újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

A cékla

Látogatók száma: 92

A Cékla a Magyar Aloe Vera! Fogyassz belőle minél többet! Olcsóbb és finomabb, mint bármelyik Patikai vitamin, vagy étrend kiegészítő!!!

A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.

Nyersen, reszelve vagy szeletekben

A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! Ha nassolnál valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns.
Méregteleníts és gyógyulj céklával!
Préseld ki a levét!

A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek – nátha vagy influenza – megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.

Tálald köretként, főételként vagy desszertként!

A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészítheted. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetsz vagy akár édességeket is süthetsz családtagjaidnak. Lepd meg őket változatos és egészséges ételekkel! Gondoltad volna, hogy az esti vacsora végén tálalt céklás csokitortád ekkora sikert fog aratni?

Mindegy hogyan, de fogyaszd!

Hiszen nagyon egészséges, és láthatod, hogy az elkészítésének számtalan módja van. Használd ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt kellejen a betegséggel foglalkoznod! Készítsd el ízlésednek megfelelően és fogyaszd megelőzés vagy a betegségek tüneteinek enyhítése céljából!

Kedvcsináló: egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept

Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi olívaolaj és egy kis só.
Így készítsd a salátát: Az alaposan megmosott céklát hámozd meg, öblítsd le, reszeld vékonyra és tedd be egy tálba. Ezután a megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeld hozzá, sózd meg, add hozzá a citromlevet, olíva olajat és a mézet. Forgasd össze alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány órát. Önmagában is fogyaszthatod, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.

Bolondítsd meg egy kis sajttal: sült cékla és kecskesajt saláta
Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.
Előkészítés: vágd le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tedd félre, mert később majd fel tudod használni. A céklát néhány gerezd fokhagymával együtt tedd be egy lábasba, szórj rá egy kis sót, önts rá egy kis olíva olajat, és párold meg. Ezután az egészet tedd be egy sütőbe, és 180 fokon süsd puhára. A kicsorduló céklalevet önts át egy tálba és add hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva olajjal önts fel a levet.
A saláta összeállítása: hámozd meg a céklát, de ha lehet, még melegen, mert úgy könnyebb. Vágd apró falatokra, add hozzá a sajt darabokat, díszítsd a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsd le az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt fogyaszthatod.

A cikket írta: orchidea

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

fordított időrendi sorrend

Kedves Orchidea! Nagy cékla evő vagyok! Köszi Orsolya
Imádom, valóban sokat segített a betegségemből jobban kijönni. Sokat fogyasztom és sokat is.Mindenhez. A főtt hústól a sültekig mindenhez és salátának is. Kiváló.
Én is szeretem, de eddig csak a hagyományos üvgekben kapható vagy otthon elkészített salátát szerettem. Eztán majd gyakrabban tálalom.
Köszönöm, kalatlina
Évekig, sőt évtizedekig csak télen és savanyúságnak használtam. Aztán, olyan öt-hat éve, megváltozott minden. Nyersen is, mint említed, de mustárral és borssal se rossz.
Céklás csokitorta? Tessék a receptet mellékelni! :)
Ja, és még annyit "A Cékla a Magyar Aloe Vera!" Ezt nem tudtam.

Ha elárulod a tortareceptet, elmondom milyen finom Aloe Vera italom van.
Kiveszem a kocsonyás részt, citromlé, frissen facsart, méz, és hűtve...isteni.
Hiszek ezekben. Nem mindennap, nem kúraszerűen, ahogy a testem-lelkem igényli.
orchidea jó, hogy írsz ezekről. Ha van még a tarsolyodban egyéb zöldség vagy gyümölcsről szóló írás akkor oszd meg azt velünk is! :-) Jó tudni ezeket.


Pussz
Tündér :-)
Nagyon örülök, hogy Ti is értékelitek a természet ajándékait!

megtekintés Válasz erre: Laura

Évekig, sőt évtizedekig csak télen és savanyúságnak használtam. Aztán, olyan öt-hat éve, megváltozott minden. Nyersen is, mint említed, de mustárral és borssal se rossz.
Céklás csokitorta? Tessék a receptet mellékelni! :)

Kedves Laura!
Íme az általad kért recept! Én még nem sütöttem meg, de ha Te kipróbálod írd meg légyszi hogy milyen volt! Üdv: Orchidea
1 nagy főtt cékla (kb 15-20dkg)
20 dkg liszt
10 dkg étcsokoládé
10 dkg kakaópor
20 dkg cukor
3 tojás
1 ek sütőpor
2 tk vaníliakivonat
2 dl napraforgóolaj

Elkészítés

1. A sütőt 190 fokra beállítjuk.
2. A céklát összeturmixoljuk – maradjon kissé darabos. Egy csipetnyi sóval megszórjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, kivéve a csokoládét és az olajat. Elkeverjük, amikor összeállt a massza, lassan hozzá csurgatjuk az olajat (mint a majonéz készítésénél) folyamatos keverés közben.
3. A csokit apró darabokra törjük, és elkeverjük a tésztával. Egy kenyér sütőformát kicsit kivajazunk ( ha teflonos, akkor ez elhagyható) és beleöntjük a masszát, elegyengetjük. 1 órán keresztül sütjük a felmelegedett sütőben, vagy addig amíg egy beleszúrt pálcika tiszta nem marad.
4. Rácson hűlni hagyjuk.
Orchidea! Átküldöd a receptet? Megköszönöm Orsolya

megtekintés Válasz erre: orchidea

Kedves Laura!
Íme az általad kért recept! Én még nem sütöttem meg, de ha Te kipróbálod írd meg légyszi hogy milyen volt! Üdv: Orchidea
1 nagy főtt cékla (kb 15-20dkg)
20 dkg liszt
10 dkg étcsokoládé
10 dkg kakaópor
20 dkg cukor
3 tojás
1 ek sütőpor
2 tk vaníliakivonat
2 dl napraforgóolaj

Elkészítés

1. A sütőt 190 fokra beállítjuk.
2. A céklát összeturmixoljuk – maradjon kissé darabos. Egy csipetnyi sóval megszórjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, kivéve a csokoládét és az olajat. Elkeverjük, amikor összeállt a massza, lassan hozzá csurgatjuk az olajat (mint a majonéz készítésénél) folyamatos keverés közben.
3. A csokit apró darabokra törjük, és elkeverjük a tésztával. Egy kenyér sütőformát kicsit kivajazunk ( ha teflonos, akkor ez elhagyható) és beleöntjük a masszát, elegyengetjük. 1 órán keresztül sütjük a felmelegedett sütőben, vagy addig amíg egy beleszúrt pálcika tiszta nem marad.
4. Rácson hűlni hagyjuk.

Köszönöm Orchidea!
Hamarosan megsütöm.
Kíváncsi vagyok milyen.
Majd jelzek neked, ha kész, és fotózok is.
Nagyon szépen köszönöm.
Hasznos cikk! Én főzve szeretem. :)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: