Kreatív karácsony
Látogatók száma: 86
Az ünnepekhez közeledvén azon törtem a fejem, mit adhatnék anyósomnak ajándékba. Mert akinek nagyjából mindene van, annak nehéz bármit is kitalálni. Mégis sikerült, mondom is, hogy mit.
Nem vagyok nagyon kreatív alkat, magamtól nincs túl sok ötletem, viszont, ha látok valamit, ami tetszik, azt el tudom készíteni.
Így jártam most is. Olyan ajándéknak valót kerestem, ami szép, de hasznos is, fölösleges dolgoknak nem látom értelmét. Na, meg nem utolsó szempont volt az is, hogy Levi mellett legyen időm elkészíteni.
Találtam egy képet a neten, amin kisebb-nagyobb formás üvegekben fűszerolaj volt. No, gondoltam, ez a nekem való feladat, nem nehéz elkészíteni, nem is kerül ki tudja milyen sokba, mindemellett látványos, és tudom, hogy anyósom milyen jól főz, neki hasznos is lesz.
Volt itthon pár szép kis üveg, már csak a fűszerek kellettek. Volt, ahol azt olvastam, hogy szárított fűszernövény a jó, volt, ahol azt, hogy lehet frissel is csinálni, csak akkor sót kell tenni az aljára, hogy a növényben lévő nedvességet megkösse.
Elmentem a Spar-ba, gondoltam, ott több a választék, hát, nagyot tévedtem. Egyetlen cserép friss rozmaringot kaptam, de volt itthon még babérlevél, fokhagyma, színes bors. Vettem még borókabogyót, és még kell majd csilipaprika is.
Egyelőre három üveggel lett az itt felsorolt hozzávalókból, amit tetszés és ízlés szerint lehet variálni.
Mondjuk a borókabogyót a rozmaringhoz és a fokhagymához ajánlják, de ha csak dísznek kell, tehetünk bele mást is.
Még kakukkfű ágacskán gondolkodom, meglátom, kapok-e valahol akár szárazon, akár cserépben. Morzsolt állapotban bárhol van, az viszont nem mutat az üvegben.
Szóval, akkor összesítsünk, mi kell ehhez az egyszerű, mégis nagyszerű ajándékötlethez.
-Pár darab kisebb-nagyobb üveg, szerintem fél literes bőven elég.
-Olaj-én sima étolajat vettem, olívaolajra nem telik, főleg nem ilyen mennyiségben.
-Fűszerek, úgymint: babérlevél, fokhagyma, színes bors, rozmaring, csilipaprika, kakukkfű.
Pici só az üveg aljára, de a barátnőm szerint nem muszáj, ő anélkül csinálta friss fűszernövényből és jó lett, mert a tömény olaj eleve tartósít.
A hozzávalókat beledobáljuk az üvegbe, majd ráöntjük az olajat.
Ennyi az egész. Jól le kell zárni, vagy dugózni az üvegeket, kis rafiaszalaggal át lehet kötni a kupakot, hogy szebb legyen, de ezt sem muszáj.
Két-három hétig hűvös, sötét helyen kell érlelni(hogy én ezt hogyan fogom a panelban megvalósítani, az még a jövő titka), aztán már használatra kész.
Amelyik üvegbe tettünk sót, használat előtt egy tiszta konyharuhán keresztül szűrjük le, és már süthetünk is benne.
De jó még dresszingek, saláták ízesítéséhez, ha nagyobb üveggel csináltunk, húsokat süthetünk benne.
Ui.: Kérném kedves ismerőseimet, akik facebook-on látják megosztva a cikket, hogy el ne mondják anyósomnak, mert akkor oda a meglepetés! ;-)
A cikket írta: anubis
Hozzászólások
fordított időrendi sorrend
Köszi az ötletet!!!! Szuper!
Egyszer van karácsony! :-)
Válasz erre: zsoltne.eva
Nagyon jó ötlet! Bár én, mivel nem túl gyakran, mondhatnám soha nem használtam még olíva olajat, megreszkírozom, csak jobb lehet, mint a közönséges étolaj? Kivételesen magamat fogom meglepni vele. És eszemben sincs megfelezni, mint legutóbb.
Egyszer van karácsony! :-)
:)
Válasz erre: anubis
Éva, én sem használtam még olívát, amennyivel drágább, nem biztos, hogy annyival jobb is. De ha csak magadnak csinálod, úgy nem olyan drága.
:)
Válasz erre: Vass. N Edith
Ez kiváló ötlet. Köszi. Kipróbálom. Ráadásul nem is szeretem az olívaolajat. ( olyan gáz íze van) :)
Akkor maradok én is inkább a megszokottnál és szerzek egy kis fűszert mellé.
Nagyon fog neki örülni kedves anyósod!
Lopom az ötletet és kipróbálom a csilis változatot!
Pussz,
Tündér
Válasz erre: zsoltne.eva
Ez gáz! :-)
Akkor maradok én is inkább a megszokottnál és szerzek egy kis fűszert mellé.
Válasz erre: anubis
Látod, Éva, legalább megtudtuk, milyen ízű az olíva. Képzeld, ha kiadsz érte súlyos pénzeket, aztán nem is ízlik...:)
Válasz erre: Vass. N Edith
Ez kiváló ötlet. Köszi. Kipróbálom. Ráadásul nem is szeretem az olívaolajat. ( olyan gáz íze van) :)
:)
Válasz erre: Tündér
Kedves Anubis!
Nagyon fog neki örülni kedves anyósod!
Lopom az ötletet és kipróbálom a csilis változatot!
Pussz,
Tündér
Ha mindenképp lángolni akarsz, próbáld ki csak csilipaprikával. Azt tovább kell érlelni kicsivel, hogy jól kiázzon az aroma belőle. Lesz sóhajtozás! ;-)
Pussz neked is!
Válasz erre: anubis
Kedves Tündér!
Ha mindenképp lángolni akarsz, próbáld ki csak csilipaprikával. Azt tovább kell érlelni kicsivel, hogy jól kiázzon az aroma belőle. Lesz sóhajtozás! ;-)
Pussz neked is!
Már elő is készítettem egy kis üveget.
Pussz,
Tündér