újabb események régebbi események további események
20:22
Pinokkió módosította a cikkét
23:00
Pinokkió módosította a cikkét
17:40
Pinokkió új cikket töltött fel
09:52
Tündér módosította a naplóbejegyzését
09:52
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
01:15
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
01:08
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
19:05
Pinokkió új cikket töltött fel
20:50
Pinokkió új cikket töltött fel
20:36
Pinokkió módosította a cikkét
20:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
10:41
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
10:39
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
00:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Pista bácsi és az infarktus

2011. január 24. - Látogatók száma: 61

A nagykönyvek azt írják, hogy a szívinfarktus nem más, mint az oxigénhez nem jutó szívizomzat elhalása, és a kialakulásában számos tényező játszik szerepet.

Rendben. Gondolkozzunk! Mi miatt nem juthat oxigénhez a szívizomzat? Ha a Pista bácsi fejével gondolkozunk, amolyan józan, parasztosan, akkor oda jutunk, hogy azt a fránya eret valaminek vagy el kell zárni, vagy olyannyira be kell szűkíteni, hogy azon a vér még guggolva se tudjon átbújni. Mivel homok nem szokott a vérbe jutni, marad a zsír, úri nevén koleszterin, aminek van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy előszeretettel rak fészket az erek falára. Jó dolgában azt sem tudja, mit csináljon, hát plakkokat gyárt unalmában. Pista bácsi még arra is gondolhat, az ő okos fejével, hogy bizony a vére sem olyan már, mint régen, az a jó, sűrű vére lassabban kering, mint legénykorában, könnyebben okoz közlekedési dugót ott, abban a csendes koronáriában.
Bizony, bizony! Ha Pista bácsi tudja, mi az, ami gondot okoz, már azt is kigondolhatja, mit kell tennie, hogy a bajt megelőzze.
Lássuk csak mi mindennel kell szembenéznie!

Itt van mindjárt a vérnyomás. Azt már a Pista bácsi is tudja, hogy nem jó, ha a vér a kelleténél magasabb nyomással (140 hgmm feletti szisztolés, vagy 90 hgmm feletti diasztolés) kering az ereiben. No, nem a Julcsa néni miatt, - bár az sem elhanyagolható a vérnyomás szempontjából, legalábbis Pista bácsi ezen az állásponton van - hanem mert a jó doktor bácsi ráijesztett szegényre, hogy a magas vérnyomás bizony idővel nem kívánt elváltozásokat okoz az erek falában, ahova aztán sietnek fészket rakni plakkék, akiket nem kell szívesen látnunk, mert nem egy békés népség.
Pista bácsi rögtön azt is megtudakolta a jó doktortól, hogy mit lehet tenni? Akkor lepődött meg igazán, amikor a doktor a Julcsa néni kötője zsebébe tette a pincekulcsot, mert hogy mérsékelni kell az alkoholfogyasztást, hiszen az alkohol emeli a vérnyomást. Ezzel persze a Pista bácsi nem értett egyet, mert ő mindennap levitte a vérnyomását, éppen a pincébe. A doktor kioktatta a Julcsa nénit, hogy a só fogyasztást sem árt korlátozni, mert a magas vérnyomásos betegek 30-50%-ánál a só további vérnyomás-emelkedést okoz, de ezen a Pista bácsi csak nevetett. Nem kecske ő, hogy sót nyalogasson. A doktor szerint ugyancsak ajánlott a stressz mérséklése torna, vagy relaxációs gyakorlatokkal. Na erre lett csak igazán dühös a Pista bácsi. Nem elég, hogy a szalonnákat adhatják a szomszédoknak, a pincekulcs meg ott a Julis zsebében, de még röhögtesse is ki magát, ahogy glottgatyában tornázik az udvaron?
Erre aztán az orvos megfenyegette, ha ezek sem vezetnek eredményre, akkor bizony gyógyszert kell szednie, mert a vérnyomás normalizálásával megakadályozható, illetve minimálisra csökkenthető az artériák károsodása. Így mondta a doktor, ezekkel a szavakkal. Na erre aztán a Pista bácsi sem tudott mondani egy szót sem.

Julcsa néni ki is találta, mi lesz a Pista bácsinak a megfelelő testmozgás. Azt olvasta ugyanis a szomszédék nagy, orvosi könyvében, hogy a szívnek, mint minden más izomnak edzésre van szüksége ahhoz, hogy erős maradjon. Valljuk meg a Pista mostanában már nem az az erős legény, mint volt régen, aki mázsás zsákokat cipelt haza a hegyről. Bizony el-elüldögél a diófa alatt, szívja a cigarettát meg szidja a rendszert. Pedig a könyv világosan leírja, ha nem mozog a Pista, be fog sűrűsödni a vére, elhízik, felmegy a vérnyomása, meg a koleszterinje.
Julcsa néni egyből rohant a komámasszonyhoz, konzultációra, hogy mit lehet tenni? A Bori mérsékelt testedzést ajánlott. Ismert ugyanis egy embert, aki látott már ilyesmit, meg hát az ő ura is így kezdte, de óva intette a Julcsa nénit a megerőltető tréningektől, mert az nem olyan hatásos. Nem kell a Pistának konditerembe járni, csak szépen gyalogoljon ki a hegyre, kapirgáljon egy kicsit aztán csak sétáljon haza kerülő úton, na nem a kocsma felé! De nem ám! Az ura is gyorsabban tudott fogyni, amikor sétált, mint amikor kemény edzésre járt, mert a mérsékelt tempóban hosszabb ideig tudott járni, így több energiát használt fel. Ha heti négy-öt alkalommal felfut a Pista a hegyre, az jelentősen növeli az izomtömeget és még fogy is egy kicsit.

Bizony, ez is gond a Pistánál, az elhízás. Pedig még a csapból is az folyik, ezt kiabálja a tévé, rádió, hogy a túlsúly jelentősen fokozza a vészesen magas koleszterinszintet, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A 30-as testtömeg-index felett meredeken nő az infarktus kialakulásának veszélye. Azt nem tudja a Julcsa néni, hogy mi az a testtömeg-index, de olyan szép hangzása van, meg lehet vele nagyot mondani a Bori komámasszonynál. A doktor valami táblázatból kisilabizálta, hogy a Pistának 31-es, ami nem jó, de mit lehet tenni?
Julcsa néni nem volt rest, bebuszozott a városba, hogy megkérdezze a keresztlányát, a dologról. Az aztán mondott csuda dolgokat. Julcsa néni azt sem tudja, hogy mondja meg az urának, hogy ki kell borítani a bödön zsírt, a szalonnát, sonkát elajándékozni, vége a szalonnásrántottáknak, meg a pacalpörkölteknek. Mától fogva csak párolt zöldség lesz az ebéd meg roston sült hal. Ropogtathat a Pista kalács helyett mogyorót, meg dióbelet, eheti a gyümölcsöt ládaszám, de a zsíros kenyeret el kell felejtenie. Azt is mondta a lány, hogy vigyázzon a Pista kereszt a fogyókúrával, mert az ismételt fogyókúrák okozta testsúlyingadozás jobban megterheli a szívet, mint az állandó túlsúly. A fogyás egyetlen biztos és folyamatos módja a rendszeres testmozgás és a helyes étkezés.
Pista bácsi szegény erre azt mondta, hogy inkább a temető, de ő ugyan le nem mond kedvenc étkeiről, mert ha a Jóisten úgy akarja, akkor úgyis meg kell halni. Magára kanyarintotta a báránybőr bekecsét és lement a kocsmába. Lesz, ami lesz. Csak a doktor meg ne lássa!

A cikket írta: Nurse

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. február 3. 06:18

megtekintés Válasz erre: vdodi7 - 2011. február 2. 15:09

Szia,
komoly fejtörést okozott nekem, vajon ezidáig miért nem olvastam tőled semmit....? Pótolom, jelzem egy rajongód van kialakulóban....remek téma, remek írásmód, gratula !!!!!
üdv:
védodi

Ez jól esett, köszönöm :-)
2011. február 3. 06:17

megtekintés Válasz erre: Pinokkió - 2011. január 31. 23:48

Szia Nurse!
Nagyon jó humorral megírt sztori:-)))
Puszi,
Pinokkió

Köszönöm Pinokkió!
Amolyan egészségfejlesztő tréningnek szántam :-)
2011. február 2. 15:09
Szia,
komoly fejtörést okozott nekem, vajon ezidáig miért nem olvastam tőled semmit....? Pótolom, jelzem egy rajongód van kialakulóban....remek téma, remek írásmód, gratula !!!!!
üdv:
védodi
2011. január 31. 23:48
Szia Nurse!
Nagyon jó humorral megírt sztori:-)))
Puszi,
Pinokkió
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: