újabb események régebbi események további események
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
19:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
20:51
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
10:10
Lorensza regisztrált a weboldalra
06:50
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését

Kurtizánból lesz a legjobb feleség

2011. szeptember 4. - Látogatók száma: 95

Elizabeth mozgalmas életet élt. Szépsége és méretes keblei fölkeltették egy "madám" figyelmét...

Kurtizánból lesz a legjobb feleség

Van egy hasonló mondás… Lehet, hogy igaz? Nem mindenki vállalja be. Charles James Fox megtette, a 18. század végén. Politikus, diplomata, az Alsóház híres szónoka, nemzetközi események főszereplője – ja persze, nem a legszebb: amikor megszületett, olyan szőrös volt, hogy az apja majomnak nézte. Nem is a leggazdagabb: túl sok költséges szenvedélye volt, nem egyszer még a bútorait is elvitték a hitelezői. Egymás után érték a sorscsapások: faképnél hagyta egy ünnepelt színésznő, aki korábban a walesi herceget boldogította a szerelmével (meg mindenki mást, aki éppen megtetszett neki). Ekkor találkozott Fox a 18. század másik nevezetességével, a szépséges kurtizánnal, aki Elizabeth Bridget Cane-ként született 1750-ben, és ki tudja, miért, de Mrs. Armistead-nek nevezte magát.

Egyéjszakás kalandnak indult, a felek álmukban sem gondoltak arra, hogy ebből egyszer még házasság lesz, sőt jó házasság.

Elizabeth mozgalmas életet élt. Pályafutását fodrászmodellként kezdte Londonban. Szépsége és méretes keblei hamar fölkeltették a Lady Apátnő néven ismert Mrs. Goudby figyelmét, aki egy „apácazárdát” üzemeltetett az elegáns Marlborough Street-en. Az „apácák” csak a leggazdagabb urakat fogadták. A walesi herceg (a későbbi IV. György), Dorset hercege, Ancaster hercege, Viscount Bolingbroke, grófok és lordok váltották egymást Elizabeth ágyában. Néha egyszerre érkeztek, pl. a walesi herceg és Lord George Cavendish; ez utóbbi annyira részeg volt, hogy nem hagyta magát kidobni. Mindenesetre ez már nem az „apácazárdában” történt, a szorgalmas Elizabeth két házat is vásárolt magának Londonban, plusz egy villát Chertsey közelében. Sűrűn gondoskodott botrányokról, nehogy megfeledkezzenek róla a bulvárlapok, de a mai mélycelebek el sem tudják képzelni, hogy milyen luxusban élt akkoriban egy ku… kurtizán.

Fox 1782 körül választotta ki magának a nagy tapasztalattal rendelkező hölgyet. Elizabeth tartózkodott az érzelmi elkötelezettségtől. Éppen ennek a távolságtartásnak köszönhette a sikereit. 1783-ban mégis engedett Fox kitartó ostromának. A kurtizán beleszeretett a botrányhősbe. Fox éppen teljesen vagyontalan volt; Elizabeth azonban boldogan eladta a két londoni házát, hogy ne kelljen engedniük a megszokott életszínvonalból. 1785-ben (mások szerint 1795-ben) összeházasodtak, egyelőre titokban, az észak-angliai Wytonban, amely olyan kis falu, hogy kevés térkép tünteti fel. St. Ann’s Hill-be költöztek, Elizabeth chertseyi birtokára, és kezdetét vette a mintaházasság. Olvasgattak, kertészkedtek, néha vacsorákat adtak Londonban. A királyi udvar számára Elizabeth nem létezett, de azért nem maradtak barátok nélkül.

De még a legjobb barátok is meglepődtek 1802-ben, amikor Fox elárulta, hogy már 7 (vagy 17) éve házasok. Négy évvel később a halálos ágyán feküdt, de még így is csak nehezen törődött bele abba, hogy a Biblia felolvasásával búcsúztassák – ehhez a hajdani kurtizán, most mélyen vallásos társasági dáma ragaszkodott.

Elizabeth még nagyon sokáig élt, visszavonultan és megtört szívvel. 91 éves volt, amikor ő is elment a férje, meg a hercegek és grófok után. Érdekes lehetett ez a sok találkozás a másvilágon.

A cikket írta: Müszélia

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. szeptember 8. 17:55
wikipedia azt mondja, néhány kvéker család lakik ott jelenleg.
2011. szeptember 6. 16:44

megtekintés Válasz erre: Müszélia - 2011. szeptember 5. 09:12

a pasik sokszor dicsekszenek, hogy ők aztán sose fizetnek érte, pedig dehogynem.

Én sosem;-)
Keresetem a kis falut a google erth-ban de még az sem találta:-(
Pinokkió
2011. szeptember 5. 09:12
a pasik sokszor dicsekszenek, hogy ők aztán sose fizetnek érte, pedig dehogynem.
2011. szeptember 4. 18:07
Láttam egy filmet, ami szintén kurtizánokról szólt (18-19 sz-ban éltek), és ők is tele voltak lovettával.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: