újabb események régebbi események további események
20:34
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:27
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
02:35
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
02:52
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
18:15
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
12:59
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
05:11
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:17
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Ezoteria vagy ezoterika?

2016. február 12. - Látogatók száma: 48

Aleister megszolitott engem es Sandat, hogy beszelgessunk az ezoterikarol. Harmadszori olvasasnal tunt fel, hogy o az ezoterika szot hasznalta, en pedig inkabb az ezoteria szot szoktam. Felmerult bennem a kerdes...

... hogy vajon miert van erre a fogalomra ketfele szo.

Mint varhato volt, mind a ket szot a gorog `ezo` (belso) szobol vezeti le a szakrodalom. Ketfele jelentest tulajdonitanak mind a ket szonak. Az elso a belso kornek szolo titkos tanitasok osszesege, a masik a befele, onmagunk megismerese fele vezeto ut. Gondolhatnank, hogy akkor a ket egymastol kisse eltero szohasznalat csak alaktani dolog, es nincs kulonosebb jelentosege. En is gondoltam, csak eppen nem hittem. Tovabb kutattam, mig vegul ratalaltam a megoldasra.

Latinban az ...-ia vegzodesu szavak magat a művelt tevékenységet jelzik, mig az ...-ika vegzodesuek a tevékenységet kutató, a tevekenyseggel foglalkozó tudományágat. Pl. a liturgia szo jelentese: a templomi szent cselekmény. Maga a templomi `szolgalat`. A liturgika szo pedig a liturgiát kutató, a liturgia szabalyaival, eredetevel stb. foglalkozó tudományág.

Ennek analogiajara az ezoteria szo a `belso` tudast` magat jelenti, es annak alkalmazasat eletunkben. Az ezoterika szo pedig az ezoteria torvenyszerusegeivel, leirasaval foglalkozo tudomanyagat, peldaul ilyesmit, hogy melyek az ezoteria alapveto fogalmai. Mai szohasznalattal: az ezoterika egyfajta tudomany, az ezoteria pedig ennek a tudomanynak az alkalmazasa. Amikor az almokat vizsgaljuk, rendszerezzuk, a szimbolumokat fejtegetjuk - az ezoterika. Amikor konkretan valaki almaval foglalkozunk es ertelmezzuk azt, az mar ezoteria . Elmondhatjuk tehat, ismetlem, hogy az ezoterika az ezoteria tudomanya. Az ezoterika kulonfele ezoterikus (es nem ezoterias) tanokbol all, vagyis a szohasznalat ebben a targykorben helyes, megha az okokat nem is mindig latjuk vilagosan.

Vannak spiritualis tanok tehat, amelyek csak a belso kor, a bevatatottak szamara erhetoek el, vagy ahogyan az Uj Szovetseg fogalmaz: azok szamara van, akiknek van szemuk a latasra es van fuluk a hallasra. Azok ferhetnek hozza, akikben felebredt a vagy arra, hogy megismerjek a valosag nem tapinthato de erzekelheto egyeb aspektusait. Ez azt is jelenti, hogy senki nincs ezekbol a tanokbol kizarva, de ahhoz hogy vevo legyen ra barki is, arra meg kell erni. Ahogy a radio is csak akkor szol ha rahangoljuk a megfelelo hullamhosszra, az ember is csak akkor erti, akkor hallja az ezoterikus uzeneteket, ha onmagat rahangolta erre. De hogyan hangolodjunk ra valamire, amirol nem is tudjuk, hogy letezik, vagy ha tudjuk is, hogy van olyan, hogy ezoteria, meg kezratetes gyogyitas, vagy alomfejtes, egyebek, nem ertjuk mi ez, ezert elutasitjuk. Inkabb gunyolodunk rajta egy sort. Kifogasokat gyartunk. Es ez jo. Mert ha valaminek ellenallunk, akkor legalabb mar azt tudjuk, hogy van ott valami, ami nekunk (meg) nem kell.

Persze, a radios peldanal maradva, attol, hogy keskeny savon nem tudunk venni, meg van szeles sav is, ami hamarabb es nagyobb savszelessegben eszlelheto a hallgato szamara. Ez az exoteria. Mig az ezoteria csak egy szukebb kor szamara foghato (fel), vannak olyan egyszerubb megis alapveto tanitasok, amelyek a kulso kor szamara is erthetoek. Olyan tanok, amelyek nem csak beavatottak vagy okkult csoportok számára ismeretesek, hanem bárki részére hozzáférhetőek. Ezek konnyen erthetoek, hiszen a hivatalos, vilagi tudomanynak is tobbnyire reszei. Ezek peldaul:

Az analogia torvenye - `amint fent, ugy lent`. A vilag kicsiben olyan, mint nagyban. Vessuk ossze az atomok szerkezetet bolygorendszerunkkel.

Az elemek tana - horoszkopokbol, feng shuibol visszakoszono tema.

A veletlenek torvenye - kozhely ma mar, hogy `veletlenek pedig nincsenek`

A polaritas torvenye - megyezik a hatas- ellenhatas fizikai torvenyevel, illetve a dualizmus elveivel: `két ellentétes minőség egységet alkot`

A szimbolumok vilaga - irodalomban, muveszetben, nephagyomanyban ezek mar alapfogalmak.

A lelek fogalma - ha mar tudomanyosan is foglalkozunk vele a pszichologiaban, miert lenne nehez elfogadni, hogy lelek mint olyan van?

Tudom, hogy fentiek senkit nem gyoznek meg, akit nem erdekel a tema, nincs is szandekomban senkit meggyozni, de remelem, azok szamara, akik szeretnenek elindulni az uton, egy kis fogodzot azert nyujtanak majd.

A cikket írta: Cathy

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2016. február 16. 03:00
Kedves Fekete Ozvegy!

Itt is koszonom a kedves szavaidat. Jol esik. Kicsit zavarba hoztal ezzel a tanitas dologgal. Igazabol engem a tema ragad magaval, de aztan hogy tudat alatt mi motival, azt meg en sem tudom.

Egyetertek a velemenyeddel, valakinek meg kell szerveznie minden veletlent. A kerdes az, hogy vajon mikor ki szervezi meg. :)
2016. február 14. 18:48
Cathy!
Nagyon informatív volt a cikked. Egyik ámulatból a másikba estem, hogy egy itt alig publikáló hölgy ilyeneket szeretni megtanítani minket.
Köszönöm.
Amúgy egy saját véleményem erről. Idézek magamtól :)
" A véletleneket jól meg kell szervezni." :)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: