újabb események régebbi események további események
15:19
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
14:29
DlYqhrRSVfi regisztrált a weboldalra

Crocotta

Látogatók száma: 30

Crocotta

A crocotta olyan állat, mint a fúziós konyha: nézz körül, mi van a kamrában, keverd össze, kérj érte háromszor annyit, mint mások, és akkor a gumigyárostól kapsz egy újabb csillagot. Krumplilevesben főtt rántott csirke mákos tésztával, tepertős kávétorta, hajdinakuszkusz, répacsöröge – kábé ezzel a módszerrel készültek az ántivilágban az egzotikus vidékek, különösen India és Afrika állatai.

Végy egy adag hiénát, önts hozzá fele annyi kutyát vagy farkast, párold lassan emberi butaságban, tálald fel crocotta néven. Az embereket átverni nem kell félnetek jó lesz – a hiéna-oroszlán keverék volt a legnépszerűbb, ez külön nevet is kapott: leucrota. Azt sajnos nem jegyezték fel, hogy az érintett állatok mit szóltak ehhez a művelethez.

Feljegyzőben nem volt hiány, és természetesen itt is a görög kalandor, Ktésziász volt az, aki a legtöbb szörnyszülöttet szabadította rá a középkori bestiáriumokra. Nem tudom, milyen cuccot használt, de abból nekem is kellene. Ő Etiópiában látta szaladgálni a nem létező crocottákat, ami azért is érdekes, mert sosem járt Etiópiában. A későbbi szerzők szívesen hivatkoznak rá, mint abszolút tekintélye, és bizony, szórakoztató lehetett egy régi biológia óra. Az unalmas sejtek, tropizmusok ás hormonális mechanizmusok helyett olyan nagyszerű dolgokról lehetett tudomást szerezni, mint a biszex crocotta, aki évente változtatja a nemét, és csak akkor lehet elfogni, amikor éppen hímnemű. Pliniustól halljuk, hogy ezer színárnyalat látható a szemeiben, de nem tanácsos megközelíteni, mert örökre megnémul az, akire egy crocotta árnyékot vetett. A sokszínű szemeknek mágikus erejük van, akárkit odaszegeznek a földhöz – Ktésziász az egyetlen kivétel, aki mindent büntetlenül megfigyelhetett, a megnémulás vagy a földbe gyökerezés legcsekélyebb veszélye nélkül.

A könyvei ugyan elvesztek, de a tudós kollégák még időben lemásolták a lényeget, gondoskodva arról, hogy az utókor számára egyetlen crocotta se vesszen el.

Pliniustól tudjuk azt is, hogy a leucrota akkora, mint a szamár, de nagyon gyors, agancsai vannak, mint a szarvasnak, nyaka és farka oroszlán, a feje borz, a szája a füléig ér, és kiválóan utánozza az emberi beszédet. Olvasói, akiknek nemcsak a méretük egyezett meg a szamáréval, készségesen hittek neki, és az emberi beszéd képessége annyira megragadta a fantáziájukat, hogy megajándékozták vele a közönséges hiénákat, valamint a francia állampolgárságú farkasembereket; a többiek sajnos csak vonítanak a holdra. A crocotta, a hiéna és a loup-garou nagy ügyesen kikémlelik egy pásztor nevét, aztán kihívják a jó meleg istállóból, és megeszik en brut, a fúziós konyha fentebb ecsetelt áldásai nélkül. Ez az igénytelenség alja, mitől az Isten mentsen meg minden embert, aki tudja, mi a különbség a konflis és a konfliktus között.

A bizánci Photius is Etiópiában keresgélte a crocottát; biztosan valami különleges anyag van az etió nevű piában. Szerinte a crocotta egyszerűen kutyából és farkasból készül, borzasztó erős, emberi hangon beszél, és az acél nem fogja. Aelianus számára is az a legfontosabb, hogy a crocotta beszél; Porphyrius megjegyzi, a crocotta nem jár iskolába, a tanárok fáradozása nélkül is tudja azt a semmit, amit. Erősen emlékeztet Hajdú Petyára, aki szintén nem sokat koptatta az iskolapadot, vagy a tanárai letagadják, hogy látták valaha. Már többen elküldték Etiópiába, máshova is, de nem akarja meghallani – pedig az ő teljes életéből már tényleg csak egy crocotta csorda hiányzik.

Igaz, hogy ott áll mellette, vagy inkább alatta fekszik a Kata, akinek a sarkában is van annyi kraft, hogy egyedül csináljon gigakarriert, a TV2 hathatós támogatása nélkül.

Úgy látszik, mindenféle szkeptikus, vagy csupán gonosz emberek kétségbe vonták a megsebezhetetlen crocotta létezését, mert a történetírók egymással versengve hivatkoztak különböző császárokra: Antoninus Pius crocottát ajándékozott, Septimis Severus saját kezűleg hozott egyet Rómába, és a bestiáriumok repertoárja is kibővült az állat (?) félelmetes nevetésével – rejtély, hogy mit találtak ennyire mulatságosnak, amikor még internet se volt.

A cikket írta: Müszélia

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Yolla

Bravó, Müszi!

Köszi, Yoszi!
Bravó, Müszi!
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: