Kedvenc recept!
2024. január 14.
Meggyes vargabéles
1 csomag 8 lapos réteslap
500 g túró
320 g tejföl (1 nagy pohár)
5 tojás
250 g cérnametélt
150 g cukor
2 csom. vanillincukor
3 marék meggy
1 kávéscsészébe olaj a réteslapok és a tepsi kikenéséhez
1 kis só a tészta főzővizébe
A meggyet kimagozom és félreteszem, és a cérnametéltet felteszem egy kis sóval főni a forrásban lévő vízbe.
Közben a tojások sárgáját különválasztom a fehérjéktől és a fehérből kemény habot verek gépi habverővel.
A tojássárgákhoz hozzáadom a cukrot, vanillincukrot, túrót és a frissfölt és összekeverem vele. Tejföl is tökéletesen jó a frissföl helyett.
A tészta közben megfő, leszűröm és hideg vízzel leöblítem, hogy ne legyen forró. Utána ezt is a túrós masszához adom, majd a végén a tojásfehérjehabot is óvatosan hozzákeverek.
Egy magas falú tepsit vékonyan ecsettel kiolajozok, majd leterítem az első réteslapot. A felesleges részt levágom róla. Ez egy téglalap alapú tepsi, mert a gáztepsim nem elég magas falú, és a maradékot nem akartam kidobni, ezért egy őzgerincformát is elkezdtem vele kibélelni.
Négy darab réteslapot tettem alulra, minden lapot megolajoztam, így jött rá a következő, kivéve a negyediket, mert arra jött a túrós-tésztás massza. Az őzgerincformát félig töltöttem vele és az összes többit a másik tepsibe öntöttem. Ezt elegyengettem, majd a tetejére elosztottam a magozott meggyet. Nekem van a fagyasztóban, de ha befőttel van tartósítva a meggy az is jó.
Erre rásimítottam egy réteslapot, majd olajoztam az ecsettel és rátettem a maradék hármat is. A tepsiről kilógó széleket levágva, azokkal az őzgerincformában lévőt is ugyanígy befedtem.
Előmelegített sütőben közepes lángon kisütöttem, kb 20 perc alatt, míg aranybarna nem lett a felső réteslap. Felszeletelés után porcukorral megszórva tálaljuk.
A bejegyzést írta: Tündér
Hozzászólások
Ehhez a bejegyzéshez senki nem írt hozzászólást.