puszi!
Xaide
Köszönjük Xaide!

Pussz, Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: