újabb események régebbi események további események
12:32
wadbikaiy új bejegyzést írt a naplójába
22:10
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
21:42
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését

Baráti önzetlenség...

2015. július 7. - Látogatók száma: 79

Szeretném, ha a következő idézeteken kicsit elgondolkodnánk ezzel is alátámasztanám nem csak a magam érzéseit, de egy kívülálló fantáziájának is gátat szabnék vele, feltéve, ha idáig eljut.

Még mielőtt túlságosan beleélné magát, nem ártana, ha tisztába jönne azzal, mit is jelent egy másik emberen való segítés...

(Márai Sándor) azon mondata kívánkozik ide, ami sok igazságot tartalmaz..., hogy "Az emberek semmire nem vágynak úgy, mint önzetlen barátságra. Reménytelenül vágynak erre..."

(Bereczkei Tamás) mondata így szól: "A közeli barátok számára a segítségnyújtás nem a várható viszonzás függvénye..."

"A boldogság legmagasabb rendű formáját a felebarátaink iránti önzetlen barátságban találjuk meg.
(Erich Wolf Segal)

...

*

Miért tartottam fontosnak erről pár mondatban említést tenni? Mert a helyzetem önmagában is szükségessé teszi a találgatások, félreértések elkerülését. Elsősorban azért, mert egyedülálló nő vagyok, rokoni szálak kötnek egy bizonyos személyhez, nem utolsó sorban baráti kapcsolat... Nem olyan értelemben használom esetemben a "baráti kapcsolat" kifejezést, melyet egy "kívülálló" már most másként magyarázza... "- Azt hallottam, jóban vagy a sógoroddal!" Ezen kijelentésén egy kicsit elgondolkodtam, de a félreértelmezés ellen vajmi keveset tehetek. Viszont háborog a lelkem, ha valaki olyat próbál belemagyarázni e sokunkat fájdalmasan érintő esemény-sorozatba, ami messze nem a valóságot tükrözi.
És itt kanyarodok vissza az első idézetre, hogy az emberek semmire sem vágynak jobban, mint egy önzetlen barátra, akivel megoszthatják kezdeti, reménytelennek tűnő helyzetüket, amibe akaratukon kívül kerültek. Pontosan így érezzük mindketten. Ehhez hozzátenni, ebből elvenni egyetlen szót is vétek lenne.

*

Adni jó érzés! Ezt a saját tapasztalatomból tudom. Az emberek kerülhetnek olyan helyzetbe, ahol nincs helye mérlegelésnek, csak és egyedül az önzetlen segítségnyújtás lehet célravezető. De mint minden, ha időben nem tisztázzák egymás között, hogy a pillanatnyi segítségnyújtás mire irányul, milyen célból teszik, adják, vagy fogadják, előbb vagy utóbb találgatásra adhat okot még annál a személynél is, aki ad, és, aki elfogad.

A cikket írta: zsoltne.eva

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: