újabb események régebbi események további események
23:56
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
23:46
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
23:29
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A lélek egészsége

2010. október 10. - Látogatók száma: 50

Talán sokan nem is tudjuk, mit ünnepelnek ma világ számos részén. Én magam is csak véletlenül botlottam bele: ma van a Lelki Egészség Világnapja. Egy újabb alkalom arra, hogy kicsit elgondolkodjunk!

Lelki Egészség Világnapja, vagy másképp a Mentális Egészség Világnapja a mai nap. A Mentális Egészség Világszövetségének kezdeményezésére hívták életre ezt a kezdeményezést, amely évről évre felhívja a figyelmet a lelki egészségünk fontosságára. A Lelki Egészség Világszervezete nyilvánította világnappá. Magyarországon 1994 óta tartják október 10-én. A kezdeményezés legfőbb célja az, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a lelki betegségben szenvedő emberekre. Hiszen ők is rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja.

Néhány tény a mai nap apropójáról. Azonban ha megállunk egy pillanatra és mélyebben elgondolkozunk a név mögé tekintve, rájöhetünk, hogy ennél sokkal több dolog rejtőzik a felszín alatt.

A lelki, vagy mentális egészségünk egyfajta alapkő a testi- lelki egészségünket tekintve. Egyikből következik a másik. A testünk sem lehet maradéktalanul egészséges, ha a lelkünk nincs megfelelő állapotban. A mai kor egyik fő tétele az egészséges életmód hangoztatása, viszont ennek nem csak a divat kapcsán kell hódolni. Ha valóban jól akarunk lenni, nem csak a magunk egészségéért kell tennünk, hanem sok esetben embertársaink jóléte felől is szükséges lenne érdeklődnünk.

A minőségi életre való törekvés nem pusztán a testünk karban tartásában merül ki, nem csak akkor lesz az életünk minőségét tekintve első osztályú, ha ingóságaink és külsőségeink az aktuális trendek szerint a topon vannak. Közben belül, mélyen és egyedül félünk saját magunkkal szembenézni. Nem ismerjük igazán azt az embert, aki visszanéz ránk a tükörből.

A harmonikus, egységes és egészséges énkép kialakításához szorosan hozzátartozik az is, hogy tisztában legyünk érzéseinkkel, erényeinkkel és gyengéinkkel egyaránt. A félelmeinket nem söpörhetjük időtlen időkig a szőnyeg sötétsége alá, mondván, hogy az mindent elfed. Előbb utóbb, (ezt mindannyian tudjuk) a felszínre törnek az elfojtott érzések, problémák, viszont akkor sokkal erőteljesebben rontanak ránk, mint azelőtt, ez az, amit talán nem tudunk egymagunk megoldani. Ekkor kell szembenéznünk saját félelmeinkkel, ám ha egymagunk nem vagyunk képesek felülkerekedni problémáinkon, ne féljünk segítséget kérni. Ez a nap erre is felhívja figyelmünket! Fontos, hogy segítő kezet nyújtsunk, ha valaki lépéseket tesz felénk .

Ne menjünk el a kétségbeesett és segítségre szomjazó embertársaink mellett gőggel telve. Egy baráti jó szó, vagy egy ölelés is mentőöv lehet azon emberek számára, akik lelküket tekintve küzdenek az életükért. Lelki egészségükért. Mindenkinek tudnia kell, hogy képes jó döntéseket hozni, a bizonytalanságot el kell felejteni. Ha tudjuk, hogy mi az, ami boldoggá tesz minket, akkor ne féljünk elindulni azon az úton, hiszen ez is egy lépés lelki, no meg testi egészségünkért.

Ne féljünk attól, hogy a "mások" mit hisznek, gondolnak majd rólunk, valósítsuk meg önmagunkat, hiszen a mi bőrünkben nekünk kell jól éreznünk magunkat és nem az idegeneknek, nem a tömegnek. Ha ezeket az alapelveket betartjuk egészségesebbé válhatunk, testünket, lelkünket tekintve minden bizonnyal.

Talán ez a mai nap erre volt jó. Tegyünk önmagunkért, egymásért. Ám nem csak a mai nap...

A cikket írta: írólány

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. október 10. 21:37
Akkor jól értelmeztem és akkor az érzéseim is helyt állóak!Egyetértünk kedves írólány üdv Orsolya
2010. október 10. 21:28

megtekintés Válasz erre: Orsolya - 2010. október 10. 20:14

Kedves Írólányunk! Igazad van én jobban szeretek adni, mint kapni! Sokszor egy jó szó jobban esik bárminél, többet ér a legnagyobb kincsnél is.....!
üdvözlettel Orsolya

Pont erre gondoltam én is Orsolya! Szép estét kívánok!

Üdvözlettel:
Írólány
2010. október 10. 20:14
Kedves Írólányunk! Igazad van én jobban szeretek adni, mint kapni! Sokszor egy jó szó jobban esik bárminél, többet ér a legnagyobb kincsnél is.....!
üdvözlettel Orsolya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: