újabb események régebbi események további események
15:19
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
14:29
DlYqhrRSVfi regisztrált a weboldalra

Születésnaposok

2012. március 6.

Vissza a naplóhoz

Michelangelo Buonarroti

1475. március 6-án született itáliai festőművész, szobrászművész, műépítész (†1564. február 18. )

Bár önmagát mindig szobrásznak tartotta, nemcsak a szobrászatban, hanem a festészetben, az építészetben és a lírában is maradandót és jelentőset alkotott. Művészete eltér kora, a reneszánsz virágkorának művészetétől: hiányzik belőle az a harmónia, derű, elegancia, amely Leonardo da Vinci vagy Raffaello műveit jellemzi. Különc, magányos, önmarcangoló személyisége, amely állandó harcban állt önmagával és a világgal, arra késztette, hogy keserűségét szobraiban, verseiben örökítse meg ma is borzongató erővel. Alakjai általában tragikus hősök, akik a művészhez hasonlóan korlátaik közül igyekeznek kitörni. Életének tragédiája, hogy monumentális tervei közül nagyon kevés valósult meg teljes egészében.

Szülei elszegényedett nemesemberek voltak, 13 éves volt, amikor a család Firenzébe költözött. Itt festőtanoncnak állt, aztán a Medici udvarba került és ott megismerkedett a kor haladó szellemével. Ott töltötte Michelangelo ifjúkorát 1492-ig, Lorenzo il Magnifico haláláig. Ezt követően nagy hatást gyakorolt rá Savonarola, (a tüzes szónoklataival a világi gondolkodás ellen, isten és a teoretikus szellem felé vezette) s e kettősség, őrlődés egész életében jellemző volt rá. Ebből fakadnak a mély feszültségek munkáiban.

Miután a Medici családot elűzték Velencébe, Bolognába, majd Firenzébe utazott. Itt alkotta a híres Dávid szobrot. E város otthont adott a kor három legnagyobb mesterének ekkor, Leonardo da Vincinek, Raffaellonak és Michelangelonak is. A két másikat nem kedvelte, számára mindketten a nagyvilági, optimista életfelfogás képviselői voltak a siralom völgyében.

1505-től II. Gyula pápa szolgálatában állt, de valódi nagy tervei nem valósulhattak meg, viszont ekkor születtek azok a munkái, melyek ma is világhírűvé teszik. A freskók a Sixtus-kápolnában, Mózes szobor, Piéta és a Mediciek síremléke. Modelljei kizárólag férfiak voltak, ezek érezhetőek is minden (női) alakján. Vallásossága azonban nem engedte, hogy nyiltan botrányos homoszexualitásba keveredjen.

Hosszú élete során elveszített mindenkit, egyedül maradt, de utolsó órájáig erős volt, telve akarattal. Halála előtt is egyfolytában dolgozott, sajnos saját síremlékét melyet 1550 és 1555 között faragott végül befejezetlenül hagyta, sőt darabokra törte. Helyreállították később, és 1722-ben a firenzei dómba került.

Köszönjük Michelangelo Buonarroti sokoldalú művészetét, mellyel megajándékozta az utókort!

Kép:internet
Infó: wikipédia

Ma egy fiatal énekesnőtől hoztam videót, Istene éltesse Nguyen Thanh Hient és minden ma ünneplőt is!

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

 
Igen, korszakalkotóak és meghatározóak.
Köszönöm
Xaide
Köszönjük Xaide, nagy nevek ismét!

Pussz, Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: