újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Életstratégia 2.

Látogatók száma: 75

A fizikai testünket hogyan tartsuk karban? És a lelkünket?

Néhány tipp, már ami a növényeket és fűszernövényeket illeti. Minden háztartásban használunk számtalan növényt, ételízesítésre stb. Nem véletlenek ezek, minden növénynek mellékhatása van, jó is rossz is. Többnyire jó, ha helyesen használjuk.

A konyhában leggyakrabban használt zöldség a burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén kolompér, krompé vagy pityóka (Erdélyben). Jól ismerjük, a legkülönfélébb módokon készítjük el, levesben, köretként, sütve stb. Kb 5000 éve termesztjük. E nagy múltra visszatekintő gumó rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz ( B, C, A, K, Kálcium, Vas, Foszfor, Magnézium, stb.) A gyógyhatása azonban ennél kevésbé ismert. A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak. Ecuadori utam alkalmával (egyébként Peruból származik a növény) tapasztaltam a burgonya sokszínűségét, ellátogattam egy piacra is, ahol számomra eddig ismeretlen színűekkel is találkoztam. A zöldségpiac forgatagában talán ez volt a legegyszerűbben felismerhető növény. Az íze is ugyanolyan, az elkészítése is, bár nem találkoztam sehol a nálunk sűrűn fogyasztott petrezselymes burival. Tény hogy ott a petrezselyem is más, először a repülőn ízleltem meg, olyan nagyjából mint a lestyán, erős, telt, domináns íze van.
(www.wikipedia)

A másik kedvelt növényünk a paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény. Tartalmaz A, B, C, E, K-vitaminokat, továbbá Magnéziumot, Káliumot, Foszfort is. Ezt a növényt is számtalan módon készíthetjük el, leves, ivólé, savanyúság, mártások, befőzve stb. Egyre azonban vigyázni kell, a zöld paradicsom fogyasztása veszélyes lehet, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik. Gyógyhatását tekintve egyik alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. Egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő) védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, antioxidáns hatású. A népi gyógyászat ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére, a szárított leveles hajtását alkalmazza fürdővízbe téve. Kelésre paradicsompakolást tehetünk, (hasonlóan a krumpli-péppakoláshoz), vese- és epekőoldó. Ugyancsak érdekes tapasztalásom volt Ecuadorban, a kicsi sárga paradicsomot leturmixolva, vizet hozzáadva fogyasztották, hűsítő italként. Egészen fantasztikus volt csak úgy magában, minden fűszer nélkül. Édes, mégis savanykás, egészen más ízhatású, mint az itthon megszokott.
(www.wikipedia, www.termeszetgyogyaszat)

Természetesen a petrezselymet nem hagyhatom ki, ha már megemlítettem. A petrezselyem (Petroselinum) nemzetség a zellerfélék családjába tartozó, kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Ez az egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Tartalmaz B, C és E-vitamint, Folsavat, Kálciumot, Vasat, Magnéziumot is. Zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen. Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek fogyasztani mértékkel szabad. Tisztítja a vizelet hólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Természetes szex hormonok képződését is elősegíti a szervezetben, és ezzel hozzájárul a normális menstruációs ciklushoz, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a lefolyást. Pozitívan hat a látással kapcsolatos idegekre. Olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késlelteti a cukorbaj kialakulását. A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő, de nagyon tápláló is.
(wikipedia, isteninovenyek.hu)

Mindezek mellett sosem lehet eléggé hangoztatni, hogy a külsőleg bevitt anyagok csak átmenetileg hatnak minden betegségre, hisz fontos tudni, hogy minden baj a belsőből fakad, azaz, a psziché túlterheltsége bizonyos területeken. Ezekből is felsorolok néhányat.

A szem körüli duzzanat egyértelműen szervi jel. A vízfelhalmozódás a "táskákban" jelentkezik először. A vizesedés, a vesékre utalhat, ami a kiválasztással kapcsolatos problémákra vezethető vissza. A vese allegóriája a kapcsolatok, kommunikáció. Az emberekkel való viszonyok, viselkedések. Ha tehát a vesénkkel probléma van, (homok, kő, rossz működés) akkor ott meg kell vizsgálni, miféle kommunikációs problémáink vannak más eberekkel, kikkel van a legtöbb problémánk, és csak úgy tudjuk megszüntetni a vizesedést és veseproblémát, ha a kiváltó okot oldjuk meg.

A szem problémái a látással kapcsolatos nehézségeket igyekszik jelezni számunkra átvitt értelemben. Így például a rövidlátás, a távollátás is. Ez leggyakrabban azt jelenti, hogy bizonyos dolgokat nem akarunk észrevenni, nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni. Nem látjuk ami az orrunk előtt van, vagy éppen fordítva, túl szűk látókörűek vagyunk. Ezeken is csak mély önismerettel, jó néhány feltáró beszélgetéssel léphetünk túl, persze csak ha akarunk változni.

Allergia. Népbetegség. Igen, valóban az, hisz az emberben annyi minden felhalmozódik, amiről már tudomást sem akar venni. Amit elutasít (a lelkünk, pszichénk) tudat alatt lappang, már nem vagyunk hajlandó figyelni rá, de nem tudjuk meg nem történtté tenni. A lélek nem hagyja magát, hiába minden. Tehát az allergia egyenlő azzal, amit nem vesz be a szervezetünk, a lelkünk, így az allergén által szimbolizált tulajdonságot elutasítjuk. Pollenallergia esetén például a szexualitást, megtermékenyítést, szőrallergia esetén a kedveskedést, szeretetet nem tudjuk elfogadni, porallergia esetén pedig a tisztátalanságot. Igyekezzünk szembenézni magunkkal, ha meg akarunk szabadulni ezektől a problémáktól.

Minden esetben ha hathatós megoldást akarunk, oda kell figyelni a kiváltó okokra, azt kezelni, máshogy nem megy a gyógyulás. Csak átmenetileg. Persze lehet ezt "játszani" egy életen át, szedjük a gyógyszereket, amelyek elfedik a valós (lelki okokat), ám ez csak felszínes, tüneti kezelés. Mindenki döntse el maga mit szeretne. Gyógyulni, vagy csak kilábalni időlegesen.

forrás:energiagyogyaszat.lapunk.hu, szellemgyogyászat.mindenkilapja.hu

A cikket írta: Ailet

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Köszönöm Ailet a tájékoztatást. Sokkal többet megtudtam most, mint reméltem és még a pszichémre is jó hatással van, hogy már azt is tudom, miért nem könnyű leszoknom a dohányzásról.

Puszi,
Éva

Én is dohányzom, ilyenek a levegős jegyek.... bár nem feltétele a dohányzásnak. Csak valahogy a felelősségvállalás mértékével nehezen küzdünk meg mi vízöntők. :)
A

megtekintés Válasz erre: Ailet

Nos, akkor a zöldhagyma hatásait is ideírom neked, ha érdekel... A zöldhagyma C-vitamin készlete a többszöröse vörös társának. A csípős ételek a tüdőre és a vastagbélre fejtenek ki hatást. Ilyen étel a zöldhagyma, a snidling, a fokhagyma, a petrezselyem, a kelkáposzta, a fekete bors. Serkentik a verejtékezést és a vérkeringést.

A tüdő pszichés problémája ( légúti megbetegedések) a szabadságérzettel függenek össze. Lélektani szempontból a tüdő a szabad (levegő) áramlás asszociációja, a szív és a torok csakra között helyezkedik el. A kapcsolódó függőbetegségek (pl. a dohányzás) a rabságérzet, az akadályoztatás, az önálló döntéshozás/kényszer ellensúlyozása miatt jönnek létre. A leszokás csak a számunkra megteremtett szabad életkörülményben történhet meg, ha ezt a lelki vágyat kielégítjük, vagy feldolgozzuk az érzést, amit okkal kapunk a sorstól, akkor könnyedén le tudunk szokni a dohányzásról is, hisz nem kell már pótolni semmit...
Üdv:A

Köszönöm Ailet a tájékoztatást. Sokkal többet megtudtam most, mint reméltem és még a pszichémre is jó hatással van, hogy már azt is tudom, miért nem könnyű leszoknom a dohányzásról.

Puszi,
Éva

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Karcos és tartós... Nálam a növény ott kezdődik az áránál, utána jöhet a hatásfoka... a saját, az a természetes. Természetesen drága a palánta is, megint visszakanyarodtam az árakhoz.
Per pill. a saját termesztésű zöldhagyma előnyeit élvezem, a hatásait ha nem is tudom, de igen jót tesz a közérzetemnek. Hangulatjavító. Friss, roppanós, üde, zöld és megunhatatlan. :-)

Nos, akkor a zöldhagyma hatásait is ideírom neked, ha érdekel... A zöldhagyma C-vitamin készlete a többszöröse vörös társának. A csípős ételek a tüdőre és a vastagbélre fejtenek ki hatást. Ilyen étel a zöldhagyma, a snidling, a fokhagyma, a petrezselyem, a kelkáposzta, a fekete bors. Serkentik a verejtékezést és a vérkeringést.

A tüdő pszichés problémája ( légúti megbetegedések) a szabadságérzettel függenek össze. Lélektani szempontból a tüdő a szabad (levegő) áramlás asszociációja, a szív és a torok csakra között helyezkedik el. A kapcsolódó függőbetegségek (pl. a dohányzás) a rabságérzet, az akadályoztatás, az önálló döntéshozás/kényszer ellensúlyozása miatt jönnek létre. A leszokás csak a számunkra megteremtett szabad életkörülményben történhet meg, ha ezt a lelki vágyat kielégítjük, vagy feldolgozzuk az érzést, amit okkal kapunk a sorstól, akkor könnyedén le tudunk szokni a dohányzásról is, hisz nem kell már pótolni semmit...
Üdv:A

megtekintés Válasz erre: Ailet

Kedves Éva!
Köszönöm, hogy olvastál, de mintha kissé karcos lenne a hangulatod. Nem az áráról beszéltem, hanem a hatásairól esetleg ahogyan a régiek is használták anno. A burit, a parit, a petrezselymet simán megtermelheted otthon a kiskertben is (ha van). Nem kell hozzá nagy hely, sőt most pláne jó, azt mondják esős nyarunk lesz, még locsolni sem olyan drága így.
A

Karcos és tartós... Nálam a növény ott kezdődik az áránál, utána jöhet a hatásfoka... a saját, az a természetes. Természetesen drága a palánta is, megint visszakanyarodtam az árakhoz.
Per pill. a saját termesztésű zöldhagyma előnyeit élvezem, a hatásait ha nem is tudom, de igen jót tesz a közérzetemnek. Hangulatjavító. Friss, roppanós, üde, zöld és megunhatatlan. :-)

megtekintés Válasz erre: Sanda

Lazac,spárga,avokádó...mind nagyon egészségesek.Bár nem olcsók.

Köszi az ötletet, majd ezekkel folytatom. :)) Mondjuk a lazac nem zöldség, de kivételt teszek, hisz a hal(olaj) a hosszú élet titka, egyesek szerint. :)
Lazac,spárga,avokádó...mind nagyon egészségesek.Bár nem olcsók.

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Kedves Ailet!

Tetszik ezen összeállításod, de én a burgonyát enni szerettem, a zöldség zöldjét mindig is élveztem, ízesítésre használtam úgy általában. Nem foglalkoztam holmi gyógyító hatással, mert a nélkül is, hogy tudnám mire jó, az a jó, ha van.
Nem szedtem ízekre, csak ízlelgettem, a lelkemnek, a testemnek addig volt jó, míg ezt megvehettem. Ha már ez sem lehet, annyira mindegy mi a jó énnekem.

Puszi,
Éva

Kedves Éva!
Köszönöm, hogy olvastál, de mintha kissé karcos lenne a hangulatod. Nem az áráról beszéltem, hanem a hatásairól esetleg ahogyan a régiek is használták anno. A burit, a parit, a petrezselymet simán megtermelheted otthon a kiskertben is (ha van). Nem kell hozzá nagy hely, sőt most pláne jó, azt mondják esős nyarunk lesz, még locsolni sem olyan drága így.
A

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Szi A!
Ez tényleg érdekes, folytathatnád egy-két növénnyel még. Azt hiszem mindenkinek jó lenne ismerni, legalább a legáltalánosabban használt zöldségeink és gyümölcseink gyógyító hatását.
Abban is osztom a véleményed, hogy nem a gyógyszerektől és még csak nem is a gyógynövényektől gyógyulunk meg. A gyógyulásunkhoz mindig a lelkünk egészsége kell (elsősorban).
Üdv,
Pí.

Szia P!
Szándékomban áll tovább folytatni, amint időm és energiám engedi, úgy vélem jó tudni, mit eszünk és miért. Tapasztaltam, hogy az emberek megkívánnak ezt, vagy azt időnként. Nos talán a bennük lévő anyagok miatt, amit a szervezet megtanul kiválasztani, megkívánni. (Itt most nem a túlzásokról beszélek, a kóros evésről/nem evésről) Ha figyelünk, a szervezetünk pontosan tudja mit kell ennünk. Ahogyan a kedveléseink is összefüggnek sokszor a szükségleteinkkel. (pl a májat, amit én személy szerint imádok, a vastartalma miatt fogyasztom sűrűn, most már tudom)
A

megtekintés Válasz erre: Tündér

Kedves Ailet!

Ez is remek, szépen összeszedted nekünk! Én is a természetes dolgokban és persze az emberekben hiszek.

Pussz,
Tündér

Kedves Tündér!
Ezért vagy te tündér! :)
A
Kedves Ailet!

Tetszik ezen összeállításod, de én a burgonyát enni szerettem, a zöldség zöldjét mindig is élveztem, ízesítésre használtam úgy általában. Nem foglalkoztam holmi gyógyító hatással, mert a nélkül is, hogy tudnám mire jó, az a jó, ha van.
Nem szedtem ízekre, csak ízlelgettem, a lelkemnek, a testemnek addig volt jó, míg ezt megvehettem. Ha már ez sem lehet, annyira mindegy mi a jó énnekem.

Puszi,
Éva
Szi A!
Ez tényleg érdekes, folytathatnád egy-két növénnyel még. Azt hiszem mindenkinek jó lenne ismerni, legalább a legáltalánosabban használt zöldségeink és gyümölcseink gyógyító hatását.
Abban is osztom a véleményed, hogy nem a gyógyszerektől és még csak nem is a gyógynövényektől gyógyulunk meg. A gyógyulásunkhoz mindig a lelkünk egészsége kell (elsősorban).
Üdv,
Pí.
Kedves Ailet!

Ez is remek, szépen összeszedted nekünk! Én is a természetes dolgokban és persze az emberekben hiszek.

Pussz,
Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: