újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Húsvéti sonkaleves

Látogatók száma: 44

Eredetileg a naplómba akartam írni, de véletlenül ide sikeredett..

Most dél után ledőltem egy kicsit, ez a szél minden erőmet elviszi. Csak én vagyok ilyen fáradt? Lehet, hogy már tényleg utolért a béna öregség..

Reggel bementem a városba, ez már önmagában fáraszt, alig lehet leparkolni, amikor meg nagynehezen bejutok a bevásárlóközpontba, hát az a sok ember..Nem is értem, ünnepek előtt mindenki éhen akar halni. Jó magyar szokás szerint az ünnepi hangulat a hasunkon keresztül csapódik le..Na, de ez van.

Hogy a tárgynál maradjak, a kifőtt sonka levéből finom levest lehet készíteni, én szeretem..

A húsvét egyik jellegzetes étele a sonka, amelyet változatosan és ízletesen tudunk elkészíteni. Bemutatunk 3 remek húsvéti sonkaleves receptet.


Húsvéti sonkaleves 1.

Hozzávalók: 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt), 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vöröskáposzta, gomba, kelbimbó stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk. Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. A húst rostjaira merőlegesen nagyon apró kockákra vágjuk. Míg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vagdaljuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt. Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort. A levesestálba mert, forró levest elkeverjük a tejszínnel és a tormával. Különlegesen finom és kiadós leves.

Húsvéti sonkaleves 2.

Hozzávalók: 40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt.

A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.) A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük. Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk.
Húsvéti sonkaleves 3.

1 füstölt hátsó sertéscsülköt puhára főzve kicsontozunk, rostjára merőlegesen felkockázzuk. Bőréről leszedve a felesleges zsírt, a bőrt laskára vágjuk. Megtisztítva 3 sárga-, 2 fehérrépát, fél zellergumót, ökölnyi fehér-, vörös-, kelkáposztát, 25 dkg gombát, laskára vágjuk, majd a csülök főzőlevében puhára főzzük. Hozzáadva a csülökhúst, 2 dl tejfölt, 2 dl tejszínt, 2 dl asztali bort, összeforraljuk. Aprított petrezselyemzölddel hintjük. Tálaláskor 1 csapott kk. frissen reszelt tormát téve a tányérba, rámerjük a levest.
/Nőinetcafe/

A cikket írta: Ilona

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

fordított időrendi sorrend

Máris megéheztem! Köszönjük a recepteket! :)

Pussz,

Tündér
Szia Ilike!

Én valami egészen másban gondolkodom... Biztosan finom lehet a sonkaleves is, bár még nem ettem ilyet. Nem sok az eltérés, bármelyiket nézem.
A sonka levét sokféleképpen fel szoktam magam is használni. Ráadásul az enyém csülök. Lényegesen lágyabb az íze, nem olyan durván füstölt.
Egy-két napig leszűrve eláll, aztán majd meglátom mire használom... bármilyen főzeléket felönthetek vele, csak finomabb lehet tőle.

Puszillak,
Éva
Kedves Ilike!

Látod? Én sokkal komolyabban veszem az írásod.
Megfeledkeztél rólunk, de elnézem neked...

Viszont muszáj leírnom, nem hasztalan tetted ide fel a cikked.
Alkalmaztam, igaz, csak pár napra rá, de minden adott volt hozzá...

Éhes voltam nagyon, már nem először, ezt elmondhatom...
De jó szokásomhoz hűen - mentsük, ami menthető - üvegekbe töltöttem.
Mi mást, a sonkalevet (esetemben a csülök főzőlevét).
Ugyanakkor egy nagyon finom marhahúslevest is főztem,
aminek a zöldségei - mit ad Isten - megmaradtak az ünnepek alatt.
Ollé! A világ oly nagyszerű! Fél óra alatt összedobtam
mondhatom így utólag.
Eszméletlen finom sonkalevest főztem a maradék leveket összeöntögettem.
Kb. egy liter, vagy kicsivel több... Én rántással sűrítettem.

A rántást felöntöttem ezzel az eleggyel. A maradék sonkát, a zöldségeket (minden benne volt, de már előre főzötten, amit te a receptben felsoroltál)
a sonkát (csülköt) apró kockákra vágtam és beletettem.
Mindezt felforraltam.

A lényeg, hogy a tejfölt egy kis majonézes tormával, kevés lével simára kavartam.
Mindezt fél óra alatt megalkottam.

Végre ehettem volna, de akkor eszembe jutott...
Az már csak egy ráadás volt. Élvezzük a napot!
Három tojást mindebbe lágyan beleengedtem.
mint Laci bácsitól tudom, óvatosan...
Mit mondjak? Mennyei levest főztem!
És az utolsó cseppig mind megettem. :-)

Jó étvágyat! És ha még van sonkaleved, el ne mulaszd. Soha vissza nem térő alkalom ez! :-)

Puszi,
Éva
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: