újabb események régebbi események további események

A mákról

2010. augusztus 29. - Látogatók száma: 98

Sajnos nem nagyon van elterjedve a köztudatban, hogy az egyik legnagyobb vastartalmú növényünk a mák. Nem tudom tudtátok-e, hogy több vasat tartalmaz mint pl. a spenót. A mákban 15 mg, a spenótban csak 0,4 mg vastartalom jut 100 mg növényre.

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően. Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (Bálint János)

És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csontritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák stb.). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vörös húst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek. Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:

25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.

Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.

A cikket írta: orchidea

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. szeptember 11. 18:08
Húúú, ezt köszönöm.!! Imádom az ilyen olvasnivalót, ráadásul szeretjük is. Holnap biztos, hogy mákos süti lesz a menü. Van sós receptem is belőle, azelőtt rengeteget csináltam, mostanában egy kicsit el is feledkeztünk róla.Üdv Magdi
2010. augusztus 30. 22:37
Fogyasszatok a mákból sokat és váljék egészségetekre!
Üdv. mindenkinek! Orchidea
2010. augusztus 29. 23:23
Nemrég rendeltem épp. Olvastam róla egy portálon. A szállítási költség miatt mást is kértem.
#Mandulaétolaj
# Mákolaj
# Lenmagolaj
# Szezámétolaj
# Tökmagolaj
# Dióolaj
# Mustármag étolaj
# Fokhagymás napraforgó étolaj
Kis kiszerelésben vannak, reális áron. A hatását nem tudom elmondani, mert egy hónapja talán, hogy fogyasztom. Mind. Pont azért, amit említesz is. Nem eszem én annyiszor mákot, és jobb, ha elárulom, elmúltam 21 éves.
Hasznos a cikked, annak, aki mit sem tudott erről.
2010. augusztus 29. 21:33
Kedves orchidea!
Örömmel olvastam a cikkedet. Mindjárt ki is másoltam belőle részeket. Épp a napokban határoztam el, hogy kellene vásárolni, mert gyakran sütök kelttészta-féléket, s mindig mással szoktam ízesíteni, hogy ne unjunk rá.
Megfogadom a tanácsot és naponta fogom fogyasztani az ajánlott receptet.
Köszönöm a tanácsokat.
Puszillak érte:
katalina
2010. augusztus 29. 19:04
Orchidea! Nagyon hasznos amit leírtál, remélem sokan kipróbálják velem együtt! üdv Orsolya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: