újabb események régebbi események további események
15:51
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Dédike 6. rész

2010. július 15. - Látogatók száma: 17

JUDIT

Attól fogva minden áldott nap lejárt a mamához. Leküzdve a Katalin iránt érzett ellenszenvét, felajánlotta anyósának a segítségét, összefogásra biztatta a kezdetben vonakodó asszonyt. Első alkalommal a házat pucolták ki pincétől a padlásig. Katalinnak igazából nem volt túlzottan ínyére a dolog, lévén otthon sem járt élen a takarítás gyakorlatában. Ebben az időszakban pedig végképp jobban izgatta Gigi egészségi állapota, mint az anyja szorult helyzete. Menyének azonban valami számára is megmagyarázhatatlan oknál fogva nem mert ellentmondani, s igába hajtván fejét próbálta felvenni az iramot a fiatalasszonnyal. Magában csak azért fohászkodott, hogy apadjon el a lelkesedése Juditnak mihamarabb, akkor visszazökkenhet minden a régi kerékvágásba. Hiszen sokkal kényelmesebb megoldás volt minden rosszért öccsét okolni és őt szidni a faluban mindenfelé, mint az anyjáról napi szinten lelkiismeretesen gondoskodni.
Miután lecsutakolták a házat, két zsák szennyes ruhát szedtek össze, melyet Katalinékhoz hurcoltak fel mosásra. A délután folyamán Judit jó melegre befűtötte a parányi konyhát, vizet melegített egy fazékba a kályha tetején és anyósával ketten óvatosan lemosdatták a restelkedve hálálkodó öregasszonyt. Az elmúlt évben talán először fekhetett le patyolat tiszta ágyneműbe, friss szappan illattal körül lengve, teli gyomorral a szegény mama. A fiatal nő összerakta az öregasszony gyógyszereit, pontos listát vezetett a napi adagokról, a pirulák bevételének időpontjáról. Erre akkortól került sor, mikor az ittas József az esti nyugtatója helyett, egy erős hashajtót nyomott Erzsébet kezébe. Másnap Judit a szokott időben érkezett a csatos éthordóval felfegyverkezve. Erzsébet az ablak melletti fotelban üldögélt. Az ételt csak turkálgatta, kanalával ide-oda kotorta a tányérban, mint akinek nem igazán van étvágya. Viselkedése is feltűnően zavart volt. A fiatalasszony gyanakodva méregette egy ideig, majd elmosogatott, rendbe rakta a konyhát. Végül megpakolta a kályhát és beült kicsit beszélgetni a dédivel. Kérdéseire szűkszavú, kedvetlen válaszokat kapott. A fülét hirtelen félreérthetetlen fortyogó morgás ütötte meg. Hosszan kérlelte a mamát, hadd segítsen felállni neki, hogy ráültethesse az Öcsi által eszkábált szobai wc-re. Az öregasszony szemérmes ellenállását nem tudta megtörni, egyedül meg képtelen volt felsegíteni. Átszaladt az anyósához, jó tíz percig csöngetett, verte az ablakot mire összeborzolt hajjal, zilált állapotban előkerült a kapukulccsal. Kelletlenül magára rántotta kardigánját és együtt siettek visszafelé a mamához. Judit pár lépés megtétele után, valami megmagyarázhatatlan kényszer hatására önkéntelenül hátrapillantott, s meglátta amint Gigi lopakodva tolja ki a biciklijét anyósék kapuján.
A kis házba lépve nem mindennapi látvány tárult eléjük. Mama valahogy eltipegett az ágyáig, ahol megpróbált megszabadulni a viharvert alsóneműjétől. Annak tartalmának túlnyomó többsége egyenletesen elterítve a szőnyegen pihent. József is végszóra ekkor kacsázott haza a sarki italkimérésből eléggé becsókolt állapotban. Katalinnak több sem kellett, s mint akit felhúztak levegővétel nélkül teli tüdőből ordítva szidta testvérét, mint a bokrot, míg csak el nem zsibbadt a szája. Jócskán egy órába tellett, mire lemosdatták az asszonyt és feltakarították a szobát. Judit addig békítgette a sírdogáló dédit, míg rá tudta beszélni, hogy a háborús helyzet fennállásáig rá tehessék a pelenkát.

Folt. köv....

A cikket írta: Amarilla

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: