Élet módi privát szemmel 2.
Látogatók száma: 55
Cukor és amiben benne van még
Ma eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a játszótéren milyen sokat és sokan majszoltuk játszás közben az akkori nutellánkat, ami nem volt más, mint a cukros, zsíros kenyér. Imádtuk. Anyám jó nagy karaj fehér kenyeret szelt, megkente disznózsírral és a cukrozást rám bízta. Persze én, jó vastagon rászórtam az édes port és azt gondoltam, hogy ennél finomabb nincs is a világon.
Mosolygok rajta, de egyúttal el is szörnyülködök, hogy milyen egyszerűen meg lett alapozva a túlsúly, a fogászati problémák és a még ki tudja mi minden. Senki nem gondolkodott vagy nem tudta, hogy a cukor a fehér méreg és ne adjuk a gyerekeknek, sőt a felnőttek se fogyasszák úton útfélen.
Nem okolok senkit ezért, hiszen abban az időszakban nem voltunk ellátva ennyiféle információs csatornával, így honnan is tudhattuk volna. Minket a Dunántúli Napló és a Mecseki Bányász újságokon kívül csak a három csatornás tévé kötött össze a külvilággal, ahol nem igen az egészséges táplálkozás volt a vezér fonal.
Nagycsaládosok lévén, anyám úgy alakította ki a heti ebéd menüt, hogy laktató legyen, ezért legalább háromszor valami tartalmas leves és kelt tészta került az asztalra. Hús csak hétvégén volt, a többi napot pedig főzelékkel ütötte el.
Akkoriban még nem volt ennyi választék a lisztekből sem, így ettük, ami volt, a fehér lisztet. Ki foglalkozott azzal, hogy a finomított liszt is cukorrá alakul a szervezetben és jó gyorsan megemeli a vércukrot. Hiába kutakodok az emlékeimben a teljes kiörlésú, mint fogalom soha nem került szóba.
De sem a rozs, sem a kukorica, sem az egyéb liszt fajták sem voltak ismeretesek, nem is emlékszem, hogy a boltban lehetett-e kapni? Talán valami malomipari szakboltban bizonyára voltak ilyenek.
Szóval, ami a lényeg, hogy ez a fránya cukor végigkísérte az életemet és így a derekán, amikor bizony baj van, kellett ráébrednem, hogy mit tettem a saját testemmel akár tudatosan, akár tudattalanul.
Ma már tudom, hogy a cukor a lisztfélék és a keményítős ételek mekkora kárt okoznak az emberi szervezetnek, ezért evidens, hogy a gyógyulás egyik alapja számomra ezek elhagyása vagy minimálisra csökkentése az étrendemből, étrendemben.
Ma már egyértelmű az is, hogy a cukroknak számtalan formája van, pl. a gyümölcscukor is, a sok finom gyümölcsben, amit fruktóznak hívnak és nem mindenki képes tolerálni.
Akinek a szénhidrát anyagcseréje jól működik, az talán nem is érti milyen nehéz mindezeket az ételeket likvidálni, mert csupa finomságról beszélünk és a nagy gyermekkori kedvencekről való lemondással jár.
A fogyásom is a cukor megvonás, elhagyás eredményeként jött létre. , ami nem százszázalékos, hiszen napi egy almával beviszek egy kis fruktózt és az alternatív lisztekkel is kerül feldolgozásra.
Amikor a vércukrommal kiderült, hogy probléma van, akkor az első lépésem az volt, hogy napi ötszöri, azonos időben zajló, pici étkezésekre bontottam a táplálkozásomat. Fokozatosan elhagytam a cukrot, és amit a menümben benne hagytam, pl. pici fruktóz illetve a lisztekben rejlőt, azokat akkor fogyasztom, amikor a hasnyálmirigy jobban tolerálja. Akit érdekelhet ez a téma, böngésszen olyan oldalakon, ahol a lassú felszívódású szénhidrátokról írnak, illetve ha már gond van, feltétlenül dietetikussal konzultálva kezdjen leállni a cukorevésről.
A saját tapasztalatom,az az, hogy a fogyás mellett, pozitív eredmény még, hogy csökkent a gyulladás a szervezetemben, hiszen az erjedést, mint emésztési folyamatot kerülöm ennek az alapanyagnak a drasztikus lecsökkentésével.
De az élet édesség nélkül, az édes íz nélkül semmit nem ér. Nem igaz?
Kevés édességet eszem, de van egy két kedvencem, amit hetente egyszer szoktam készíteni, íme, az ígért receptek:
Kókuszos keksz
2 tojás, csipet só, vanília aroma, édesítő = stevia vagy kókuszvirág cukor=, 10 dkg kókuszreszelék
A tojásokat az aromával, a sóval, az édesítővel krémesre keverem, majd hozzáadagolom a kókuszreszeléket és kanállal ráadagolom sütő papírra. 170 fokon, 15 perc alatt megsül, kb. 9 darab keksz lesz belőle.
Kakaós keksz
2 tojás, csipet só, 3 evőkanál zabpehelyliszt, 3 evőkanál édesítő, 2 evőkanál kakaópor vagy karobpor,
Az összetevőket összekeverem, majd sütőpapírra helyezem kanállal vagy lehet muffin sütőbe is tenni.
170 fok, 15 perc és 9 db keksz
Palacsinta
1 banán, 2 tojás
Az összetevőket kikeverem, és kisebb palacsintasütőben kisütöm, kókusz zsírban. Kb. 5-6 db lesz belőle, édesítést nem igényel.
Rozs pogácsa lilahagymával
Fél kiló rozsliszt, 1 sütőpor, 2 teáskanál só, 5 dkg libazsír, 2 tojás, 1 fej lilahagyma
Összegyúrom és egy órára hűtőbe teszem, majd kiszaggatom, megkenem tojással és 200 fokon fél óra alatt kisütöm. kb. 20 db van belőle
A cukorról sok mindent lehetne írni még, de nyilván ezzel az írással nem az a célom, hogy valami orvosi szakdolgozatot kreáljak, csupán a személyes tapasztalataim egy egy szeletére szeretnék rávilágítani.
A következő életmódi írásomban a gyümölcsökről írok, mert bizony nem biztos, hogy mindet érdemes előnyben részesíteni,ha fogyni akarunk vagy csak gyógyulni vagy mindkettőt.
A cikket írta: herdika
Hozzászólások
Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.