újabb események régebbi események további események
15:05
dimahodckin regisztrált a weboldalra
14:04
Eupbxoz regisztrált a weboldalra
11:07
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
20:54
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
14:23
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
13:53
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
09:38
Főnix Madárka módosította a naplóbejegyzését
09:21
Glqinbh regisztrált a weboldalra
08:47
FedyahCitle regisztrált a weboldalra
07:32
Főnix Madárka új bejegyzést írt a naplójába
23:35
Find уоursеlf а girl fоr the night in уour сity Canаda: http://b1 ...
11:31
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:30
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:44
SlifeCitle regisztrált a weboldalra
06:20
Főnix Madárka módosította a naplóbejegyzését
06:19
Főnix Madárka új bejegyzést írt a naplójába
06:54
Főnix Madárka új bejegyzést írt a naplójába
01:51
The bеst girls for sеx in your tоwn Cаnаdа: https://coupemoi.la/Y2BuS ...
13:27
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
05:02
Dаting sitе for sеx with girls from Spаin: https://v.ht/m2SsB regisztrált a ...

A bisztró (8)

2013. március 13. - Látogatók száma: 70

Erzsi néni, Ricsi édesanyja, nem igazán lelkesedik azon, hogy az ura egyetlen beosztottjának a keresztlánya, ez a csenevész, rongyos farmerben és bő pulóverben virító, szépnek sem mondható lány a fia szerelme.

Biztosan ez a csaj a takarító a bisztróban, mert nem néz ki mást belőle, és nem is igazán érti, hogy férje és a bisztró tulajdonosa miért lelkesednek a penészvirágért, a csudát, penész karalábéért, akinél a faluban szebb lány ezer is akad. Hová teszi a fia az eszét és a szemét, ha már önerőből tudja folytatni az egyetemet, választhatna magának egy csinos, modern lányt az egyetemről, vagy kevésbé okosabbat, mert azok lesznek a jó háziasszonyok, de az, hogy nem is szép, nem is okos, az már mindennek a teteje.

Sarkon fordul és visszamegy a konyhába, ahol azután nagy csörömpölés közepette szűri le a tyúklevest, s észre sem veszi, hogy az Elek gyerek megáll az ajtóban, úgy figyeli csendes dühöngését.
- Erzsi néni, segíthetek? Tetszik tudni, a bisztróban minden munkát elvégzek, szívesen megterítek, hordom az ételt és mosogatok is, ez nekem nem egy nagydolog.
- Vendég vagy, kisfiam, nem foghatlak be dolgozni.
- Tessék csak befogni.
- Jól van, akkor teríts meg, ott találod a tányérokat, meg mindent, már kikészítettem.

Karola mellől Ricsi egy percre sem tágít, sőt, állandóan fogja a kezét, vagy átöleli vállát, hadd lássa mindenki, hogy összetartoznak. Büszke rá a keresztapja, büszkén meséli róla a gyerekkori sztorikat, melyeken Ricsi apja jókat nevet, és Pali bácsi is somolyog az orra alatt. Jó érzés számára, hogy kedvese felvállalja családja előtt is a szerelmüket, kár, hogy Erzsi néni szeméből süt a gyűlölet. Képtelen eldönteni, hogy ez kimondottan a személyének szól, vagy bárki nőszemélynek, aki anyuci szemefénye mellett megjelenik. Ezt a kesztyűt hiába dobja Erzsi néni, Karola nem veszi fel. A mérkőzést Ricsinek kell megvívnia az anyjával, nem pedig neki.

- Nemrég még hajas babát vettem neki ajándékba, most pedig hamarosan büntetőbíró lesz belőle, úgy vigyázzatok, mert szigorú kislány.

Nevetnek az elfogult keresztapa szavain, egyedül Pali öröme nem felhőtlen. Rendes gyerek a fia, nem panaszkodhat, de a tanulás nem az erőssége, pedig nem pénz kérdése, akármelyik egyetemre vagy főiskolára járhatna, ha akarna.

Elek szorgoskodik és fél szemmel Erzsi néni ténykedését figyeli. A leszűrt tyúkhúsleves illatára összeszalad a nyál a szájában, és meglepődik, mert a vastag húsokat, combokat, mellet, szárnyakat, liszttel felvert tojásba forgatja a háziasszony és bő zsírban kisüti. Úgy néznek ki, mint a párizsiasan sült húsok.
- Tudod, kisfiam, a tyúknak már erős a húsa és száraz, így zamatosabb lesz.

A sütőben sajttal, sonkával töltött tarja sül, melynek illata csak tovább fokozza Elek éhségét. Ehhez rizibizi és sült krumpli, meg káposztával töltött savanyú paprika társul.

Érdekes, süteményt nem lát sehol, pedig az lenne az ebéd koronája. Minden esetre, megkéri majd Ricsit, hogy párizsias főtt tyúkot is készítsenek a bisztróban.

Az ebéd mindenkinek ízlik, Pali nem tud betelni a csigabetétes húsleves ízével, melyhez gazdagon szed a főtt húsból és a zöldségekből is. Számára is meglepetés a második fogás, úgy teleeszi magát, hogy megkívánja rá a hosszúlépést, amit a többiek isznak rá, de nem lehet fogyasztani belőle, mert hazafelé is kell vezetni valakinek, és ha jól látja, Elek meg az öreg Richárd, Gyuri bácsival, mint ünnepelttel együtt, ötpercenként emelik koccintásra a poharukat és isszák ki belőle a fröccsöt, az utolsó cseppig. Érdekes, még a háziasszony is csatlakozik a koccintgatókhoz, számára ez meglepő, hiszen a felesége egy korty nem sok, annyi alkoholt sem iszik.

Erzsiben felszabadul a feszültség és hozza az ünnepeltnek a maga készítette csokoládétortát, friss tejszínhabbal a tetején, és kiegészítésként meggyes, mákos, túrós és almás réteseket, melyeket még hajnalban sütött, meg egy tálca tepertős pogácsát, ha valaki nem ismerne határt a borivásban, legyen mivel lenyomtatni. A háziúr is eltűnik, hogy újabb két flaska bort hozzon, válogathassanak a vendégek kedvükre az innivalókban. Látván, hogy Karola csak kólát iszik, kerít egy üveg pezsgőt is, azzal köszöntik fel Gyurit és abból már valóban iszik egy pohárral a kislány is.

Gyuri meghatódik, hogy mennyi kedves köszöntőt mondanak neki, húsz éve, amióta özvegy, kedvességet többnyire csak a keresztlányától kap, és íme, most a főnöke is értékeli a személyét.

Fogy a sütemény, a bor és az idő, végül Pali veti fel a kérdést, hogy ideje beszélniük az üzletről is, elvégre azért is jöttek. Az a fránya kis kötőszó, hogy is, csak Richárdnak tűnik fel. Szóval, Pali barátja kíváncsi volt Ricsi szüleire, hát most majd megmutatja neki, milyen a magyar virtus.
- Erzsikém, szívem, ha megengeded, elmegyünk kiválasztani, hogy milyen tészta kell Pali barátomnak, addig szórakoztasd a vendégeket.

Sápad a háziasszony, ebből már semmi jó nem származhat, mert a férje annyit ért az üzlethez, mint kondás a harangöntéshez, ám most nincs abban a helyzetben, hogy magára hagyhatná a vendégeket, hogy utánuk siessen és mentse a menthetőt.
- Tudod, Karolám – kezdi Gyuri mély levegőt véve, - van nekünk Richárd barátommal, egy kicsinyke gondunk. Leszállítottuk az egyik multinak a megjavított gépeket és nem fizette ki a számlánkat.

No, még ez is, mérgelődik magában Erzsi, képes ezzel a kis karalábé lánnyal megosztani a gépszerelő műhely gondjait, mit ért ahhoz ez a mosogató lány. Hanem a saját fia is képes az öreg mellé állni és noszogatni a lányt, hogy gondolja csak végig a dolgot.
- Keresztapa, tudod, hogy még nem végeztem, nem adhatok jogi tanácsokat.
- Ugyan, Cara Mia, lehet, hogy látnál valami kiutat, ha átnéznéd a papírokat, nem kell semmiféle tanács, de hátha te észreveszel valamit, amit apáék szeme elkerült.

Huzakodnak még egy ideig, majd Ricsi felpattan és előhozza a kérdéses szerződést, a teljesítésigazolásokkal együtt.
- Gyertek ki a verandára, ott szabad az asztal és kiteregethetjük a papírokat – javasolja Ricsi, csillogó szeméből süt a szerelem, ahogyan a karalábé kisasszonyra néz.

Erzsi oldalát furdalja a kíváncsiság és megkérdi Gyurit, miután a gyerekek kinn csivitelnek, hogy tulajdonképpen mit tanul a keresztlánya.
- Ja, Erzsikém, te nem hallottad, amikor erről beszélgettünk, mert készítetted azt a finom ebédet, amiért hálás köszönetem, és a torta, hát, az egyenesen mennyei volt. Szegény feleségem tudott ilyen jól sütni, főzni! Ha tehetném, hidd el, kikaparnám a föld alól, de lehetetlen. Mit is kérdeztél? Ja, igen, Karolám-kicsim, jogra jár, eddig jelesre abszolválta minden vizsgáját és büntető bíró akar lenni. Az is lesz, meglásd, mert nagyon okos, ügyes lány! Megbocsáss, megyek utánuk, hátha lesz valamilyen kérdésük.

Egyelőre semmilyen kérdésük nincs. Csókolóznak és az komoly tevékenység, közben megszűnik a külvilág, azt sem veszik észre a felek, ha az ég a földdel egybeér, szerencsére, erről szó sincs, így Gyuri kénytelen apró köhintéssel a fiatalok tudtára adni, hogy ő is kiért a verandára, már a bora is fogytán, és ideje lenni komolyra fordítani a szót, ha tevékenységüket abbahagynák.

Az iratok tanulmányozás közben megváltozik Karola arca, nem csak azért, mert elkomolyodik. Szemében hideg fény villan, gyorsan elolvassa a szerződést, sorba rakja a teljesítésigazolásokat, meg a levelezést is időrendbe igazítja és tíz percig úgy elmélyül a tanulmányozásukba, hogy akár ágyút lehetne elsütni a füle mellett, azt sem venné észre.
- Keresztapa, minden irat itt van? Kérlek, nézd át, nagyon fontos. Nem hiányzik egyetlen megbízói levél sem? Tettek bármilyen minőségi kifogást írásban vagy szóban a megjavított gépeket illetően?

Erzsi kinyitja a konyha ablakát, onnan fülel, mit beszélnek a kintiek, közben kávét főz, az még az ebédhez tartozna. Négy adagot tálcára tesz, tejszínnel, cukorral együtt és kiviszi a verandára, majd maga is helyet foglal.

- A szerződés szerint, a leszállított és megjavított gépeket jegyzőkönyvvel kell átadni, ez megtörtént. A megbízó az utolsó gép leszállítását követő 10 napon belül élhet kifogással a javítással kapcsolatban, amennyiben ezt nem teszi, akkor megbízott a javításról a számlát benyújthatja, melynek összegét megbízó, a kézhezvételét követő 15 napon belül banki átutalással köteles kiegyenlíteni. Eddig minden szabályos. Láthatnám a számlát?
- Hát, a számlakönyv apa asztalfiókjában van, annak a kulcsát meg ki nem adja a kezéből! – nevet Ricsi. – Bár, ebben a házban anya előtt nincs zár, ami ki ne nyílna!
- Jól van, mindjárt hozom! – replikázik Erzsi kényszeredetten a fia csúfolódó szemébe nézve.

Amíg távol van, Karola azt ecseteli, milyen jogi eszközöket lehet bevetni a megrendelő ellen.
- Szóval, ez az utolsó számla!
Karola figyelmesen megnézi és két hibát is felfedez rajta:
- Nincs feltüntetve a TEAOR szám, meg a számlaszám sem stimmel, és a szerződés számot is fel kell tüntetni. Kellene küldeni egy másik számlát, ami lenullázza ezt, és kibocsájtani egy újat, de már szabályosan kitöltöttet.
- Anya, nem szóltak, hogy rossz a számla?
- Nekem nem.

Csak nem fogja bevallani, hogy még a számlát is visszaküldték! Ha ilyen egyszerű a dolog, akkor majd kitölt egy másikat és valamilyen csellel aláíratja az urával.
Erzsi gyorsan összekapkodja a papírokat és viszi a helyére, mert látja, hogy férjéék bekanyarodnak az udvarra.

A kisteherautó tele zsákokkal, azokban a tésztagyár valamennyi termékéből húszkilónyi, és láthatóan Eleknek nagyon tetszik őseik egyezsége, mert vigyorogva hátba vágja Ricsit:
- Kiváló üzleted kötöttünk! Majd elmondom, de az a lényeg, hogy három tésztát csak nekünk gyártotok, a többit meg eladjuk más felhasználóknak, akár a konkurenciának is, szép jutalékért! Maradt még abból a borból, amit ebédnél ittunk? Az nagyon ízlett!

A két fiú a bor után néz. Gyuri odahajol Karolához:
- Tudtam, hogy ügyes vagy, kislányom. Sejtettem, hogy Erzsi keze van abban, hogy nem fizet a megrendelő és igazam lett. Jaj, nagy papucs ez a Richárd, de úgy látom, a fia nem lesz az! Maradsz, vagy visszamész velük?
- Hogy kérdezhetsz ilyet, keresztapa? Persze, hogy maradok! Miattad jöttem, nem Ricsi miatt!
- Nono, eljön még az idő, amikor miatta látogatsz engem! Ne pirulj el, ez az élet sora. Mit szólsz, jó ötlet, hogy holnap reggel beülünk a jó öreg Toyotámba és elmegyünk apádékhoz? Majd este felhívom őket, hátha anyád is összeüt a tiszteletemre egy jó kis ebédet!

Ricsi kétségek közt hányódik, nem tudja, hogy itthon maradjon, egyáltalán, maradhatna-e, hiszen neki holnap dolgoznia kell a bisztróban és kell is a pénz, az a kevés is, amit keres. De itt van Karola, akit a világon mindennél és mindenkinél jobban szeret, s akit az anyja, finoman szólva, nem igazán kedvel. Szeretne beszélni az apjával is, négyszemközt, ahhoz azonban nem csupán itthon kellene maradnia, de az anyját valamivel le kellene kötni, mert állandóan a nyomukban kajtat.

Itt ez a számlaügy is, az kristálytisztán látszik, hogy az anyja a hunyó. Hiába mondogatja apja már évek óta, hogy fogadjanak egy profi könyvelőt. Talán jobb is, ha most Gyuri bácsinál marad Karola, legalább lesz ideje végig gondolni az eseményeket, kitalálni, hogyan lehetne nagyot profitálni Pali bácsi és az apja megállapodásából.

Bármennyire szereti Pali bácsit, tudja, hogy ravasz üzletember és a következő szemeszterre függetleníteni akarja magát a Borsos családtól. Tudja, mi az öreg gyengéje. Ha sikerül Eleket rávenni a továbbtanulásra, akkor mindent megadna neki. Újdonsült barátja nem hülye, egyszerűen lusta. Ám a lustaság is gyógyítható, majd kitalál valami ellenszert.

Első lépésként az apjával kellene négyszemközt beszélnie, ahhoz pedig az kell, hogy felcsalja az öreget Pestre. Jó ürügy a tésztaforgalmazás, megoldja. Anyjának otthon kell maradnia, mert a termelés nem állhat le az üzemben, Gyuri bácsi pedig egyedül is úgy dolgozik, mintha ott lenne mellette az apja.

Négy órakor szedelőzködnek, és fájó szívvel elbúcsúzik Karolától és a szüleitől.
- Gyere, ünnepelt, igyunk még egy pohárral – fogja át a vállát Richárd, és Gyuri kétségbeesett pillantást vet a keresztlányára.

Kuncog Karola, szenvedjen csak az öreg, mondjuk, még úgy fél órát, mert utána valóban haza kell menni, ha holnap reggel elutaznak.
- Erzsi néni, segíthetek? – fordul kedvesen a ház asszonyához, aki nem mer nemet mondani, bár az öröm sem tölti el.
- Persze, ha nem esik nehezedre.

A szándék nem is, de a gyakorlati megvalósítás már más tészta. Mosogatás közben kikérdezgeti, és örömmel konstatálja, hogy értelmiségi szülők gyermeke, önálló lakással rendelkezik és okos is a karalábélány. Hiába, okos a fia, tudja, kinek kell a szelet csapni. Azért ebből nem lesz házasság, ha csak rajta múlik. Sajnos, ebben már nem az ő szava lesz a végső.

Az okos lányokkal csak baj van, ha már feleségek lesznek. Képesek a karrierre gondolni, későn szülnek és egyenrangúak akarnak lenni a férjükkel. Biztos abban, hogy Ricsi nagyon szereti Karolát, és az sincs ellenére, hogy okos ez a lány. Túlságosan is.

Fél óra múlva kettesben ballagnak haza, keresztapja kétszintes, hatalmas családi házába. Gyuri arcán fültől fülig ér a mosoly, innen tudni, hogy kicsit több a szervezetében az alkohol, mint amennyi a szalonspicchez elégséges.
- Tudtam ám, hogy meglátogatsz! Két napja pácolom a bélszínt, az lesz vacsorára. Áfonya szósszal. De süthetsz mellé rósejbnit is, ott van a mélyhűtőben. A kedvedért vettem pezsgőt is! Két üveggel. Felbontanád az egyiket, amíg felhívom az öcsémet? Üzensz valamit az apádnak? Mert nem adom át, had' legyen meglepetés.

A cikket írta: Yolla

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2013. március 13. 09:45
Kedves Yolla!

Nagyon jól folytattad! Most majd jól
fel kell kötnöm a kötényt,
- hogy méltó legyen a folytatás!
Sajnos, - ez időbe telik!
Remélem, hogy tudom ezt a szintet teljesíteni!
Gratulálok hozzá!

Pussz: emillio
 
2013. március 13. 09:43
Szia Yolla!

A tyúkhúsleves, a zöldségek és a párizsiasan elkészített tyúkhús elvette az eszemet. A sütőben sajttal, sonkával töltött sült tarja, a rizibizi, sült krumpli... és a káposztával töltött savanyú paprika olvasata után már csak eme kulináris élvezetekre tudok gondolni.

Majd később elolvasom még egyszer! A pontokat megelőlegeztem, mert biztos jó az írás is! :-))))

pusz
juli
2013. március 13. 09:12
Szia Yolla!

Ha nem tudom, hogy mit főzzek ebédre, csak hozzád kell benéznem. :)

puszi
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: