újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Élet módi privát szemmel 2.

Látogatók száma: 55

Cukor és amiben benne van még

Ma eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a játszótéren milyen sokat és sokan majszoltuk játszás közben az akkori nutellánkat, ami nem volt más, mint a cukros, zsíros kenyér. Imádtuk. Anyám jó nagy karaj fehér kenyeret szelt, megkente disznózsírral és a cukrozást rám bízta. Persze én, jó vastagon rászórtam az édes port és azt gondoltam, hogy ennél finomabb nincs is a világon.

Mosolygok rajta, de egyúttal el is szörnyülködök, hogy milyen egyszerűen meg lett alapozva a túlsúly, a fogászati problémák és a még ki tudja mi minden. Senki nem gondolkodott vagy nem tudta, hogy a cukor a fehér méreg és ne adjuk a gyerekeknek, sőt a felnőttek se fogyasszák úton útfélen.

Nem okolok senkit ezért, hiszen abban az időszakban nem voltunk ellátva ennyiféle információs csatornával, így honnan is tudhattuk volna. Minket a Dunántúli Napló és a Mecseki Bányász újságokon kívül csak a három csatornás tévé kötött össze a külvilággal, ahol nem igen az egészséges táplálkozás volt a vezér fonal.
Nagycsaládosok lévén, anyám úgy alakította ki a heti ebéd menüt, hogy laktató legyen, ezért legalább háromszor valami tartalmas leves és kelt tészta került az asztalra. Hús csak hétvégén volt, a többi napot pedig főzelékkel ütötte el.

Akkoriban még nem volt ennyi választék a lisztekből sem, így ettük, ami volt, a fehér lisztet. Ki foglalkozott azzal, hogy a finomított liszt is cukorrá alakul a szervezetben és jó gyorsan megemeli a vércukrot. Hiába kutakodok az emlékeimben a teljes kiörlésú, mint fogalom soha nem került szóba.
De sem a rozs, sem a kukorica, sem az egyéb liszt fajták sem voltak ismeretesek, nem is emlékszem, hogy a boltban lehetett-e kapni? Talán valami malomipari szakboltban bizonyára voltak ilyenek.
Szóval, ami a lényeg, hogy ez a fránya cukor végigkísérte az életemet és így a derekán, amikor bizony baj van, kellett ráébrednem, hogy mit tettem a saját testemmel akár tudatosan, akár tudattalanul.

Ma már tudom, hogy a cukor a lisztfélék és a keményítős ételek mekkora kárt okoznak az emberi szervezetnek, ezért evidens, hogy a gyógyulás egyik alapja számomra ezek elhagyása vagy minimálisra csökkentése az étrendemből, étrendemben.
Ma már egyértelmű az is, hogy a cukroknak számtalan formája van, pl. a gyümölcscukor is, a sok finom gyümölcsben, amit fruktóznak hívnak és nem mindenki képes tolerálni.
Akinek a szénhidrát anyagcseréje jól működik, az talán nem is érti milyen nehéz mindezeket az ételeket likvidálni, mert csupa finomságról beszélünk és a nagy gyermekkori kedvencekről való lemondással jár.

A fogyásom is a cukor megvonás, elhagyás eredményeként jött létre. , ami nem százszázalékos, hiszen napi egy almával beviszek egy kis fruktózt és az alternatív lisztekkel is kerül feldolgozásra.
Amikor a vércukrommal kiderült, hogy probléma van, akkor az első lépésem az volt, hogy napi ötszöri, azonos időben zajló, pici étkezésekre bontottam a táplálkozásomat. Fokozatosan elhagytam a cukrot, és amit a menümben benne hagytam, pl. pici fruktóz illetve a lisztekben rejlőt, azokat akkor fogyasztom, amikor a hasnyálmirigy jobban tolerálja. Akit érdekelhet ez a téma, böngésszen olyan oldalakon, ahol a lassú felszívódású szénhidrátokról írnak, illetve ha már gond van, feltétlenül dietetikussal konzultálva kezdjen leállni a cukorevésről.

A saját tapasztalatom,az az, hogy a fogyás mellett, pozitív eredmény még, hogy csökkent a gyulladás a szervezetemben, hiszen az erjedést, mint emésztési folyamatot kerülöm ennek az alapanyagnak a drasztikus lecsökkentésével.
De az élet édesség nélkül, az édes íz nélkül semmit nem ér. Nem igaz? 
Kevés édességet eszem, de van egy két kedvencem, amit hetente egyszer szoktam készíteni, íme, az ígért receptek:

Kókuszos keksz
2 tojás, csipet só, vanília aroma, édesítő = stevia vagy kókuszvirág cukor=, 10 dkg kókuszreszelék
A tojásokat az aromával, a sóval, az édesítővel krémesre keverem, majd hozzáadagolom a kókuszreszeléket és kanállal ráadagolom sütő papírra. 170 fokon, 15 perc alatt megsül, kb. 9 darab keksz lesz belőle.

Kakaós keksz
2 tojás, csipet só, 3 evőkanál zabpehelyliszt, 3 evőkanál édesítő, 2 evőkanál kakaópor vagy karobpor,
Az összetevőket összekeverem, majd sütőpapírra helyezem kanállal vagy lehet muffin sütőbe is tenni.
170 fok, 15 perc és 9 db keksz

Palacsinta
1 banán, 2 tojás
Az összetevőket kikeverem, és kisebb palacsintasütőben kisütöm, kókusz zsírban. Kb. 5-6 db lesz belőle, édesítést nem igényel.

Rozs pogácsa lilahagymával
Fél kiló rozsliszt, 1 sütőpor, 2 teáskanál só, 5 dkg libazsír, 2 tojás, 1 fej lilahagyma
Összegyúrom és egy órára hűtőbe teszem, majd kiszaggatom, megkenem tojással és 200 fokon fél óra alatt kisütöm. kb. 20 db van belőle

A cukorról sok mindent lehetne írni még, de nyilván ezzel az írással nem az a célom, hogy valami orvosi szakdolgozatot kreáljak, csupán a személyes tapasztalataim egy egy szeletére szeretnék rávilágítani.
A következő életmódi írásomban a gyümölcsökről írok, mert bizony nem biztos, hogy mindet érdemes előnyben részesíteni,ha fogyni akarunk vagy csak gyógyulni vagy mindkettőt.

A cikket írta: herdika

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: