újabb események régebbi események további események
11:17
medikak regisztrált a weboldalra
16:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
15:35
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Élet módi privát szemmel

Látogatók száma: 42

Cukor nélkül mit érek én?

A minap elsétáltam egy nemrég nyitott fagyizó előtt és elvarázsolt az a színorgia, az ötletesebbnél ötletesebb fagyi nevek, a dekoráció. Egy évvel ezelőtt bizonyára rávetettem volna magam a hűtőpultra kiforgatva a zsebeimet, hogy mindenféle finomsággal hűtsem az ízlelőbimbóimat. Ma csak konstatáltam azt az eleganciát, azt a csábításnak kreált marketinget, amitől hosszú sorokat várnak a stand előtt. Semmi késztetést nem éreztem, hogy én innen bármit is enni akarok. No, nem az ő hibájuk, hiszen gyönyörű lett az üzlet, de közel egy éve semmi olyant nem iktatok az étkezésembe, amiből ezek a csudaságok készülnek.

Életem legnagyobb projektjébe kezdtem bele, életmódot váltok. Tudom, hogy ez most nagyon divatos, de engem egészen más okok inspiráltak. Amíg egészséges az ember, vagy annak hiszi, magát nem törődik magával, nem foglalkozik a testével. Sok mindenre könnyebb legyinteni, nem fontosak, hiszen nincs miért, hogy azok legyenek. Aztán jön valami, egy negatív megjegyzés, egy herceg fehér lovon, rosszabb esetben egy betegség, és ha akarjuk, ha nem foglalkozni kell magunkkal.

Nekem a szabad döntés, hogy váltok, egybeesett egy tragikus eseménnyel, ami teljesen felborította a szervezetemet, mint mentálisan, mint egészségileg, így a szabad akarat már kényszerű döntéssé alakult.
Egyszerűen jobban akartam érezni magamat. Sok tünet, mint a magas vérnyomás, a cukor,a fejfájás,a fáradtságérzés ,a depresszió mind mind előbukkant és én csak vergődtem alattuk. Tudatosan meg akartam szabadulni ezektől és a trauma ellenére élni akartam úgy, ahogy azelőtt.

Ép testben, ép lélek gondolatát követve, először a testem rendbetételével kezdtem a váltást. Amit kézenfekvőnek találtam, az az, hogy az étkezésemet alakítom át úgy, hogy éhezés nélkül olyan alapanyagokhoz jusson a szervezetem, amelyekből építkezni, átalakulni,újra szabályosan működni tudjon.

Az első ilyen alapanyag, melyet kiiktattam az étrendemből az a mindennemű cukor volt.
Kidobtam a kristálycukrot a konyhámból, kiszedtem a hűtőből a cukrot tartalmazó ételeket-alig maradt ott valami- és elkezdtem olyan receptek után kutatni, amelyekbe nem kell cukor, bejártam a bio boltokat, cukorhelyettesítő alternatívákat megismerni.
Végül is rátaláltam a steviára és a kókuszvirág cukorra. A stevia növényi eredetű, glikémiás indexe 0.
Ez azt jelenti, hogy a vércukor szintjének emelkedésére nincs hatással. A kókuszvirág cukor enyhén karamelles utóízével, egy táblázat alapján 35-ös glikémiás indexel, rendelkezik, ami még az alacsonynak, lassú felszívódásúnak mondható.
Nem vagyok szakember, ezért ne várjatok tőlem szakmai megfogalmazásokat, de a glikémiás index az a mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy a szénhidrát a nullához képest milyen gyorsasággal emeli meg a vércukorszintet, illetve, ha a cukor 100-as indexű, akkor ahhoz képest a többi tápanyag milyen mértékben emeli meg a vér cukor szintjét. Azt tudjuk, hogy a hirtelen emelkedés és az utána való lezuhanás sem jó a szervezetünknek, ezért az a célszerű, ha egész nap közel azonos szinten tartjuk.
Akinek problémája van a szénhidrát anyagcseréjével ildomos ezt figyelembe venni.

Szóval, mivel a cukrommal volt egy kis minimális kilengés,aminek voltak tünetei, ezért a cukor elvonás volt az első,amit meg kellett tennem. S hogy milyen jól tettem!
Persze, azért ez nem olyan egyszerű, mert sajnos, ha hírtelen teljesen elhagyjuk, akkor a szervezet jelez, vannak bizonyos elvonási tünetek, hiszen majdnem olyan, mintha drogoznál, ezért csak lassan szabad ezt megtenni.
Nekem egészen jól sikerült, hiszen a kefir, némi sajt tartalmazott annyi cukrot, hogy a hiányától ne legyek rosszul.
Egy csomó új információval lettem közben gazdagabb, mert onnantól kezdve bújtam a könyveket a témával kapcsolatban.
Így tanultam meg azt is,hogy bizony sok rejtett cukor is van,így le kellett mondanom a krumpliról és a kukoricáról is,hiszen a keményítőt tartalmazó ételek is cukorvegyületeket tartalmaznak és bizony minél nagyobb a feldolgozása,annál gyorsabban emeli a vércukrot.
Így innentől kezdve a köretem a zöldség lett.

Még nagyon az elején voltam a váltásnak, még csak a cukor került a kukába és már a hosszú évek óta áhított fogyás, nem várt méreteket öltött.
A tragikus esemény után az örömforrások egyik első okozója a cukor volt, édes lett az életem, de nélküle.

S hogy cukor nélkül mit érek én? Magamnak hihetetlen sokat, mert döntöttem, mert megcsináltam, mert jobb lettem, mert élek, mert a testem örül, hogy én lakom benne.

A cukros témát folytatom,a következő jegyzetemben recepteket is írok, hogy mivel elégítem ki édesség vágyamat cukor nélkül.

Addig is köszönöm, hogy olvastok.

FogyókúraBlog.hu szerint:
A Glikémiás-index ( GI ) az az adat mely megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel szervezetünkben.
Kezdetben a cukorbetegek diétájánál alkalmazták, de a fogyókúra ill. az egészséges életmód követőinek is segítséget nyújt.
Megkülönböztetünk alacsony ( 55 alatti ), közepes ( 55-69 között ) és magas ( 70-100 közötti ) Glikémiás indexű ételeket.

A cikket írta: herdika

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

fordított időrendi sorrend

Volt bátorságod váltani(még ha muszájból is) és ehhez csak gratulálni tudok!És mint írod,érzed is a változást,ez a plusz ajándék.Sok sikert a továbbiakhoz és érezd még sokáig jól magad a bőrödben:)
Puszi Ági

megtekintés Válasz erre: Anyu

Volt bátorságod váltani(még ha muszájból is) és ehhez csak gratulálni tudok!És mint írod,érzed is a változást,ez a plusz ajándék.Sok sikert a továbbiakhoz és érezd még sokáig jól magad a bőrödben:)
Puszi Ági

Nagyon köszönöm, Ági! Számomra most az egyik legfontosabb dolog az életemben!!!:)

Puszillak!
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: