újabb események régebbi események további események
20:24
Ilona új cikket töltött fel
16:01
Új cikk került fel a weboldalra
11:10
Robertdeesk regisztrált a weboldalra
05:54
Holographicdct regisztrált a weboldalra
16:12
ThomasDiony regisztrált a weboldalra
13:43
Rizptwf regisztrált a weboldalra
12:20
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
11:50
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
06:58
Gaya új cikket töltött fel
09:29
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
08:41
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:39
Tündér módosította a naplóbejegyzését
11:16
cthubzyCitle regisztrált a weboldalra
21:43
Ilpaki módosította a naplóbejegyzését
21:42
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
20:12
KeslarCitle regisztrált a weboldalra
17:22
JoshuaMUB regisztrált a weboldalra
13:43
Inhinc regisztrált a weboldalra
02:37
TeqwyFak regisztrált a weboldalra
14:45
BetChan regisztrált a weboldalra

Diszkókagyló

2015. március 8. - Látogatók száma: 38

Diszkókirálynő sok van, diszkópatkány annyi, mint égen a csillag, de a diszkókagylókat senki sem tudja megszámolni. Mondjuk, az is igaz, hogy rendesen megnehezítik a dolgot. A diszkókagylók nem ókori telefonkészülékek oldalán szerepelnek, mint nélkülözhetetlen tartozékok, hanem a tenger alatt villognak, Indonéziától a Palau szigetekig és Új-Kaledóniáig. Kedvelik a trópusokat, bár nem annyira, mint az a nagy biológus, aki a Tropic of Cancert egy tengeri rákfajtának vélte. Talán még ma is keresi a pirosra főtt, forró rákokat.

A kagyló meglehetősen unalmas állat. Megtapad valahol a tengerfenéken, sziklán, hajóroncson, vagy ami éppen adódik, és szűrögető életmódot folytat. A planktont szűrögeti, ami nem meglepő, mert odalent nincs is más. A régi szép időkben még hajlandó volt gyöngyöt termelni, de a megváltozott gazdasági helyzet arra kényszerítette, hogy kiszervezze a gyártást. A mai gyöngyhalászok kínai üzemekben termelik a GDP-t. és még az orruk se lesz nedves. A kagylók a hirtelen felszabadult energiát arra fordítják, hogy hatékonyabban védekezzenek a polipok, csigák és óriás sáskarákok ellen. A védekezés módjait rendkívül találékonyan választják meg; a diszkókagyló például villog. A ragadozók menekülnek a színes fényjelzések elől, nem úgy, mint a diszkók királynői és patkányai, akik fényekkel és zörejekkel táplálkoznak. Néha befigyel egy kevés szintetikus, de Istenem, az egészséges táplálkozásnak is lehetnek korlátai. A minap azt olvastam, ha ezt sem eszem, meg azt sem, akkor négy perccel tovább fogok élni. Most már csak azt nem tudom, honnan veszik, hogy én lepse négy percért mindenféle marhaságra hajlandó vagyok.

Szóval, a szépséges, narancssárga diszkókagyló villog, mint a veszedelem. Hogyan csinálja? Alaposan feladta a leckét a trópusi rákok kutatóinak. Először azt gondolták, hogy ez a bioluminiszcencia klasszikus esete, de nem. A kagyló egy olyan energiát hasznosít, ami neki semmibe sem kerül: a környezet fényét veri vissza. A gyakorló pedagógusnak összefut a nyál a szájában, és sóhajtva gondol mestersége hajdani címereire: a nádpálcára és a léniára.

De mennyi környezeti fény van a korallszirtek alatt? Valaki mindig süt a fönti pékségben, a nap vagy a hold. A hajók megvilágítva közlekednek, és a búvár is magával visz legalább egy lobogó gyertyát, nehogy véletlenül fellökjön a sötétben egy arra kódorgó bálnát. Persze van itt más ravaszság is: a kagyló köpenyszegélyének egyik oldalán apró kovasav gömbök sorakoznak, és kiválóan visszaverik a rövidhullámú fényeket. Gyorsan kell mozgatni a köpenyszegélyt, akkor hol a vörös, hol meg a fehér kagylószövet kerül felülre, és a diszkókagyló villog, mint a parancsolat.

Azt már tudjuk, hogy a ragadozók gyorsan felveszik a nyúlcipőt. Minden jobb érzésű sáskarák menekül onnan, ahol az efféle villangók megjelennek. Nem várják meg, hogy a kagyló beizzítsa a 2. védelmi vonalat, és bevesse a vegyi fegyvereket. A kagyló azonban akkor is diszkózik, ha semmilyen támadás nem fenyegeti. Ennyire jó a zene? Nem erről van szó, mert a kagyló, mint általában a telefonok, teljesen süket. Megfigyelték, hogy a dög annál sűrűbben villog, minél éhesebb. Ez fölkelti a plankton szervezetek kíváncsiságát, és mivel éppen annyira nincs eszük, mint amennyire fülük a kagylóknak, direkt arrafelé úsznak. Win-win situation. A plankton szervezet a tudásvágyát csillapította, a kagyló a gyomra háborgását. És milyen fényes körülmények között!

Felmerült, hogy a veszett villogás egyik célja talán az, hogy odacsalogassa a lehetséges partnereket. De a kagylónak hiába van negyven szeme, olyan rosszul lát, hogy teljesen mindegy neki. És mivel a szerelem merő vak, a kagyló is a hagyományos módon választ párt magának: vakon vagy vakmerőn.

A cikket írta: Müszélia

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2015. március 9. 07:15

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2015. március 8. 17:42

Imádom Müszi,ezeket az írásaidat,egyszerűen imádom!

Olyan csodálatosak!

Most az jutott eszembe,hogy csodálatos meséket és gyerekkönyveket írhatnál,nem gondoltál még rá?

köcce, S. azt hiszem, maradok a felnőtteknél.
2015. március 8. 19:28
Szeretem az írásaidat! Remek! :-)
2015. március 8. 17:42
Imádom Müszi,ezeket az írásaidat,egyszerűen imádom!

Olyan csodálatosak!

Most az jutott eszembe,hogy csodálatos meséket és gyerekkönyveket írhatnál,nem gondoltál még rá?
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: