újabb események régebbi események további események
02:50
unpNkuqvhgqsAxe https://www.google.com/ regisztrált a weboldalra
12:38
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
12:02
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
07:14
Tündér módosította a naplóbejegyzését
07:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
10:41
Infraredcff regisztrált a weboldalra
08:42
Pinokkió módosította a cikkét
23:19
Pinokkió új cikket töltött fel
08:30
RainMachineipk regisztrált a weboldalra

Padlizsán: a szerelem almája

2010. szeptember 7. - Látogatók száma: 279

Rántva, sütve, párolva, kenyérre kenve egyre gyakrabban találkozhatunk az étlapon az egzotikus külsejű padlizsánnal. Ismerkedjünk meg közelebbről vele! Ráadásul épp idény zöldség is!

Ismerjük meg!

A padlizsán (Solanum melongena) népies neve törökparadicsom, amely elárulja, hogy Magyarországra a török uralom idején érkezett meg. Nevezik tojásgyümölcsnek is, amely viszont az alakjára utal - ez az elnevezés a német-angol megnevezés tükörfordítása. Eredetét a szakirodalom egy része Délkelet-Ázsia illetve Afrika trópusi vidékeire teszi, ahol a vadon élő, tövises fajból nemesítették ki a Dél-Ázsiában ismert tövistelen változatot. Más források szerint Indiából terjedt el Ázsiában, Észak-Afrikában, majd Európában. Augusztus végén, szeptember elején jelenik meg a piacon és az ma már folyamatosan kapható.

Miért jó?

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Száz grammjában csupán 27 kalória (113 kJ) van. 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, pantoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.

Hogyan fogyasszuk?

Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. Előfordul, hogy túléretten kesernyéssé válik az íze, de besózással, lecsepegtetve ez a kellemetlen íz eltüntethető. A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó illik hozzá, a hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem mellett. A megsütött padlizsán húsa lefagyasztható, így télen sem kell nélkülözni a pikáns ízű padlizsánkrémet.

Tippek, tanácsok

A padlizsán akkor a legalkalmasabb fogyasztásra, amikor érett, de még nem túlérett, a bőre fényes, ránctalan. A túl hosszan tárolt termés matt színű, ráncos lesz, magjai barnásak, a húsa szívós, kesernyés: ilyenkor fogyasztásra már alkalmatlan.

Noha a padlizsán konyhakészen csekély energiatartalmú, ez a tulajdonsága már nem jellemző minden, belőle elkészített ételre. Számításba kell venni, hogy a sütés során például a padlizsán annyi zsiradékot szív magába, hogy sokszorosára nő a kalóriatartalma, nem is beszélve az esetleges panírréteg energiatartalmáról, ha a kirántott padlizsánt kedveli valaki.

Érdekességek

Valószínűleg a formája miatt a Távol-Kelet egyes országaiban a nemiség jelképének tartják, az arabok pedig egy történet alapján vágykeltő hatást tulajdonítanak neki, és a szerelem almájaként tartják számon.

A cikket írta: orchidea

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. szeptember 16. 19:23

megtekintés Válasz erre: orchidea - 2010. szeptember 15. 21:21

Köszönöm a receptet, még előtte vagyok a befőzésnek. Ha minden igaz most hétvégén meg fogom csinálni! Jó ötlet az olaj a tetején, ezzel meddig áll el tartósító nélkül? Mert ha lehet kerülöm a tartósítószert. Én úgy szoktam elrakni, hogy egy réteg celofán, rászórom a Na-benzoát-ot, majd jöhet a tető vagy egy réteg befőzőfólia. Így mégsem kerül bele, de sokáig eláll.
Üdv: Orchidea

Idén még én sem jutottam el odáig, hogy ezt is eltegyem. Hasonlóan csinálom, mint említed, Édesanyámtól tanultam még, azóta helyezem a két celofán közé. Elviekben ehhez nem kellene, de ártani nem ártasz vele. Nekem tavasszal már dugnom kell a kamrában valami mögé, ha nyárelőre szeretnék az első kerti grillezéshez, mert elfogy. Nálam nincsenek két-három éves befőttek. Mindig elfogy minden.
Üdv: Laura

A céklás sütit halasztom hétvégén, mert lecsót teszek még inkább el. Legyen télen mihez nyúlni, ha...
2010. szeptember 15. 21:21

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. szeptember 15. 19:56

Nagyon szépen köszönöm Orchidea!
Cserébe küldöm én is receptem.

Ajvár (szerb paprika-padlizsánmártás) receptem
Hozzávalók:
2 kg vastag húsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor és ecet ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt addig sütöm a forró sütőben, amíg a héja megfeketedik, majd fakéssel vagy műanyag késsel meghámozom. A zöldpaprikát ugyancsak annyira megsütöm, hogy a héjukat könnyen lehúzhassam. Kicsumázom, majd hámozott padlizsánnal együtt favillával összetöröm. 3,5 dl olajjal addig főzöm, amíg teljesen pépessé válik, közben ízlés szerint sózom, cukrozom, és beleöntöm apránként az ecetet. Ezután hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd még egyszer fölforralom. Jól kiforrázott és lecsöpögtetett kicsi üvegekbe töltöm, rácsurgatok egy kiskanálnyit a maradék olajból és légmentesen lekötöm.

Köszönöm a receptet, még előtte vagyok a befőzésnek. Ha minden igaz most hétvégén meg fogom csinálni! Jó ötlet az olaj a tetején, ezzel meddig áll el tartósító nélkül? Mert ha lehet kerülöm a tartósítószert. Én úgy szoktam elrakni, hogy egy réteg celofán, rászórom a Na-benzoát-ot, majd jöhet a tető vagy egy réteg befőzőfólia. Így mégsem kerül bele, de sokáig eláll.
Üdv: Orchidea
2010. szeptember 15. 19:56

megtekintés Válasz erre: orchidea - 2010. szeptember 13. 19:16

Igen, jól értetted! Ez is egy mód a tartósításra. Találtam a receptjeim között egy padlizsánkrém receptet, amit szeretnék megosztani veletek:
Hozzávalók:
3,5 kg pritaminpaprika darálva
3 kg padlizsán
1 kg hagyma
1 l olaj
1 l paradicsomlé
só, szemesbors, babérlevél

A padlizsánt sütőben sütöm amíg kifehéredik a héja, ezután ezt lehúzzuk (mint a barackról). Összepasszírozzuk. Az olaj egyik felében megdinsztelem a hagymát, a másikban a paprikát. Ezeket összekeverem a passzírozott padlizsánnal, belerakom a fűszereket a paradicsomlevet és addig főzöm míg az olaj feljön a tetejére. Egy kis tartósítószerrel üvegekbe rakva télire eltehetem.

Nagyon szépen köszönöm Orchidea!
Cserébe küldöm én is receptem.

Ajvár (szerb paprika-padlizsánmártás) receptem
Hozzávalók:
2 kg vastag húsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor és ecet ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt addig sütöm a forró sütőben, amíg a héja megfeketedik, majd fakéssel vagy műanyag késsel meghámozom. A zöldpaprikát ugyancsak annyira megsütöm, hogy a héjukat könnyen lehúzhassam. Kicsumázom, majd hámozott padlizsánnal együtt favillával összetöröm. 3,5 dl olajjal addig főzöm, amíg teljesen pépessé válik, közben ízlés szerint sózom, cukrozom, és beleöntöm apránként az ecetet. Ezután hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd még egyszer fölforralom. Jól kiforrázott és lecsöpögtetett kicsi üvegekbe töltöm, rácsurgatok egy kiskanálnyit a maradék olajból és légmentesen lekötöm.
2010. szeptember 13. 19:16

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. szeptember 11. 20:46

Kedvelem a padlizsánt. Az ajvár egyik alapanyaga.
Jól értem? Megsütöm majd a fagyasztóba teszem. Így télen is ehetem majd?




Jaj! Elfelejtettem céklát venni a tortához. Na, majd jövőhéten. :)

Igen, jól értetted! Ez is egy mód a tartósításra. Találtam a receptjeim között egy padlizsánkrém receptet, amit szeretnék megosztani veletek:
Hozzávalók:
3,5 kg pritaminpaprika darálva
3 kg padlizsán
1 kg hagyma
1 l olaj
1 l paradicsomlé
só, szemesbors, babérlevél

A padlizsánt sütőben sütöm amíg kifehéredik a héja, ezután ezt lehúzzuk (mint a barackról). Összepasszírozzuk. Az olaj egyik felében megdinsztelem a hagymát, a másikban a paprikát. Ezeket összekeverem a passzírozott padlizsánnal, belerakom a fűszereket a paradicsomlevet és addig főzöm míg az olaj feljön a tetejére. Egy kis tartósítószerrel üvegekbe rakva télire eltehetem.
2010. szeptember 11. 20:46
Kedvelem a padlizsánt. Az ajvár egyik alapanyaga.
Jól értem? Megsütöm majd a fagyasztóba teszem. Így télen is ehetem majd?




Jaj! Elfelejtettem céklát venni a tortához. Na, majd jövőhéten. :)
2010. szeptember 8. 21:03

megtekintés Válasz erre: katalina - 2010. szeptember 7. 18:56

Szeretem a palizsánt. Amikor tehetem, vásárolok belőle. Csak az a baj, hogy szerintem nagyon drágán árusítják, talán azért, mert keveset termelnek belőle. Nekem is van egy finom receptem, amit kenyérre kenve lehet fogyasztani, és télre is el lehet tenni üvegekbe. De szeretem rántva is.
Jó, hogy közreadtad, kimásolva eltettem magamnak.
Szia: katalina

Kedves Katalina! Lehet hogy eddig drága volt, de a mostani idényben szerintem olcsó. Lehet hogy kedvezett neki az időjárás, mert sokat látok belőle a piacon itt ahol én lakom és kb. 250 ft/kg az ára.
2010. szeptember 8. 16:06
köszi a receptet, kipróbálom.
2010. szeptember 7. 20:09
Kedves Orchidea! Mi még soha nem csináltunk, de éppen most olvastam föl a férjemnek, aki - főszakácsunk itthon - aztán lehet kipróbáljuk és meglátjuk milyen. Köszönöm az ő nevében is a receptet. üdvözlettel Orsolya
2010. szeptember 7. 18:56
Szeretem a palizsánt. Amikor tehetem, vásárolok belőle. Csak az a baj, hogy szerintem nagyon drágán árusítják, talán azért, mert keveset termelnek belőle. Nekem is van egy finom receptem, amit kenyérre kenve lehet fogyasztani, és télre is el lehet tenni üvegekbe. De szeretem rántva is.
Jó, hogy közreadtad, kimásolva eltettem magamnak.
Szia: katalina
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: