újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Aranyosi Éva: Párkapcsolatban

Látogatók száma: 289

"MINT SAJÁT MÉLYÉTŐL A TENGER, CSAK EMBERTŐL LEHET BOLDOG AZ EMBER." GARAI GÁBOR

Nekünk, embereknek, alapvető érzelmi szükséglet a szeretet utáni vágy.
A szeretet képessé tesz bennünket olyan dolgok elérésére, melyről nem is tudtuk, hogy lehetséges. Szeretet nélkül életünk értelmetlenné, megpróbáltatásaink pedig gyötrelemmé válnak.

A párkapcsolatban élő ember leghőbb vágya, hogy érezze társa szeretetét. Nagyon sokan "bármit" képesek megtenni ezért. Egy jó házasságban mély és bensőséges kapcsolat alakul ki. Olyan közel kerülhetnek egymáshoz a házastársak, hogy szavak nélkül is érthetik egymás gondolatait, vágyait. Természetesen ezért tenni kell, ezen érzések alapja a másik megismerése, a társunkra való odafigyelés. Tudnunk kell egymással megfelelően kommunikálni, elmondani érzéseinket, gondolatainkat, vágyainkat. Partnerünk odafigyelése, megértése, meghallgatása a jó párkapcsolat alapja. Meg kell ismernünk egymást "kívül-belül". Fontos, hogy mindennap észrevegyük, kedvesünk mire vágyik, mire van szüksége. Ha megismerjük egymást, képesek vagyunk felismerni a másik igényeit. Tudnunk kell, mire van éppen szüksége: odafigyelésre, meghallgatásra, biztatásra, elismerésre, dicséretre, ölelésre, simogatásra, apró szívességekre.

Szeretetünk ne csak az ösztöneinkből fakadjon, hanem tudatosuljon bennünk az, hogy olyan társra találunk, akiben látjuk, mi az ami szeretetre méltó. Szabad akaratunkból, "a szerelmi mámor" hatása nélkül is képesek vagyunk vele maradni és vágyni arra, hogy Ő is velünk legyen. Az együtt töltött idő azt fejezze ki, hogy törődünk egymással és élvezzük egymás társaságát. A szeretet azt is jelenti, hogy sok mindent megteszünk a társunk kedvéért, még olyasmit is, amit önmagunktól sose tennénk. Egy párkapcsolat elején sokkal erősebb a megfelelni vágyás és sokkal erősebb a tolerancia a másikkal szemben. A szerelem hatása alatt észre sem vesszük a másik hibáit, hiányosságait. Amikor elszáll szemünkről a "rózsaszín köd" akkor érzékeljük csak társunk számunkra negatív tulajdonságait, rossz szokásait, esetleg idegesítő dolgait. (A szerelem vak - a szeretet behunyja a szemét.) Ekkor kell feltenni magunknak a kérdést: - Mi az, ami megváltozott? Mit kaptunk a kapcsolat elején és mi az, ami hiányzik ahhoz képest? Ekkor kell igazán időt Önmagunk és párunk megismerésére. Nélkülözhetetlen emberi szükségleteink között szerepel a biztonságra, a fontosságra és az önbecsülésre való igény, amiket meg kell kapnunk és meg kell adnunk, kölcsönösen. Ha társunk szeretete által biztonságban érezzük magunkat, akkor az élet egyéb területein is sikeresebben vehetjük az akadályokat.

Kulcsfontosságú a kommunikáció! Beszéljük meg érzéseinket, gondolatainkat, vágyainkat. Fogalmazzuk meg és mondjuk ki, mire van szükségünk, mit tehet értünk kedvesünk, hogy jobban érezzük magunkat és boldogabbak lehessünk. Természetesen mi is hallgassuk meg az Ő elképzelését, igényeit, terveit. A bennünk felgyülemlett feszültséget ne dédelgessük, őrizgessük, hanem beszéljük meg. Vitatkozzunk, érveljünk, győzzük meg egymást, ha lehet mindezt kulturált keretek között. Ne kezdjünk úgy mondatot, hogy: - Te mindig - , vagy: - Te soha -, hiszen ez vádaskodás. Egészen biztos, hogy kedvesünk ezt támadásnak fogja fel és erre Ő is hasonlóképp reagál. Mivel saját érzéseinkről, gondolatainkról beszélünk, a megfelelő megfogalmazás úgy kezdeni mondanivalónkat, hogy: - Én úgy érzem, hogy -, Én azt szeretném, hogy -, Én arra vágyom, hogy -. Majd úgy folytatva: - Mit gondolsz Te erről? - Neked mi a véleményed? Megtennéd-e értem? Ez rögtön emberibb hangvételű társalgás és talán így könnyebb lesz megoldást is találni. Ne feledjük a párkapcsolat sok kompromisszumkötésből áll és abból, hogy megpróbálunk egymáshoz minél jobban alkalmazkodni, hiszen az ember társas lény.

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Tényleg nagyon fontos dolog a kommunikáció egy párkapcsolatban
Tetszik a cikk és minden benne van ami a jó és tartós párkapcsolat meglétéhez és megmaradásához kell!Az emberi önzés ront el mindent,sajnos manapság egyre jobban előtérbe kerül,mindenki csak magára gondol,s ez vezet a sok váláshoz.
S természetesen az,hogy nem tudnak leülni és megbeszélni a problémákat,vagy nem mondják ki,hogy mit szeretnének,ha a másik ezt nem veszi észre! Nem segít az sem,ha nem beszélünk a gondokról,mert azt hisszük,ha nem mondjuk,akkor nincsenek is!Ezzel becsapjuk a társunkat és magunkat is!
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: